Peugeot 205 GTI 1.9 (1993)
| Uitvoering | 205 GTI 1.9 |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1993 |
| Jaar van aanschaf | 2008 |
| KM-stand bij aanschaf | 103.000 km |
| KM-stand laatst | 116.000 km |
In mei dit jaar kwam ik op marktplaats een unicum tegen: een Peugeot 205 GTI, origineel Nederlands uit '93 en met slechts ongeveer 103.000 kilometer (NAP). Helemaal in originele staat en rood van kleur. Helaas pindakaas geen fabrieksdak, dat had ik wel graag gewild.
Gelijk ernaartoe (stond in Baarn) en de auto direct maar gekocht. Hij zag er erg mooi uit en reed goed. Ik was al een tijdje naar zoiets op zoek en er waren meer kapers op de kust. Bovendien kom je zoiets niet dagelijks tegen.
Klein probleempje was dat de auto nogal wat olie lekte, twee opties: ofwel lekke krukaskeerring ofwel een lekke nokkenaskeerring. Thuis dus gelijk laten fixen, gelukkig was het de nokkenaskeerring. Gelijk ook een nieuwe distributie erop want die was aamgevreten door de gelekte olie.
Dan rijden, tot op de dag van vandaag plezier! Zwaar sturen zonder stuurbekrachtiging, erg uitkijken met regen en in de snelle bochten, redelijk vaak tanken en koud stationair werkelijk als een schijthok lopen, maar dit is wel zoals een auto bedoeld is. Dit wordt tegenwoordig niet meer gemaakt helaas, zo rauw... Een 206 GTI of RC kan echt niet tippen aan het enige echte origineel!
Verbruikt wel flink olie, al 1 1/2 liter bijgevuld in die paar duizend kilometer. Maar even in de gaten houden, vreemd want roken doet ie niet en lekken ook niet meer.
Remmen en/of lagers rechtsachter zijn bijna aan de beurt zo te horen.
Uitlaat(spruitstuk)(pakking) waarschijnlijk beetje lek.
Stoelframe bestuurdersstoel prima, maar stof laat los.
Dingen die ik veelal wist bij aankoop, niet over zeuren dus. Olieverbuik valt me wel tegen, zeker gezien km stand. We zullen zien.
Update mei 2009
Hij rijdt nog steeds lekker zoals in het vorige verslag. Ik ben alleen maar weer leiper van de auto geworden en heb nu zelfs zijn voorganger (Griffe) uit de opslag gehaald met het plan ook hem weer rijdend te maken. Druk doende om via marktplaats de benodigde onderdelen te verzamelen. Misschien een te dure hobby, maar wel leuk.
Het olieverbruik is iets gedaald na een flinke rit Zwitserland v.v. maar nog steeds behoorlijk. Een beetje erop letten en dan laat ik het eerst maar zo.
De auto heeft inmiddels al wat nieuwe onderdelen hier en daar:
- Nieuwe remmerij rondom
- Remslangen achter
- Koppelingskabel (geknapt)
- Set winterbanden
- Radiateur komt eraan
- Grote beurt met filters, bougies en de hele boel
Het kraken op drempels is nog niet gelocaliseerd, maar ach.
Ik ben nog op zoek naar een mooie originele set velgen voor de zomerbanden en tzt moet er aan het interieur ook wat gebeuren. Het zitvlak is behoorlijk losgeraakt en gaat zo alleen maar verder kapot, zonde.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Van deze (soms legendarische) youngtimers gaan de prijzen door het dak

Joas: 'Het mag allemaal wat eenvoudiger'

Peugeot 205 (1989) - Liefhebber Gezocht

Peugeot 106 vs. Peugeot 205 - Uit de Oude Doos