Opel Corsa 1.0-12V Essentia (2005)

autoreview

Opel Corsa
Opel CorsaOpel CorsaOpel CorsaOpel CorsaOpel Corsa - interieurOpel Corsa - interieur

Signalement

UitvoeringCorsa 1.0-12V Essentia
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2005
KM-stand laatst115.000 km
Lezerswaardering: 75%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

  • 115.000 km

Ervaring

Dit is eigenlijk de auto, die mijn vrouw meestal gebruikt. Een Opel Corsa C 3 deurs 1.0 (60 pk) facelift van 2005 met 115.000 km

Voorheen hadden we een Opel Corsa B 3deurs 1.0 12V (55 pk) van 1999, met tenslotte 124.000 km. Met deze versie hebben we eenmaal pech gehad, namelijk defecte krukas toerental sensor. Omdat deze versie maar 1 zulke sensor had(zie verder), viel de auto soms meteen stil. Na 3-4 minuten startte hij dan weer gewoon. Het heeft wel een week geduurd voor de garage deze fout vond. Maar er was dan ook geen foutmelding te vinden. We kregen toen een Opel Corsa C 1.7 DTI als vervangwagen.

De Corsa C voelt veel volwassener aan dan het vorige Corsa B model. De uitrusting is basic, maar je hebt wel ABS, 4 airbags, 4 hoofdsteunen, toerenteller, radio/cd met bediening op het stuur, buitentemperatuur meter. Een midden armsteun, met bergvak hebben we er vooraan zelf ingezet!

Vooral de wegligging van de Corsa C van 2005 is beter dan de Corsa B van 1999.
De (electrische) servo besturing is ook verbeterd.
De motor maakt wat minder lawaai.(storende trillingen, van de 3 cilinder merk je niet meer)
Ondanks het hogere gewicht, trekt deze motor beter. Het is natuurlijk geen race auto. Maar je kan altijd met het gewone verkeer mee!

Bovendien ben je aan de rode lichten altijd sneller dan SDI diesels... Of TDI monovolumes met 90 PK...

De topsnelheid is toch 165 Km/u op de kilometerteller. (160 km/u fabriek) Bij 120 km/u en zeker 140 km/u maakt hij veel minder lawaai dan een Corsa C 1.7 DTI van 2003. Bij 120 km/u kan je gewoon naar de radio/CD luisteren, in de 1.7 DTI is het lawaai voor mij dan al niet meer te harden… (max 100 km/u)

De auto is ruim genoeg om met 4 personen in rond te rijden. Dan merk je pas dat de motor niet veel overschot heeft. Wij gebruiken deze auto meestal met alleen de bestuurder. (gewoon woon - werk verkeer)

Verbruik valt heel goed mee. In de zomer 1 op 20, in de winter 1 op 18. Als je veel op de autosnelweg 120 km/u tot 140 km/u rijdt zakt het verbruik naar 1 op 17 maar dat lijkt me normaal.

Met de Corsa C 1.7 DTI (vervangwagen) haalden we (1 week) een gemiddeld verbruik, van 1 op 18! Deze versie trok natuurlijk vlotter op, maar wat een lawaai. Bovendien moet je altijd schakelen als zot, want onder de 1700 toeren reageert deze motor niet, boven de 2500 is er teveel lawaai.

Bij 3500 t/m geeft de 1.7 DTI meer lawaai, dan 5500 t/m bij de 1.0 12v...
Met een 1.0 12V kan je zonder problemen of schokken, rijden tussen de 700 en de 5500 t/min.
Vooral in de stad blijf je dus bijna altijd in 3e versnelling rijden Eventueel vertrekken in 2e is ook geen probleem (niet op een helling natuurlijk), met alleen de bestuurder.

Een rond punt kan je bijvoorbeeld in 2, of 3 of 4 e versnelling nemen. Met de 1.7 DTI moet je altijd naar 2e, want als je plots moet vertragen valt de motor anders stil. (Idem trouwens met een Zafira 1.9 van 120 pk, want dat was eens mijn vervangwagen)

Ik begrijp niet dat sommigen het begrip “schakellui rijden” voor een turbo diesel in de mond durven nemen. Zeker niet nu het downsizen van motoren (met 6 versnellingen) zo populair aan het worden is, wordt dit probleem alleen maar groter!
Het bruikbaar toerental is te klein.

Alleen een automaat brengt een oplossing voor dit probleem


Problemen

Buiten het normale onderhoud zijn er drie herstellingen geweest. Waarvan 2 gewoon tijdens het normale onderhoud.

•op 75.000 km is een stukje van het schakelmechanisme, vervangen (bekent probleempje)
•op 95.000 km motorsteun vervangen (lekte wat olie)
•Op 105.000 was er ook bij deze versie de krukas toerentalsensor stuk, gelukkig zit er in deze versie ook een nokkenas sensor, zodat je zonder problemen kan blijven doorrijden (er brand kort een lampje op je dashboard)

Totale kostprijs na 115.000 km bedraagt 1.150 euro (inclusief 1x remblokken, 2 nieuwe banden)

Momenteel rijd deze auto nog zoals nieuw, dus voorlopig gaan we er mee door

8,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Opel Corsa

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.