Peugeot 307 XT 1.6 16V (2002)

Peugeot 307 XT 1.6 16V (2002)

Uitvoering307 XT 1.6 16V
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2009

Een echte spekkoper!!

My review

Na 8 jaar en 170.000 kilometer in onze trouwe 205 uit 1993 werd het tijd voor iets nieuws, temeer daar een tweede kindje op komst was. Met 230.000 kilometer werd de 205 ook wel een beetje oud, had ook wat lichte schade en hoewel ik hem graag gehouden had gaf de slooppremie de doorslag. Het budget was zo'n 5000 euro en aanvankelijk gingen we voor een Scenic of een andere MPV uit 2001 of 2002. Als het even kon wilden we wel een dealer occassion met garantie en dat maakte de spoeling erg dun, maar er was zeker wat op de markt.

De Scenic viel na een proefrit echter tegen en toen viel mijn oog op een 307 die bij Nefkens Zeist te koop stond voor 4950 euro. Met afstand de goedkoopste! Hij had zelfs Bovag garantie en toen de verkoper er telefonisch ook ook eens een paar honderd euro afdeed werd het tijd eens te gaan kijken. De proefrit toonde een paar mankementen, maar het viel ons meteen op wat een heerlijke auto de 307 is.

De auto werd geleverd met een nieuwe APK, 6 maanden garantie en een afleverbeurt en kreeg daarbij o.a. geheel nieuwe remblokken, remschijven en een nieuwe uitlaat. En dat voor 3650 inclusief de slooppremie!! De lak was niet helemaal perfect, veel krassen etc, maar dat verklaarde ook de prijs. Wel is overeengekomen dat een “key” spoor langszij (van voor tot achter) weggepolijst zou worden, en dat is ook keurig gebeurd.

Ik had er zeker vertrouwen in, temeer omdat we 6 maanden garantie kregen bij deze auto. De eerste week moest hij al terug vanwege een ABS storing. De remmen werkten bonkend en de ABS lamp begon telkens te branden. Het bleek de de ABS sensor te zijn en die is meteen zonder problemen vervangen. Daarna een heerlijke probleemloze auto.

We voelen ons de koning te rijk in onze 307 vooral omdat we de 205 gewend waren. Die reed heerlijk, maar de 307 deed ons 205-je snel vergeten. Alle moderne snufjes zitten er op, zoals airco, boordcomputer en verstelbaar stuur en de XT versie is uitgerust met veel extra leuke kleine accessoires zoals elektrisch verstelbare buitenspiegels, lampjes in de make-up spiegels etc etc. Er bleek zelfs door de vorige eigenaar een blue-tooth Carkit ingebouwd te zijn, iets wat de garage ook niet wist!! Verder heeft de auto een prachtige velours bekleding en een dashboard met houtaccenten, iets waarvan je natuurlijk moet houden. En zoals het in de Autoweek al werd beschreven, de ruimtebeleving is uniek, je waant in een veel grotere auto!

De koude winter gaf geen problemen en zelfs zonder winterbanden reed de auto prima door de sneeuw. Toch heb ik er (gebruikte) winterbanden onder laten leggen om wat zekerder van mijn zaak te zijn. Tijdens de montage van de winterbanden in februari heb ik de plaatselijke dealer even kritisch naar de auto laten kijken, ook in verband met de garantie die bijna verliep. Daar kwamen een aantal punten uit. Deze waren:
- De versnellingsbak lekte olie
- De hoes van de aandrijfas was losgegaan en daarom was de aandrijfas zelf ook waarschijnlijk beschadigd. Dat was al te horen bij het wegrijden in een bocht
- De Com (richtingaanwijzer) schakelaar schakelde te ver terug en sloeg door naar de andere richting

Andere punten die mij opvielen waren:
- Gepiep vanuit de motorruimte. Multiriem??
- Bij een controle bleek er flink wat koelwater gebruikt te zijn
- Klein detail: ruitenwissers waren vanaf het begin al slecht.

