Peugeot 106 XT 1.1 X (2002)

Peugeot 106 XT 1.1 X (2002)

Uitvoering106 XT 1.1 X
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2002

Verrassend goede auto

Na het naar de sloop brengen van mijn toen 13,5 jaar oude Renault R5 Campus (veel plezier mee gehad, hoge onderhoudskosten, mechanisch zwak, herstel verroeste kokerbalk zag ik niet meer zitten) heb ik ruim een jaar zonder auto gezeten.

In die tijd heb ik wel vaak met de Greenwheels 'huur per uur' buurtauto gereden, en dat was in 2001 de Peugeot 106. Ondanks zijn matige imago volgens testrapporten (veel onderhoud, slechte remmen) werd die wagen door Greenwheels massaal ingezet. Mijn gedachte was: als die auto echt zo slecht is ga je hem niet aan steeds wisselende en vaak minder ervaren en zorgvuldige chauffeurs verhuren. Dat klopte, het bleek een plezierig wagentje te zijn zonder problemen. Voor een single die ik toen was ook groot genoeg. Het vooraf reserveren en dan al vastleggen wanneer je terugkwam stond me steeds meer tegen, was het ook zat om met die groene logo's gratis reclame te maken. Als je veel rijdt is het toch duur.

Kortom, ik wilde weer een eigen kleine auto en had de centen. Kiezen was lastig. Jonge tweedehands stadsauto's waren nauwelijks goedkoper dan een gloednieuwe, dus ik dacht al aan een nieuwe. Toen Peugeot met het actiemodel XT-X kwam (metaallak en een cd speler tegen bescheiden meerprijs) en ik een leuke korting kon krijgen omdat ik geen inruiler had heb de knoop doorgehakt.

Ik koos voor metallic Icelande Gris. Nu niets bijzonders meer, maar toen vond ik hem erg luxe: linker- en ook een rechter zijspiegel die van binnenuit verstelbaar zijn, een 5 versnellingsbak, een afsluitbaar dashboardkastje, een toerenteller, een autoradio/cd speler, stuurbekrachtiging en het toppunt van mijn trots, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening en elektrisch bedienbare ramen. Oh ja, met één (ja, 1) airbag. Dat de side impact bescherming bestond uit ..... piepschuim in de deuren kon me niet deren, ik vond dit een stuk veiliger dan de R5. Wat wel tegenviel en altijd zorgelijk is gebleven is de lange remweg, daar moet je rekening mee houden.

Voor de rest is het een heerlijke auto. Door zijn lage gewicht is 60 PK genoeg voor lekker rondrijden, erg zuinig (gemiddeld 1:18,5, met een verbruikrekord in het midden van de zomer in Frankrijk van 1:22,3). De wagen stuurt en schakelt fijn. Hoe meer kilometers, hoe soepeler de motor is gaan draaien. Gezien de beperkte buitenafmetingen is er erg veel binnenruimte. Vooral voorin erg breed (de deuren zijn dan ook erg dun) en met een relatief grote kofferbak. Achterin is het minder, maar voor kinderen prima. De stoelen zitten beter dan de eerste indruk doet vermoeden, je hebt een goed uitzicht naar achteren. De auto vond ik eerst stil, maar op lange stukken valt het toch tegen. 100 Km p/u rijden is 3000 toeren p/m en goed te doen, maar bij 120 km p/u is dat 3600 toeren p/m. Houd hem op 100 km zou ik zeggen.

Meest verrassend is het onderhoud geweest, 1x per 30.000 km of 1x per 2 jaar een beurt. Dat kan bij mijn Fabia 1.2 TSI uit 2010 niet, tot mijn verbazing. In tegenstelling tot de Renault Super 5 geen verrassingen meer gehad of getrakteerd op akelig hoge rekeningen. Tot 105.000 km niets bijzonders gehad, bij een APK is ooit een pompje voor de ruitewisservloeistof vervangen terwijl ik geen problemen had. Hij staat altijd in de garage en ik hoef niet als eerste weg bij het stoplicht, dat scheelt.

Bij 105.000 km moest de kunststof tandriem vervangen worden, dat was 255 euro. Andere onderdelen als de poelie konden blijven zitten. Viel me nog mee, ik dacht dat dit pas bij 120.000 km moest. Nee dus, dat is na 5 jaar of 100.000 km. Eind 2009 is de accu vervangen, na 7,5 jaar! Een half jaar eerder overleed de midden en eind sectie van de uitlaat. De originele Conti Eco achterbanden en achterremvoeringen zitten er nog steeds op.

Als je een niet te dure tweedehands stadsauto wil, kijk dan zeker even naar de 106, mits hij aantoonbaar goed onderhouden is. Sinds eind augustus 2010 is mijn vriendin het nieuwe baasje van de 106, dus de wagen gaat door naar de 150.000 km! De opvolger werd geen Peugeot, enkel vanwege het uiterlijk en beperkte binnenruimte. Ik wilde wat groters, maar de 207 is niet mijn auto.

9,5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee