Peugeot 406 GT 2.0 HDI 110pk (2001)

Uitvoering | 406 GT 2.0 HDI 110pk |
Bouwjaar | 2001 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Wat een top auto!!!!
Na 345000km gereden te hebben met mijn 406GT uit 2001 denk ik dat ik wel voldoende ervaringen heb opgedaan om iets over de auto te kunnen vertellen. Had je echt zoveel km nodig (en 15 jaar) nodig om nu pas iets te kunnen schrijven hoor ik jullie denken? Eeeuh ja want dit zijn echt ongelovelijk degelijke autos.
Maar laten we beginnen met het negatieve....
In de 15 jaar bezit heb ik naast olie verversen, nieuwe banden, 1x distributieriem, 1x uitlaat en 1x remmen nog het volgende niet reguliere onderhoud gehad:
- Dynamo defect
- Stabi stangetjes (bekend probleem)
- Rechter voorveer geknapt
- Voorpoot lager rechts
- Airco stuk
- Stuurbekrachtingingleiding lek
- ABS tandringen op voorassen geknapt
- Achterremmen
..... ja dit was het echt allemaal.
De lange afstanden woon/werk die ik altijd gereden heb hebben hier zeker aan bijgedragen. De af fabriek koppeling en de turbo zitten er zelfs nog in.
Dan nu het positieve...
Wat een ongelooflijk fijne auto om te rijden! Een heerlijke snelweg cruizer. Toen ik de auto kocht in 2006 was het al een verouderd model maar omdat ik me niet aan de probleem Laguna van die periode wilde wagen en de 156 het toch ook niet helemaal voor mij was toch maar de 406 gekocht omdat ik wist dat dit zeer degelijke en comfortablele autos waren.
Ik zocht naar de 2.0HDI 110Pk vanwege de te rijden kilometers. In Breda liep ik bij de Peugeot dealer tegen mijn GT aan voor niet al te veel geld. En daar begon mijn 406 avontuur.
Ik kan nu alleen maar stellen dat dit echt een van de beste autos is van de afgelopen 30 jaar. Wat een tank van een wagen. Wat is er zo goed:
- Lak
- Weggedrag (mede door multilink achteras)
- Comfortabel (ook al is de phase 2 406 iets harder geveerd dan de phase 1)
- Ruim
- Stil
- Motorkarakteristiek is heerlijk (niet dat piekerige)
- Mooi design (mijn mening althans :) )
- De common rail diesel is best zuinig met rond de 1:20 (combi B en snelwegen)
- Een grote bandstof tank waardoor ik altijd tussen de 1200 en 1650km heb weten te halen. De eerste met s nachts beste doorrijden in duitsland over de Autobahn en de laatste met veel 80 en 100 (granny style). Op vakantie naar Toscane kwam rond Parma toch wel een keer het brandstoflampje aan. Had ik niet zo lopen stampen op de snelweg dan had ik het wel gehaald denk ik ;)
- Regensensor
- Climate control
- Cruize control
- Betrouwbaar!!!
Ik denk dat mijn auto voor zijn laatste APK keuring gaat binnenkort. De uitkomst zal bepalen of het economisch nog zin heeft om de auto te behouden. Ik heb de laatste jaren al beknibbelt op het onderhoud en er komt natuurlijk een moment waar dat zichtbaar wordt.
Dat het langzaam tijd is voor een nieuwe doet me echt pijn in mijn hart. Zou ik hem als die nu nog te koop zou zijn zo weer kopen? Ja en nee. Ja alles aan de auto is mijn inziens echt heel goed, maar nee want het design is ondertussen toch wel echt gedateerd. Maar dat gezegd hebbende is dit wel echt een top auto geweest en echt een ondergewaardeerde auto door veel mensen. Als ik Peugeot was zou ik deze auto samen met de 205 op de hoogste paal in het Sochaux museum zetten want dat verdient hij dubbel en dwars.
Half miljoen staat erop
Een mooi begin van 2022.... de klok draaide er 500000km op. Zonder problemen uiteraard. Op naar de 600000km.
En hij tokkelt maar door
Hierbij weer een update. De 406 tokkelt maar probleemloos door. Nu al 512000km op de teller. Wel twee nieuwe achterbanden laten monteren door de buurman die er nog een paar op het werk had liggen. 75 euro incl montage. De oude waren glad. Anders dan dat weinig te melden. Benieuwd hoe lang dit zo door gaat...