Opel Signum 2.2-16V DGi Cosmo (2005)

Opel Signum 2.2-16V DGi Cosmo (2005)

UitvoeringSignum 2.2-16V DGi Cosmo
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2011

Een Signum aanschaffen..wat voor ding?

"Ik heb een Signum aangeschaft" vertel ik trots aan mijn vrienden. "Ah, is dat de nieuwe Apple?" of "Is dat de nieuwe Dodge?" zijn gehoorde kreten. Nee, de Opel Signum is niet het meest bekende en zeker niet het meest spraakmakende voertuig van Opel. Vectra voorkant, verminkte achterkant en vooral zwaarlijvig.
Wat heeft me er dan toe bewogen deze wagen aan te schaffen?

De onderscheidende anonimiteit in combinatie met een zee van ruimte op de achterbank. Veel gadgets in combinatie met een lage prijs. Voldoende prestaties in combinatie met een soepele automaat. Veel opbergruimte zonder een bus te hebben.

Begin maart 2011 krijg ik de sleutels, ik hou u op de hoogte!!

De eerste kilometers

Wat een heerlijke reisauto! De Signum is twee dagen binnen en wat een verschil met mijn Astra. Bij 120 km/uur is het heerlijk stil aan boord, de navigatie werkt vlekkeloos en de automaat is (ondanks de ouderwetse techniek) redelijk verfijnt.

De auto is extreem netjes voor een 5 jaar oude bak. Wel klinkt bij het rechterachterwiel een licht 'huilend' geluid bij een bocht naar links. Dit zal onder garantie worden opgelost door de Opel Dealer, evenals het niet werken van de intervalstand van de ruitenwissers. Voor de rest geen gebreken kunnen vinden. Wel valt op dat de auto stoterig is op klinkerwegen, maar daar zijn ook de gemonteerde banden in de maat 225/45 R17 debet aan.

Elk half uur kijk ik met een grote glimlach naar buiten. De chromen handgrepen zijn de druppel die mij doen besluiten de Signum mooi te gaan vinden. Verminkte Vectra? Geupdate Vectra!

De eerste barstjes....

Inmiddels staat de kilometerteller op 84700 km en langzaam wordt het duidelijk waarom de Signum nooit een verkoopknaller is geweest, waarom Opel niet meer het best verkochte merk in Nederland is.

Drie weken na aanschaf stond de Signum met een lege accu, ondanks dat de dag er voor nog 400 km mee gereden was. Volgens de ANWB komt het euvel vaker voor bij Signums vanwege storingen in de electronica. Ondanks afspraken met Opel Lathouwers Uden kon de auto alleen worden uitgelezen in Uden.

Een paar maanden na aanschaf wilde de navigatie dvd niet meer uit het systeem. Daarnaast ging de radio zelf aan en uit en werkte uiteindelijk het gehele systeem niet meer. Oorzaak? Volgens Lathouwers Uden een 50 cent muntstuk in het systeem (!).

Het rijgedrag van de Signum op de snelweg is goed, zeer comfortabel. Op korte oneffenheden en klinkerwegen is de Signum stoterig, wellicht veroorzaakt door de 225/45/R17 banden. Het past echter niet bij een comfortabele reiswagen.

Gelukkig rijd ik veelal op asfalt (circa 70 % snelweg) wat het gemiddelde benzineverbruik tot 7,4 l/100km heeft doen laten zakken. Toch een prestatie voor een 1500 kg zware 2,2 liter automaat!!

Wel constateer ik na 8000 km bovenmatige bandenslijtage aan de achterbanden. Dat gaat harder dan de bedoeling is. Nieuwe banden zullen waarschijnlijk Michelins worden om het comfort op de korte oneffenheden te verbeteren. Ook zal ik daarbij letten op het afrol geluid. Bij de huidige Pirelli's Sportcontacts is dat domweg te hoog.

7,5