Peugeot 106 XT 1.4i (1993)

autoreview

Peugeot 106

Signalement

Uitvoering106 XT 1.4i
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar1993
Jaar van aanschaf2014
KM-stand bij aanschaf217.000 km
KM-stand laatst222.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Leuk autootje

 • 217.000 km

Via internet een auto kopen is altijd spannend. Na een oerdegelijk Japans vervoersmiddel te hebben versleten werd ik betoverd door de foto's van deze Franse schone. Na wat vergelijken met andere auto's was ik ervan overtuigd dat ik hier wel een tijdje plezier van kon hebben. Maîtresse is niet voor niks ooit in ons kikkerland ingeburgerd.

De eerste keer was leuk, ook al was de testrit op een keien weg. Vlot op snelheid, makkelijk draaien en achteruit, het deed me het beetje roest in de wielkast en ontbrekend motorkap hendeltje vergeten..

Het verhaal van de verkopende partij was vaag, het advies van mijn broer (ooit eigenaar van een lekkende 205Gti) was duidelijk, maar ik was toch verkocht. Zo ook de Peugeot. Een risico, wat 500 euro en voorgaande ook indiceert, maar zo'n buil val je er toch niet aan?

hmm

 • 217.100 km

Direct na de overschrijving viel mijn chauffeur het op dat de auto wat had gedruppeld. Water, bleek uit de geurloosheid. toen ik terug reed over een vlakke weg bleek dit niet het enige probleem..

Bij 40+ leek er een schoen tussen wiel en as vast te zitten (zoemend geluid). Het keuringsrapport uit maart gaf al wat ac'tjes waaronder de mogelijke oorzaak, maar toch voelde ik me (als leek) na een kilometer al afgezet. De eigenaresse zei immers: hij rijdt goed.

Na de ergste ergernis te zijn overkomen heb ik besloten de schone Franse toch van de probleempjes af te helpen..

Operaties

 • 217.105 km

Het zoemend geluid was irritant, dit moest opgelost worden. De garage heeft een volledige apk gedaan en kwam tot onderstaande punten;

- wiellager Rv (oorzaak geluid)
- blokken + schijven voor versleten.
- Remverschil achter; cilinders.
- Roest wielkast Ra
- Profiel banden 1,6mm (advies)

Verder niks raars. Een nette offerte gekregen, die punten ga ik oplossen in de komende maanden.

Het valt wel mee

 • 220.000 km

Na 3 maanden te hebben gereden in de 106 was het nog steeds leuk. De carrosserie erg netjes, elke week schoonmaken en regelmatig in de poets zetten was geen nare bezigheid. Ook veel positieve reacties, "hij is best snel ja", "leuk/net autootje", "hij rijdt fijn/ fijne stoelen/ fijne vering". Het klopte ook allemaal..

Hierdoor ging ik denken dat de Peugeot toch voor de langere termijn geschikt was. Immers was de auto al geholpen aan de wiellager en het schoeisel voor (nieuwe remmen +banden)..

Criterium voor het vervangen van de remmen was dat de koppakking goed was en hij geen x benen had (gebrek aan deze blokken/ dit model).

Hieraan voldeed de Franse schone, dus alleen de cilinders achter nog á 200 euro..

Tot nu toe zijn de kosten:

-120 euro Wiellager Rv
-200 euro schijven + blokken voor
-500 euro aanschaf

Valt toch tegen

 • 222.000 km

Leuke autootje, maar het blijft een Fransoos (ja, ik beaam het imago). Na al die 'kleine' dingetjes en tegenvallers binnen een mum van tijd ben ik toch afgekickt van het uiterlijk alleen. Wie weet is het nu voor de komende jaren klaar, maar dat denk ik niet. Goed evaluerend wat ik het gespendeerd kwam ik tot de conclusie dat het beter is hem weg te doen.

Ik kies voor een Jap. Een oerdegelijke, oldtimer, automatische Toyo-Jap wel te verstaan. Met onderhoudsboekjes aanwezig vanaf 1987; van km 0 t/m 110.000 en ik als 2e eigenaar..

3,5
 • Betrouwbaarheid
  3
 • Prestaties
  4
 • Comfort
  4
 • Kosten
  3
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Lezersreacties (3)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens