Peugeot 108 Active 1.0 e-VTi (2016)

Peugeot 108 Active 1.0 e-VTi (2016)

Uitvoering108 Active 1.0 e-VTi
Bouwjaar2016
Jaar van aanschaf2017

Wennen

Een nieuwe auto als 2de auto via Private Lease. Nee, geen Citroën dit keer. Via Athlon was de Peugeot ruim €30 per maand goedkoper was dan de Citroën C1. Op wat uiterlijke kenmerken en symbolen na is het natuurlijk dezelfde auto.
We hadden een kale uitvoeringen besteld, zonder airco, CV, elektrische ramen. Uiteindelijk een luxere uitvoering gekregen, zelfs met 4-seizoenen banden en mistlampen. Prima karretje.
Op de snelweg rijdt dit karretje heel goed. Op de binnenwegen is de vering wel hard, zeker vergeleken met de Saxo en onze Citroën Grand C4 Picasso. Verder gewoon een leuke auto met redelijke stoelen en een komplete uitrusting, zelfs met Bluetooth.
Minpunt: het verbruik, we rijden rustig, veel snelweg en toch is het lastig om 1:18 te halen. Onze verwachting was toch wel 1:20 gemiddeld.
Misschien moet de motor nog verder ingereden worden.
O ja, die schakelindicator. Als je deze strak volgt kom je moeilijk vooruit en vaak draait de motor zo weinig toeren dat hij storend begint te brommen. Die 3 cilinder bromt toch al meer, maar met die extreem lage toerentallen wordt het toch storend en merk je gewoon dat ie het niet leuk vindt.

Waardering

Het was wennen, maar dat ligt inmiddels achter ons. Gewoon een fijn karretje. Geen problemen gehad, hij doet wat ie moet doen, rijden.
Inmiddels de 4 seizoenenbanden vervangen (ik hou niet van het compromis van een 4 seizoenenband in de winter) door echte winterbanden, Dunlop SP WinterResponce, wat de toch wel stugge vering ten goede komt.
Het verbruik blijft steken bij 1:19, ondanks veel snelwegritten met snelheden van max. 120 km/u. Kunnen we mee leven.

Contract verlengd

Het autootje bevalt zo goed dat we het contract met 2 jaar hebben verlengd. Het verbruik ligt inmiddels op 1:20. Zijn we tevreden mee. Een probleemloze auto. Zelfs op de snelweg en op langere afstanden (Brabant - Friesland) is het prima uit te houden. Nauwelijks motorgeluid hoorbaar. Opmerkelijk is wel dat met forse tegenwind de schakelindicator bij 130 km/u aangeeft om terug te schakelen! En dat terwijl ik nog niet het idee had dat moeilijk ging.
Die schakelindicator is trouwens wel een dingetje. Die nemen we niet serieus. 60km/u in de 5de versnelling is echt niet fijn. De motor bromt en vindt het niet leuk. De dealer adviseerde ook om de schakelindicator af te plakken.
Inmiddels heeft de auto de 2de beurt gehad. Geen bijzonderheden.

75%

Inmiddels zit 75% van het contract erop. Geen bijzonderheden bij de 45.000 km beurt. Alles in orde, alleen de koppeling iets bijgesteld. Super betrouwbaar karretje.
Intussen wel Michelin Alpin winterbanden gemonteerd (165/65R14), waardoor de auto stabieler en comfortabeler rijdt en vooral minder afrolgeluid heeft. Mijn voorkeur voor Michelin banden is hiermee opnieuw bevestigt, uiteraard is dat ook iets persoonlijks.
Begin volgend jaar zit het erop, jammer. We gaan opnieuw voor een Peugeot 108 of Citroën C1, dat is zeker!