en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Uitvoering | Partner Asphalt 1.6 BlueHDi 100 |
Bouwjaar | 2019 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
Na 2,5 jaar en 120.000 in de vorige generatie Peugeot Partner te hebben gereden werd het tijd om een vervanger te zoeken.
De oude auto was een trouw en goed werkpaard. Behalve filters en vloeistoffen had je er geen onderhoud aan. In de 120.000km die ik er mee gereden heb zijn 2x de banden vervangen en 1x remblokken aan de achterzijde! Bij collega’s ook geen problemen.
Daarom werd er wederom voor een PSA busje gekozen. De Citroën deed wat vriendelijk aan, maar vooral het dashboard van de Peugeot vonden wij vele malen mooier.
Keuze is gevallen op de 1000kg 100pk Asphalt uitvoering. Deze bied vrijwel alle opties die je in een personenauto ook wilt. Hier de interessante;
-groot centraal touchscreen met CarPlay, Android auto en navigatie
-elektronische parkeerrem
-parkeersensoren voor en achter
-digitale binnenspiegel (altijd aan, tevens achteruitrij camera)
-dodehoek camera rechts
-cruisecontrol en begrenzer
-tegen en lichtsensor
-uitgebreid verstelbare bestuurderstoel
-extra geluidsisolatie in de deuren en het tussenschot(heerlijk net een personenauto)
-bumpers in kleur (pack look)
De 1000kg laad vermogen hadden wij niet nodig, maar gaf wel 2 fijne extra’s die wij wel op onze bussen wilde hebben;
-bredere banden (10mm) 16 inch ipv 15 inch
-meer bodemvrijheid (30mm volgens mij)
Eerste kilometers waren erg wennen, vooral door het verschil met de vorige auto.
De nieuwe stuurt lichter maar is wel groter. 1e versnelling gelukkig wel langer dan bij de vorige auto!
Vorige week heeft de auto zijn eerste grote beurt gehad. Zoals verwacht geen problemen; vloeistoffen en filters vervangen, dat was het.
Wel 2 terug roep acties gelijk laten uitvoeren;
-software update (geen idee waarom)
-vervangen gordelspanner passagier
Verbruik ligt gemiddeld op 7,2l per 100km de afgelopen 10.000km.
Banden kunnen aan het profiel te zien nog wel 20.000km mee!
Enige erfenis tot nu toe is de regensensor. Op automerk staat nog 1 andere review van deze generatie partner, die hetzelfde heeft ervaren.
Bij motregen gaat hij regelmatig op standje 37, irritant en dus op handmatig!
Voor de rest nog steeds blij met het “busje”. Zit dagelijks toch wel een paar uur in de auto!
Ten opzichte van de oude partner is deze veel stabieler op snelheden boven de 100. Op de autobahn in Duitsland langdurig 160km/h gereden zonder enige gevoel van instabiliteit en trillingen. Ook konden we door de isolatie gewoon zacht praten met elkaar!
Het camerasysteem is heerlijk. Fietsers zie ik niet meer over het hoofd, zowel bij stoplichten als op rotondes. En de achter camera (staat standaard aan op spiegel display) is toch wel fijn bij in en uitvoegen!
Nu op naar de 60.000km!
Auto is een 1.6 hdi met 5 bak, de nieuwe 1.5 schijnt zuiniger en stiller te zijn; was echter weinig korting op en volgens de dealer waren de verschillen niet merkwaardig. En de eerste berlingo waar ik in reed met hetzelfde blok (90pk zonder adblue) gaf de geest pas bij 400k!
Rijd veel lang afstanden, en tot voor kort was 140+ km/h dagelijkse kost. Veel remmen op de motor en vlot optrekken (nee niet bumper kleven en links plakken!).
Eerste ~25.000 km was het verbruik 16.9km/l gemiddeld. Na het invoeren van de nieuwe maximumsnelheid komt de teller niet vaak boven de 120 uit en het verbruik is nu al iets beter! De app (vervelende app) en boordcomputer geven de afgelopen 3000km een verbruik aan 18.2km/l.
Bij 79,000km de eerste set banden vervangen!
Achterbanden waren zelfs nog voorzien van 3mm profiel; echter aan de buitenzijde waren beide banden op.
De energy savers die er standaard opzitten waren ellendige keiharde hobbel banden met vooral in de regen weinig grip.
In overleg met de lease is hij nu voorzien van Premacy4 banden. Stukje stiller, minder hobbelig en verbruik nog steeds hetzelfde!
Verbruik is ook wat beter geworden de afgelopen tijd; over 7500km gemiddeld staat het gemiddelde nu op 5.2l per 100km!
Grote beurt is volgende week; zal dan weer wat toevoegen!