Opel Zafira 1.9 CDTi 150pk Cosmo (2005)

Opel Zafira
Opel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel Zafira - interieurOpel Zafira - interieurOpel Zafira - interieurOpel Zafira - interieur

UitvoeringZafira 1.9 CDTi 150pk Cosmo
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2006

Eind vorig jaar waren we op zoek naar een compacte zevenzitter. Na wat rondkijken met 3 auto’s een proefrit gemaakt: Touran, Zafira en Grand Scenic.
Qua rijeigenschappen ontlopen de Touran en de Zafira elkaar niet veel, de Grand Scenic vonden we wat minder. Ook qua ruimte viel de Renault wat tegen. Wel een mooi en praktisch interieur. Ook qua exterieur uiterlijk vonden we de Scenic nog het meest geslaagd, hoewel het alledrie natuurlijk geen esthetische toppers zijn. Over het geheel genomen was de Touran licht favoriet. Maar helaas gaat Volkswagen niet zo diep door het stof voor de leasemaatschappijen als de concurrentie – in ieder geval in Belgie waar wij wonen. Voor het beschikbare leasebudget konden we een Touran Highline 2.0 TDI krijgen, met 7 zitplaatsen en afneembare trekhaak als opties. Helemaal niets mis mee natuurlijk, maar voor hetzelfde budget konden we ook een Zafira Cosmo 1.9 CDTI (150 PK) ook met 7 zitplaatsen en als opties onder andere afneembare trekhaak, DVD navigatiesysteem voor heel Europa, Xenon koplampen, ingebouwde DVD speler voor de achterpassagiers en parkeerhulp voor en achter. Tja, dan toch maar de Zafira.
De aflevering was niet best: een maand later dan beloofd, met de verkeerde velgen en de DVD speler in een kartonnen doos in de achterbak. Met wat heen en weer gebel tussen dealer en leasemaatschappij uiteindelijk opgelost.
Na de valse start geen moment spijt gehad van de keuze. De wegligging is prima. In de bochten is het wat minder strak dan de Mondeo, maar dat weet je van te voren. Het rijdt boven verwachting goed, eigenlijk. De motor is stil en behoorlijk krachtig. De automatische regensensor en koplampen gaan natuurlijk nooit precies op hetzelfde moment aan als wanneer je het zelf zou doen, maar het scheelt weinig. De cruise control is heel nauwkeurig, helaas weigert ie af en toe dienst. Het geintegreerde systeem voor audio (incl MP3 speler), navigatie en boordcomputer is erg fraai. Alles vanaf het stuur te bedienen. Er zit een dikke handleiding bij maar ook zonder handleiding kom je er wel uit. Nu nog de DVD speler integreren en het is helemaal af :-). Het geluid van de stereo installatie is niet slecht maar ook niet echt top. De parkeerhulp vind ik niet zo’n nuttige optie. Bij het inparkeren is het een heel piepconcert, voor en achter. Maar op het moment dat je het echt nodig hebt hoor je een constante pieptoon. Je kunt het gelukkig ook uitzetten. Het verbruik ligt op gemiddeld 7,5 l/100 km, volgens de boordcomputer. Het heeft een tijdje geduurd om aan de bediening van de knipperlichten te wennen. De weerstand om van drie keer knipperen naar voortdurend knipperen te gaan is een beetje laag, vind ik. In het begin zat ik regelmatig als een soort fransman met knipperlicht naar links aan op de linkerbaan.
Ten opzichte van de Touran en de Grand Scenic valt het aantal opbergvakken wat tegen. Wat in de praktijk voor ons ook een nadeel blijkt, is het systeem om de achterste zitrij in gebruik te nemen. In principe is het heel simpel: zitting van de achterbank opklappen, achterbank naar voren schuiven, achterste stoelen naar boven, achterbank op zijn plaats en klaar. Helaas hebben wij drie kinderstoelen op de achterbank – en die moeten er dus uit en er dan weer in. Voor zover ik me kan herinneren, kun je bij de Touran en de Grand Scenic de achterste stoelen wel gebruiken zonder de hele tweede zitrij te moeten opklappen. De ruimte op de achterste zitrij is wel heel behoorlijk, een stuk ruimer dan bij de Grand Scenic.
Inmiddels al twee keer helemaal volgeladen op vakantie geweest, en dat was geen straf. Echt een prima kilometervreter, deze Zafira. DVD speler en navigatiesysteem voor Europa komen dan ook goed van pas.

- oliepeil lampje brandt als er nog voldoende olie is
- Cruise Control doet het soms niet. Een paar minuten later dan ineens wel, meestal