Peugeot 306 XR 1.4i (1995)

| Uitvoering | 306 XR 1.4i |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1995 |
| Jaar van aanschaf | 2003 |
| KM-stand bij aanschaf | 127.000 km |
| KM-stand laatst | 217.000 km |
In 2003 heb ik deze 306 voor een nette prijs kunnen kopen bij een universele garage.
De ruim 1000 kilo wegende 306 Galerie 1.4i is een stuk trager dan ik gewend was van de Charade 1.3i die ik hiervoor had. Het verbruik komt komt bij mij op 1:13 ongeveer en ik rijd behoorlijk door.
Ik heb absoluut geen spijt van de aankoop.
Hij is lekker ruim en ook onder de achterklep kun je ook aardig wat rommel kwijt. Hij is uitgerust met elektrische ramen voor, lichtjes op diverse plaatsen en centrale deurvergrendeling met afstandsbediening. Deze moet je wel goed richten, anders doet ie het niet.
Zoals het een Franse auto betaamt is het comfort prima. De stoelen zijn goed en ook de achterbank (met hoofdsteunen) zit prima. Langdurig snelweg rijden is geen enkel probleem daar het geluidsniveau tot ongeveer 140 goed te houden is.
Zoals gezegd is de auto niet snel, maar toch laat het onderstel het toe de auto hard door bochtjes en langs vluchtheuvels te manouvreren zonder ook maar 1 moment het gevoel te geven dat je de controle kwijt raakt. De wegligging is dus werkelijk subliem en hij glijdt fantastisch over hobbels heen.
Hoewel het interieur de Peugeot van binnen overal degelijk aanvoelt heeft hij bovengemiddeld beel last van rammelende en krakende interieurdelen. Het hoort gewoon bij de auto, en inmiddels zou ik de rammels missen als ze zouden verdwijnen.
UPDATE 11-08-2006
Ik heb de auto nog steeds, hij bevalt immers goed en blijkt een betrouwbaar beestje, op enkele mankementen na die mij overigens niet hebben doen stranden. Zie Problemen.
UPDATE 12-09-2008
Nog steeds heb ik deze auto, en er staat nu 205.000 km op de teller. Voorlopig is er nog steeds geen reden om hem op te ruimen; hij rijdt prima. Ik ben ermee naar Hongarije geweest en dit jaar naar Kroatie. Geen centje pijn, alleen volgepropt met bagage heeft hij wat moeite om op de Oostenrijkse snelwegen de bergen op te klimmen. Oplossing: toeren maken, dus een flinke aanloop, terugschakelen en de plank helemaal onderin leggen.
Zoals gezegd laat de 1400 in vermogen te wensen over, maar qua degelijkheid is er niks op het blok aan te merken. Er zijn in 5 jaar en 80.000 km geen motorische problemen geweest.
Het enige wat ik verder nog mis aan deze auto is airco.
UPDATE 20-01-2009
Er staat nu ruim 217.000 km op de teller. Het gaat redelijk hard de laatste tijd i.v.m. werk, maar de 306 geeft er niks om. Geen centje pijn.
Elektrisch raam aan passagierszijde kan niet worden gesloten met knop aan bestuurderszijde. Ook met elektrische schema’s verkregen van een Peugeot dealer heb ik het probleem nog niet exact kunnen lokaliseren (bedrading/contacten/schakelaar lijken allemaal in orde). Ik neem het maar voor lief. Verder geen problemen tot nu toe.
UPDATE 11-08-2006
Het probleem met de elektrische ramen heb ik lange tijd geleden al verholpen; bleek een kabelbreuk in het scharnierende deel bij het linker portier te zijn. Dit is een 306-kwaaltje. Ik heb er een nieuw stuk draad tussen gesoldeerd. Kosten: 0 euro.
De snelheidsmeter stopte opeens met werken. Het bleek dat de snelheidssensor die in de versnellingsbak steekt uitgeleuterd was, waardoor het vierkante uiteinde van de kilometertellerkabelkabel slipte. Kosten voor een sloop-sensor: 25 euro.
Sinds de aanschaf rammelde de auto al bij het gas geven. Jaren mee gereden, uiteindelijk heb ik onlangs de rechter aandrijfas vervangen omdat deze slingerde. Kosten voor een sloop-as, versnellingsbakolie en een keerringetje: 75 euro.
Update 28-08-2008
Wat betreft normaal onderhoud: In de tussentijd zijn alle 4 de banden vervangen, en heeft hij zijn beurtjes gehad (olie, filters, riempjes, etc). Ik heb de uitlaat een keer vervangen. Niets bijzonders.
Bij de APK is 2x naar voren gekomen dat een wielremcilinder achter lekte. Dit is een kwaaltje, 2 maal vervangen door een slooponderdeel van ca. 35 euro arbeid.
Een wiellager was versleten en maakte lawaai, deze heb ik zelf vervangen. Kosten 0 euro omdat de garage waar ik het kapotte lager uit de fusee wilde laten persen mijn stuurarm af heeft gebroken bij het persen, waarna ik een sloop-fusee van ze kreeg met nog een goed lager :D
Ik merkte dat de auto bij het koppelen het stuurwiel iets liet verdraaien. Toen ik onder de auto ging kijken bleek een bevestigingsbeugel van de linker draagarm te zijn gescheurd. Kosten voor een draagarm van de sloop: 35 euro. Ik heb de draagarm zelf vervangen. De oorzaak is waarschijnlijk lomp gedrag van mezelf geweest (stoeprand geraakt met 80 km/u).
Omdat het stationair toerental soms (vooral bij koud weer) te hoog bleef hangen (1500 tot 2000 rpm) heb ik het injectiehuis volledig uit elkaar gehaald en grondig gereinigd. Kosten: 0 euro. Resultaat: stationair toerental is weer in orde en ik heb het idee dat de motor iets meer vermogen levert.
Al met al valt het me qua problemen enorm mee. De problemen die zich voor hebben gedaan waren nooit groot of duur, en hebben me nooit doen stranden.
Waarschijnlijk is dit 1 van Peugeot\'s beste exemplaren, als ik alle negatieve reviews over Franse auto\'s lees.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Op zoek naar een jarennegentigauto voor maximaal 1.500 euro

Deze brute Xiaomi YU7 GT is al in Europa!

Olieprijzen kelderen, maar daling aan pomp gaat in kleine stapjes

‘Al in 2028 Opel-EV met Leapmotor-techniek’