Met deze punten naar Nefkens Zeist gegaan. Ik verwachte wat discussie op sommige punten, vanwege de prijs van de auto, maar alles is zonder enig probleem gerepareerd!! Dus nieuwe com-schakelaar, Multi-riem en aandrijfas, lekkage versnellingsbak gedicht en (dat hoeft volgens mij niet eens volgens garantie) nieuwe ruitenwissers rondom!!

Het spreekt voor zich dat ik zeer tevreden ben over de service. De garantie is nu verlopen, dus maar afwachten hoe de auto zich gaat gedragen, maar zelfs als er dure tegenslagen komen ben ik nog steeds goedkoop uit!

Half maart wil ik de zomerbanden terug laten plaatsen en dan wil ik nog even naar bovenstaande punten laten kijken of alles goed is gedaan, maar ik neem aan dat alles goed is.

Andere kritiekpunten over de auto tot nu toe:
- Ik vind de auto wat traag. Bij snelheden boven 110 km/h moet de auto flink werken. Misschien te maken met de vorige eigenaar? Ik heb wel de indruk dat dit na de vervanging van de aandrijfas beter is en heb onlangs op een stille autoweg de snelheid tot 150 laten oplopen, hetgeen hij prima deed.
- Bij stationair trilt de motor wat, of beter gezegd, gaan er soms wat trillingen door de motor.
- De autogordels lopen niet goed terug. Heeft te maken met de leeftijd?? Ze zijn al regelmatig tussen de deuren gekomen (als je met kleine kinderen uitstapt let je daar niet altijd op) en gezorgd voor flinke krassen aan de binnenkant van de deuren.
- De lak is niet perfect, daarom misschien ook de lage prijs. Veel krassen rondom en enkele butsjes in de deuren. Ik denk erover de auto de komende zomer te laten polijsten. (Bij mijn Peugeot garage gaf het kenteken het adres van de vorige eigenaar in een hele drukke Amsterdamse winkelstraat. Dat verklaart de vele krassen en butsen misschien)
- De rechterkoplamp heb ik al twee keer moeten vervangen.

Maar: tot nu toe zijn wij zeer tevreden en denken wij een goede aankoop te hebben gedaan met deze 307!

Spekkoper? Idd.. We hebben hem nog steeds!!

Even een update na 7 (!) jaar. Onze 307 staat nog steeds voor de deur en brengt ons trouw overal heen. In 2011 bij 180.000 km koppelingsplaten en spruitstuk moeten vervangen, maar dat was dan ook de duurste reparatie. We hebben in deze periode 3x de wegenwacht nodig gehad, maar altijd voor de deur en dus nooit met de auto gestrand! De wegenwacht betrof 1x verkeerd tanken (Diesel, oeps!), 1x een defecte accu en de derde keer in 2016 een defecte krukassensor van 23 euro. Kortom: bijna niets te klagen. Een keer was er echt sprake van een crisis. In 2013, na een grote beurt en nieuwe distributieriem kwam er nog steeds een toontje uit het motorgedeelte. Het bleek een lager uit de versnellingsbak. Alarm! Na een half jaar (!) daarmee gereden te hebben toch maar in 2014 de bak laten vervangen door een ruilbak. Niet via de dealer maar via een bevriende monteur. De eerste ging snel weer kapot, maar de tweede die onder garantie werd geleverd bleek een goede. Daarna ons heilig voorgenomen niets meer aan de auto te doen. Dat bleek heel goed te gaan. In 2015 hoefde alleen een aandrijfas vervangen te worden (met de versleten nog naar de Franse Dordogne op en neer gereden..) en in 2016 tikte hij de 300.000 aan. Eigenlijk zou hij toen weg moeten, want er was al jaren niets meer aan onderhoud gedaan, maar hij reed (en rijdt) nog zo heerlijk.. Dus hebben besloten hem een enorme beurt te geven. Ons budget was te klein voor een andere betrouwbare auto, dus waarom deze wegdoen? 1500 euro geïnvesteerd slijtage onderdelen zoals schokbrekers, remmen, banden en koplampen en nu dus een jaar later de 316.000 gepasseerd. Zullen we nog een jaar doorgaan? We denken van wel..