Peugeot 306 XS 1.6 (1998)

Uitvoering | 306 XS 1.6 |
Bouwjaar | 1998 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Ervaring:
Sinds begin september ben ik in het bezit van een Peugeot 306 op LPG (g3). Ik was in eerste instantie op zoek naar een 406 coupe (2.0) op lpg maar dit werd toch een wat te moeilijke zoektocht. Vooral voor het bedrag dat ik maximaal wou uitgeven. Uiteindelijk had ik mijn 306 gevonden op internet. Ik heb ’m gekocht bij een Profile Tyre Center. Tijdens de proefrit kwam aan het licht dat de motor afsloeg als ik de koppeling in trapte. Ook deed de airco het niet en klonk de uitlaat niet goed in verband met een lekkage. Toch besloot ik de auto te kopen omdat er verder niet veel aan te merken was, de kilometerstand was niet al te hoog voor een LPG auto, de prijs was redelijk en de belangrijkste reden was een half jaar bovag garantie.
Ik kreeg de auto netjes afgeleverd met nieuwe achterbanden, nieuwe remmen voor, nieuwe kleppenafstelling en een nieuw uitlaatstuk. Toch was het probleem met de LPG afstelling nog niet verholpen. Ook deed de airco het nog niet. De auto moest dus snel al weer terug, ik kreeg een leenauto en een paar dagen later kon ik de auto weer ophalen. Helaas was het probleem met de LPG nog steeds niet verholpen omdat de LPG specialist geen tijd had. Het maakte me niet zoveel uit omdat ik toch een gratis leenauto had maar het is toch irritant als je net een nieuwe auto heb gekocht. Toen ik voor de tweede keer terug moest met de auto zijn wel alle problemen opgelost en kreeg ik de auto volgetankt en wel terug. Ze waren naar de LPG specialist geweest die de brandstof management computer gereset had, de lucht aanzuigbuis van de motor omgelegd op advies van de LPG leverancier en de kleppen opnieuw gesteld. Verder hadden ze de airco lekkage verholpen (2 lekkages), nieuwe achteruitverwarming zekering, vocht in het rechterachterlicht verholpen, deurvanger pennetjes vernieuwd (in verband met een tik bij het openen), de stekker van het linker dimlicht gereinigd en ingespoten en het interieurlicht console beter vastgezet. Kortom, ze hadden echt hun best gedaan de tweede keer. Alle problemen waren dit keer opgelost en ik was eindelijk tevreden. Toch bleek later het linker dimlicht toch nog af en toe uit te vallen en de bekabeling hier naar toe is recent vervangen.
Rijeigenschappen:
De auto rijd zeer goed. De auto ligt lekker op de weg en stuurt lekker. Het is verder financieel heel lekker om op LPG te rijden. Ik rij 1 op 11 op lange stukken en gemiddeld 1 op 10. Aangezien lpg momenteel getankt kan worden voor 40 cent per liter zijn de kosten niet hoog. De auto trekt niet echt hard op. Vooral onder 2000 toeren is er zeer weinig koppel. Op benzine is dit duidelijk beter. Het is dus niet echt een sportieve auto qua acceleratie, wel qua wegligging. De stoelen zijn zeer lekker, er is veel zijdelingse steun en de zitpositie is perfect. Verder is het vrij stil in de auto als je 90 rijd. Op de snelweg rijd het ook heel goed/stabiel, ik kan makkelijk 130 rijden en ik ben er van overtuigd dat ie de 180 makkelijk haalt.
Conclusie:
De peugeot 306 is een fijne auto en een auto kopen met bovag garantie kan heel belangrijk zijn. Het had heel vervelend geweest om al deze problemen te hebben met een auto die je van marktplaats gevist heb. Dan betaal je natuurlijk wel wat minder en ik had nooit een auto van marktplaats gekocht die afslaat bij de proefrit omdat je dan geen garantie heb.
Ik meld me over 5000 km weer.
- LPG afstelling. De Motor viel uit bij het intrappen van de koppeling (vanuit 4e of 5e versnelling)
- Airco werkte niet.
- De achteruit verwarming ging niet aan.
- 1 van de achterlichten deed het niet
- Linker dimlicht viel af en toe uit