Opel Kadett Caravan 1.4i LS (1991)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Kadett Caravan 1.4i LS |
---|---|
Versnellingen | 4, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 1991 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
KM-stand bij aanschaf | 294.000 km |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
Deze auto heb ik eigenlijk gekocht als ’winterauto’ om mijn (inmiddels verkochte) Alfa 75 gedurende de winter van 2006/2007 te vervangen, met de bedoeling om ’m daarna te verkopen en weer de 75 te gaan rijden. Het liep echter anders. Omdat hij zo goedkoop was in aanschaf, en vooral ook goedkoop in gebruik is vanwege de LPG-installatie, heb ik besloten om de Kadett aan te houden als dagelijkse auto en de 75 als tweede auto te verzekeren. Zodoende heb ik de Kadett nu meer dan een jaar dagelijks in gebruik.
Toen ik ’m kocht was de auto rood, en stond op 13 inch velgen. Nu is de auto matzwart en staat op zwarte 15 inch stalen velgen. Het is een apart gezicht, je moet er van houden. Ik vind het wel stoer staan. De stoelen en deurpanelen zijn met zwarte skai bekleed, wat ik ook niet verkeerd vind staan, alleen kan het er ’s-zomers dan wat heet aan toe gaan. Het originele dashboard vond ik niet zo mooi, en heb ik vervangen voor een digitaal dashboard, uit een Kadett Cabrio. De bagageruimte is, ondanks de 80 liter LPG-tank die in dwarsrichting achter de achterbank staat, toch nog groot genoeg voor mij. Een fiets inladen is wel wat moeilijker, door die LPG-tank, maar het is wel nog te doen.
Wat met rijden het eerste opvalt is dat het ding werkelijk niet vooruit te branden is. Het 1.4-motortje in combinatie met de gasinstallatie is amper genoeg om een beetje mee te komen. Op LPG bedraagt de topsnelheid maar net 140 km/h op de GPS. Voor de rest is er op het rijden weinig aan te merken; de auto is heel stabiel, stuurt goed en schakelt goed. Ik verbruik op LPG ongeveer 1 op 11, met een vrij zware rechtervoet (om toch nog een beetje vooruit te komen).
Met deze Kadett ben ik met een vriend van me en allebei onze vriendinnen de afgelopen zomer door heel West-Europa getrokken. We hebben in 2 weken tijd veel gezien, en hebben 12 landen doorkruist, en daarbij 7500km afgelegd. De Kadett bewees het vertrouwen wat ik er in heb. Van harte ging het niet altijd: in de Alpen was het moeilijk omhoog gaan bij een helling van 20% met 55 pk en 1000 kg aan auto plus 500 kg aan passagiers en baggage. Dit moest in de 1ste versnelling gebeuren, anders trok hij het niet. Bergaf rijden was zo mogelijk nog traumatischer, maar we hebben het overleefd.
(Update 31-03-08)
De Kadett is nog immer in leven. Inmiddels weer bijna 10.000 km bij elkaar gereden, en hij loopt nog steeds (haast) als een nieuwe. Heeft intussen maar eens een keer een beurtje gehad, en de APK 2 weken geleden hebben we ook weer overleefd voor slechts 175 euro. Alleen niet lang voor de APK nog een ’momentje’ gehad toen ik met een aardige vaart op een rotonde af kwam, en plotseling geen remdruk meer had. Geen doden of gewonden, en ook geen schade, gelukkig. De oorzaak bleek een wielremcilinder die lekte, en dat was weer gevolg van een ondeugdelijk gemonteerde remtrommel door de vorige eigenaar. Maar dat heb ik intussen ook weer allemaal verholpen en bij de APK nogmaals goed laten controleren. Met op het moment nabij de 350.000km op de teller, mag de Kadett zich nu al verheugen op een zomervakantie richting Griekenland en Turkije. Oerigens een sterretje extra gegeven voor prestaties, omdat hij een heel stuk beter loopt nadat ik een vacuümslangetje aan de luchtfilter weer heb vastgemaakt.
PROBLEMEN
Gezien de kilometerstand, leeftijd en aanschafprijs van de auto mag ik van geluk spreken. Het ding is zowat onverwoestbaar. Hier het korte lijstje:
1) moeilijk starten -> verdelerkap versleten (achterstallig onderhoud dus)
2) liep 2000 toeren stationair -> heeft zich vanzelf opgelost (geen idee hoe)
3) loopt nu al driekwart jaar moeilijk stationair op LPG. Oorzaak onbekend, maar terminaal is het niet want ik ben met dit euvel nog op vakantie geweest, en het stoort me niet genoeg om de oorzaak te achterhalen.
Voor de rest (zelf) normaal onderhoud gedaan. In 40.000km:
- olie verversen en oliefilter vervangen (olieverbruik= 1:4000/5000)
- luchtfilter vervangen
- remblokken voor vervangen
- distributieriem + spanrol vervangen
- rotor/verdelerkap + bougies vervangen
- v-snaar vervangen
Het reguliere onderhoud heeft me tot op heden in totaal misschien 150 euro gekost, en de APK-keuring aan het begin van dit jaar kostte zo’n 250 euro (paar plaatjes lassen en een gescheurd rubbertje van de fuseekogel vervangen, dit is het enige wat ik heb laten doen). De auto is nu ongeveer weer toe aan verse olie, en de remvoeringen achter hebben ook hun beste tijd gehad.
Ik ben over 40.000 km en 1 jaar 1000 euro kwijt geweest aan het aanschaffen en onderhouden van deze auto. Veel mensen zijn jaarlijks een veelvoud van dit bedrag kwijt aan afschrijving alleen. Aan brandstof heb ik in die tijd ongeveer 2000 euro uitgegeven, en de vaste lasten waren nog eens zo’n 1000 euro.
Kortom: voor 4000 euro heb ik deze auto gekocht, onderhouden, een rondje om de Aarde gereden en de vaste lasten over een jaar betaald. En het ding rijdt nog. De volgende APK gaat ook nog wel lukken. Ik durf toch wel te beweren dat er niet veel mensen zijn die me dat na doen.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.