Opel Zafira 1.9 CDTi 100pk Essentia (2008)

Opel Zafira
Opel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel Zafira - interieurOpel Zafira - interieurOpel Zafira - interieurOpel Zafira - interieur

UitvoeringZafira 1.9 CDTi 100pk Essentia
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008

Ik was op zoek naar een monovolume wagen, ter vervanging van mijn oude VW Polo. Eerst testgereden met een Touran, daarna met een Scenic en als laatste met een zafira.

De Touran viel al als eerste af, omwille van de te lage overnameprijs voor mijn Polo, ten tweede voor de ronkende dieselmotor, die in mijn ogen, of liever oren, teveel het interieur binnendrong. Daarna gereden met de Scenic, maar hier viel mij het interieur tegen.

Tenslotte met de Zafira en dit was toch naar mijn mening de beste, zowel de verhouding prijs/kwaliteit, als prijs/uitrusting.

De dealer had nog een paar stockmodellen staan (het model voor de huidige face-lift), en dan ook direct de koop afgesloten. Mede door de uitstekende overnameprijs voor de VW.

Het betreft dus een Zafira Enjoy 1.9 CDTI 100pk, met oa:
- ECC (electronische klimaatregeling)
- Cruise Control
- Zwart Mettalic
- Seat Comfort pakket(lendensteunregeling, armsteun vooraan)

Het comfort valt reuze mee, mede dankzij de ECC, CC, en armsteun voor en vooral, de 6de versnelling (120km/h bij 2200trm). Ook de zetels zitten goed naar mijn mening

Ook het olieverbruik valt mee, op 15000 km niets hoeven bij te vullen. Bleef perfect staan aan het maximum. Heb hem dan wel met veel zorg rustig ingereden.

14/02/08: 7 km
- Afhaling bij de dealer. Versnellingen verlopen stroef

15/08/08: 15400 km
- tijd voor een update: Met de wagen naar het zuiden van Frankrijk geweest en Spanje op vakantie, en hij doet zijn werk perfect. Op 10 dagen bijna 4000 km met een verbruik van 6.9 l/100km (4 personen en bagage). Lekker cruisen op de Franse snelwegen met 140km/h op de teller (131 echte kilometers). De ECC laat het interieur goed afkoelen in het warme zuiden.

Toch is het niet allemaal bloemengeur en maneschijn
het dashboard kraakt af en toe bij het optrekken in de 2de en 3de versnelling, enkel tussen de 1500 en 2000 toeren, precies als de motor zijn maximum koppel afgeeft. Verder vind ik de benzinetank te klein. Na 850 km sta ik telkens aan de pomp.
Half juli een probleem gehad met de kofferklep, deze wou gewoon niet meer sluiten, en er lag gewoon niets in de weg. Mijn beschermingsdeken die in de koffervloer lag, had aan de rechterzijde een ophoging. Toen ik de deken aan die kant naar beneden duwde, viel ze de eerste keer in het slot. Raar maar waar (Sensors????)

13/04/09
Het blijft toch nog genieten met deze Zafira. Vooral op de snelweg (120km/u bij 2200omw/m)blijft het comfort hoog. Binnenkort naar Azurenkust op vakantie. Ben benieuwd.

01/06/2009
Nog altijd zeer tevreden over de wagen. Geen onaangename verrassingen. Hij doet wat er van hem gevraagd wordt.

14/02/08
Geen probleem, enkel het soms kraken van de bovenkant van het dashboard. Ook blijft de brandblusser niet in de houder (zit onder aan de passagiersvoetruimte).

14/08/08
Eerste onderhoudsbeurt op 15000km; geen problemen gemeld door de dealer. De brandblushouder is een beetje dichtgeknepen en de blusser zit nu goed vast. Ook de kraakjes blijven (voorlopig) weg.

03/09/08
16500km. Geen problemen; foto bijgevoegd

10/09/08
17500km. Vocht in één van de achterlichten. Krijg geen gehoor bij dealer en invoerder, na zowel telefonisch als e-mail contact te hebben gehad. Totaal geen service van Opel. Wagen voldoet prima.

19/10/08
19900km. Geen problemen. Het vochtprobleem van de achterlichtunit is onder garantie opgelost door een nieuwe te steken. Dit wel bij een andere Opel dealer.

01/12/08
23300km. Lekke band rechts vooraan, nadat ik lichtjes een borduur had geraakt. Band vervangen (gescheurd) en reserveband (ook nog in goede staat) links vooraan gelegd.
Door het vochtige weer weeral condens in beide achterlichten. Begin mij stilletjes te ergeren aan het hele condens verhaal. Dit buiten beschouwing gelaten ben ik tevreden over de wagen.
Gem. verbruik 6.7l/100km
Nog geen olie hoeven bij te vullen. Oliepeil blijft mooi aan het max. staan. (wel rustig ingereden).

07/02/09
27900km. Geen Problemen. Enkel 0.2 liter olie moeten bijvoegen.

04/03/09
29300km. Geen problemen. Wegens ziekte minder gereden. Afspraak gemaakt voor 30.000km beurt. Afgelopen week getankt. De BC gaf geen actieradius meer weer en verklikkerlichtje van tanken knipperde. Heb er 45 liter in kunnen doen, in handleiding staat dat er 58 liters ingaan.

13/04/09
33200km. Geen problemen. 30.000km-beurt gaf geen onvoorziene problemen.

01/06/09
Geen problemen

Geen problemen.

Alles prima

Nog alles verloopt naar wens in de Zafira. De laatste 2 weken veel snelwegkilometers(1.600km op 9 dagen)gemaakt, met een gemiddeld verbuik van 6.2l/100km.
Ook de rammels blijven achterwege. Kortom, een comfortabele, degelijke, veilige en betrouwbare wagen;

Nog altijd perfect

De Zafira doet zijn kilometers nog altijd probleemloos