Peugeot 306 XS 1.6 (1997)
| Uitvoering | 306 XS 1.6 |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1997 |
| Jaar van aanschaf | 2001 |
| KM-stand bij aanschaf | 132.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Mijn eerste auto was een renault Clio op gas, maar door het gebrek aan wegligging, ruimte en comfort, ben ik na een half jaar op zoek geweest naar een vervanger. Vanwege het aantal km"s per jaar (ca 30.000) moest het weer gas worden (kost maar ca 3,5 ct per km brandstof!)
Uiteindelijk bij de peug uitgekomen. Op de XS zitten aardig wat extra"s en de mijne zit ook nog een regensensor el ramen/spiegels en 2 airbags. Nu 3,5 jaar verder mis ik eigenlijk alleen airco en ABS. wel zelf cruise control, alarm en een 1000W muziekinstall ingebouwd.
Bij de aanschaf meteen de distributieriem laten checken. Die moet elke 120.000 vervangen worden en dit was dus niet gebeurd!
Maar goed, mijn ervaringen:
rijden/gebruik:
De wegligging is echt goed. De 306 staat bekend om zijn goede verhouding tussen comfort en toch een goede wegligging/stuurgedrag. Bij 200.000 heb ik mezelf getrakteerd op nieuwe schokdempers. Door de gastank achterin waren vooral achter zo slecht dat bij drempels tegen het einde van de slag kwamen. ipv de standaard, APEX dempers eronder laten zetten en dit is echt aan te raden! Al het comfort behouden en toch strak sturen, giga hard over drempels kunnen, echt ideaal.
Acceleratie is ondax de 90pk niet groot op gas. Op benzine gaat het wel een stuk beter. Komt door de oudere gasinstallatie (verdamper ipv LPi). Topsnelheid is zowel op gas als benzine 180km/h.
Verder is de kofferbak niet overdreven groot en voornamelijk ondiep. De gastank heb ik er bij 230.000km uit gehaald en een onderbouw tank er onder gezet. Dit kan net, mag eigenlijk niet achteraf. Wel laat van me bedacht, maar het scheelt een heleboel kofferruimte.
De stoelen zitten goed en geven een uitstekende zijdelingse steun. Ben er mee naar Spanje gereden en geen centje pijn. Wel al andere (2e hands) voorstoelen uit een XSI erin gezet omdat de originele bij 180.000 doorgezakt waren. Deze beginnen dat nu ook een beetje te krijgen, dus ik denk dat er ooit weer nieuwe in moeten.
De zit/been ruimte is voor mij (1,80) voldoende. Achterin kan ik "achter mezelf" zitten zonder krap te zitten.
De verwarming is ook een pluspunt. Binnen no time warm (1km?), wat lekekr in de winter is. In de zomer is de auto echter ook snel warm, wat weer een nadeel is..
Techniek
Ik heb twee keer schade gereden (frontaal) wat me toch wel op kosten heeft gejaagd. Ik probeer zoveel mogelijk zelf te doen. Enige waaraan ik merk dat de km stand zo hoog is, is het slechte starten. Daarom vorige week een grotere accu (54Ah ipv 40Ah) erin gezet die veel meer startstroom kan leveren en dat scheelt enorm.
kort:
- 180.000 nieuwe stoelen door doorzakken
-195.000 koppakking lek. Kop gevlakt. Kleppen bleken niet nodig
- elke 40.000 nieuwe voorbanden
- bij 175.000 nieuwe schijven en remblokken
-205.000 schade. Nieuwe radiateur en koplampen en bumper
-bij 225.000 opnieuw nieuwe schijven door trillen
De afwerking is redelijk. Kapjes gaan los zitten en willen niet meer vast. Bij deze km stand is de auto ook nie meer zo stil als bv een Ford Focus.
kosten:
De auto rijdt op gas tussen 1:9,0 bij stadsverkeer en 1:10,5-1:11 bij lange afstanden. Afschrijving is nu 2000 euro per jaar, maar ik hoop nog een paar jaar door te kunnen rijden om dit te drukken. Ben nu zo"n 400-600 euro per jaar kwijt aan onderhoud voor 2 beurten (30.000km). inclusief banden, accu, remmen, lampjes, enz.
conclusie:
-wgligging/rijcomfort
-uitstraling
-kosten?
-uithoudingsvermogen
-rijden op LPG
nadeel
- mindere afwerking (echter nog nie zo slecht als bv een fiat)
-kofferruimte
-trekkracht
-herrie op snelweg
Ik blijf ermee door rijden tot hij op is. Rijdt nog steeds heerlijk en mis alleen de airco in de zomer en hij is niet echt stil op snelheden >120km/h Hij verbruikt nog geen olie, dus ik denk dat een ton nog wel mogelijk moet zijn. Roest heb ik alleen onder de motorkap zitten.
Volgende auto wordt een Focus of Laguna denk ik. De 307 staat nog niet bekend als betrouwbaar.
stoelen doorgezakt
koppakking stuk
trillende remschijven.
auto start moeilijker onder vriespunt
de imitatieuitlaat maakt meer geluid dan origineel.
echter nog niets gehad als koppeling, stuurinrichting, elektrisch, verdamper, wielophanging/lagers e.d.
en hij heeft me pas 1 keer laten staan (door die koppakking).
De garage (universeel) is deskundig genoeg.