Opel Corsa-e 11kW Ultimate (2020)

Opel Corsa-e 11kW Ultimate (2020)

UitvoeringCorsa-e 11kW Ultimate
Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2021
Lezerswaardering: 78%Keuze van de redactie

Leuke vlotte auto met kuren

Aangezien er nog maar weinig ervaringen van de Corsa-e online staan voelde ik mij toch geroepen om ook maar eens een review te schrijven.

Wegens een veranderde werksituatie werd een extra auto binnen ons huishouden noodzakelijk. Omdat we al bijna 2 jaar een uitstekende ervaring hebben met de Tesla Model 3 LR (en daarvoor met Plug-in hybride), was het al snel duidelijk dat het een elektrische auto moest worden.

Autokeuze
Naast dat de auto elektrische moest zijn had ik nog een aantal andere eisen: 1) direct leverbaar, dus een gloednieuwe auto zat er niet in; 2) onder de €40.000; 3) een actieradius van minimaal 300 kilometer; 4) een 3-fase boordlader.

Met deze set van eisen kwam ik als eerste bij de Peugeot 208e uit. Een mooie auto om te zien en ook van binnen zag het er puik uit. Echter paste ik met mijn lengte (1.96m) niet lekker achter het kleine stuurtje van de 208. Vrij snel daarna kwam er een Corsa-e (launch edition) uit december 2020 op mijn pad. In deze auto paste ik wel.... ofja in ieder geval beter. Door de combinatie van de zilverkleurige lak en het zwarte dak vond ik de Corsa eigenlijk bijna net zo mooi als een Peugeot 208. Na een paar belletjes en e-mails met de leasemaatschappij werd de Corsa-e ongeveer 3 weken later thuis afgeleverd.

Ervaring
De auto is nu een maand in mijn bezit en ik heb er 3500km mee gereden. Een mooi moment om de eerste balans op te maken. Ik zal beginnen bij de positieve punten.

Pluspunten
Ik vind de auto er nog steeds mooi uitzien en wordt blij als ik naar de auto kijk. Tot op heden ook nog niet een andere Corsa tegengekomen in dezelfde kleursamenstelling. De actieradius van de auto, bij rustig rijden, valt me niet tegen. Ik heb meermaals over een afstand van ongeveer 250km getest wat het verbruik is. Met de cruise control op 100km/u verbruikt de auto tussen de 15 a 16 KWh per 100 kilometer. Daarmee zou ik de 300 kilometer op een volle accu moeten kunnen halen. Echter zijn er ook vaak dagen dat ik niet rustig 100km/u rij op de cruise control. Dan rij ik met 115 heen en met 130 km/u terug. De boardcomputer geeft over de totaal afgelegde 3500 kilometer een gecombineerd verbruik aan van 17.2 KWh/100km. Ik ben tevreden over deze cijfers en heb tot op heden ook nog geen 'range anxiety' ervaren.

De Corsa rijdt verder best aardig. De auto is vlot en bovendien stil. Ik hoor bijvoorbeeld op hogere snelheid minder windgeruis in de Corsa dan in de Tesla model 3.

Minpunten
Omdat ik ook al bijna 2 jaar probleemloos rondrijd in de Tesla Model 3 LR, heb ik erg hoge verwachtingen van elektrisch rijden. Ik weet dat je deze twee auto's niet met elkaar kunt vergelijken, de Tesla is namelijk bijna 2x zo duur, maar toch weerhoud het mij er niet van om kritisch te zijn. Laat ik beginnen bij de kleine irritaties:

- De armsteun in de deur is te hard. Onder het leer zit te weinig of geen vulling, waardoor je linker elleboog op hard plastic steunt.
- Het infotainmentsysteem is traag; de achteruitrijcamera blijft soms 10 seconden hangen terwijl je alweer vooruit rijdt.
- Spotify werkt af en toe via Android Auto niet.
- De My Opel app op de telefoon is slecht; je kunt niet aangeven tot hoeveel procent de accu moet laden. Daarnaast kan je de ventilatie activeren, maar de auto bepaald zelf of dit koude of warme lucht is. De app zelf is ook traag.
- Het nemen van drempels is niet zijn sterkste punt. Door zijn gewicht knalt de auto van drempels af.
- Het rempedaal is onnatuurlijk computergestuurd; het ene moment remt de auto harder dan het andere moment. Er komt weinig gevoel bij kijken.

Deze minpunten zijn eigenlijk allemaal verwaarloosbaar ten opzichte van het grootste minpunt:

- Het opladen van de auto werkt niet altijd! Bij bepaalde openbare laadpalen weigert de auto überhaupt om op te laden. Hierbij geeft de auto steeds aan: ''Opladen voltooid". Zelfs bij laadpalen waar de auto meestal wel oplaad zijn er momenten dat de Corsa er toch geen zin in heeft. Hierdoor moet je een ander laadpunt opzoeken en daar hopen dat je wel succes hebt. Vorige week ben ik vlot naar Groningen gereden, een goede 200 kilometer. Eenmaal aangekomen bij de laadpaal in Groningen weigerde de Corsa om het opladen te starten. Hierdoor moest ik 3 laadpalen proberen om te kunnen laden. Ontzettend vervelend als je dezelfde dag weer thuis wilt komen.

De Opel-dealer geeft aan dat dit een bekend probleem is en dat er wellicht in de toekomst hiervoor een update uitkomt. Maar tot die tijd is het hopen dat je kunt laden en daarmee ook weer thuis kunt komen.

Dit euvel zorgt er toch wel voor dat je bijna dagelijks staat te vloeken bij een laadpaal. Dan mag de actieradius nog zo hoog zijn, als je niet op elke plek kan laden dan heb je er niets aan.

Om deze laatste reden kan ik momenteel helaas aan niemand de Corsa-e aanraden. Zonde, want het is een leuk bakkie die verder lekker rijdt. Wordt vervolgd.

6,5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

PRIVATE LEASE Opel Corsa