Opel Corsa 1.2 Edition (2022)
| Uitvoering | Corsa 1.2 Edition |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2022 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 37.300 km |
| KM-stand laatst | 38.550 km |
Comfortabele tweede auto
Omdat er nog weinig reviews over de Corsa met 75pk-motor zijn, schrijf ik er zelf maar ééntje. Van deze auto met deze motor worden er namelijk best veel aangeboden tegen nog redelijk acceptabele prijzen. Je hebt een jonge auto met weinig kilometers te pakken voor niet al te veel geld in vergelijking met andere B-segmenters, ook bij de dealer. En dat laatste is belangrijk, want Puretech-motor, dus onderhoudshistorie is belangrijk. Voordeel kan ook zijn dat de meeste vooralsnog uit de private-lease komen, de hele historie is dan bij de dealer bekend. Overigens is er naast de prijs nog een ander argument voor mij om de 75-pk-versie te verkiezen boven de 100-pk-versie, en dat is dat de problemen met de distributieriem redelijk aan de 75-pk-versie voorbij lijken te gaan. Betrouwbaarder dus. Of minder onbetrouwbaar, de tijd moet dat uitwijzen.
Wij hebben onze feilloze Peugeot 108 ingeruild op deze Corsa (van een Toyota/Daihatsu met Peugeot-embleem, naar een Peugeot met een Opel-embleem dus ;-)), omdat mijn vrouw graag zelf rijdt als we met zijn allen op pad gaan, en omdat we dan met het gezin in de 108 op de snelweg reden, wilde ik eigenlijk iets comfortabelers. Het is onze tweede auto, de eerste is een Opel Frontera, zie mijn andere review.
De vraag is dan, of die 75-pk-motor wel kan. Mijn ervaring is dat dat prima kan. De auto weegt nog geen 1000kg, en hij komt daarmee prima vooruit, hij voelt ook sneller dan de Peugeot 108 met 72pk, vooral op de snelweg. 130km/u (in de avonduren), is geen enkel probleem, en de 100km/u is dus zeker geen enkel probleem. Het duurt iets langer voordat je op de cruise-snelheid zit, maar als je niet net uit een veel snellere auto stapt, valt dat nauwelijks op. Het is natuurlijk persoonlijk, maar als je gewoon normaal onderweg wilt zijn zonder ieder stoplichtsprintje te willen winnen, dan vind ik dat het een meer dan acceptabel motorvermogen is. Als je vaak met veel personen/belading onderweg bent, de bergen in wilt, of een aanhanger wilt trekken, dan zou ik deze motor niet aanbevelen, dan komt ie wel wat tekort. Hij mag op papier ook maar 500kg aan de trekhaak, dat is niet veel. Maar als tweede auto voldoet deze motor dus prima, hij bromt vermakelijk, maar is op snelheid lekker stil (althans, de auto is goed geïsoleerd). Het schakelen met de 5-bak gaat prima, de koppeling grijpt wel laat aan, valt op. De afstelling is echter hydraulisch, dit schijnt een product eigenschap te zijn.
Tot nu toe lukt het, met winterse temperaturen, op zijn best 1 op 16 te rijden. Valt mij iets tegen, daar was de 108 beter in, en de 145-pk Hybride Frontera doet dat ook beter, maar met het stijgen der temperaturen hoop ik dat dat beter wordt.
Dan de auto zelf: een Edition + met oa handmatige airco, een scherm met mogelijkheden voor Android Auto en Apple Carplay, wat ook best soepel werkt, lichtmetalen velgen en stoel- en stuurverwarming. Vergeleken met de Peugeot 108 een luxe auto dus. Grappig is ook dat deze Corsa hier en daar luxer is afgewerkt dan de Frontera, wat mooiere materialen in het interieur, elektrische ramen die wel automatisch omhoog gaan enzo. Wat ik zelf mis, is elektrische ramen achterin en een middenarmsteun. En anderen zouden de regensensor of de automatische airco kunnen missen. Verder vind ik het een complete auto.
Ik vind deze Corsa qua gevoel nog een echte Opel. De Opel Frontera heeft met een Opel van weleer niets meer te maken, maar deze Corsa doet mij heel sterk denken aan de Opel Astra K, mijn vorige auto. Dat had ik niet verwacht van zo'n Peugeopel, maar ik zie, ruik en voel er weinig Peugeot in. Knap gedaan.
Qua ruimteaanbod is de auto meer dan prima, maar dat schrijf ik omdat hij als tweede auto fungeert, een vakantie wordt met een klein gezin wel wat lastiger, gok ik zo. En achterin instappen, da's voor mij wel een uitdaging door de kleine deurtjes, de schoenen passen niet echt langs de B-stijl, dat is even wroeten. Als je éénmaal zit, dan is het prima als de mensen voorin niet te ver naar achteren schuiven. Voorin kan je sowieso prima zitten zolang je niet formaatje 'reus' hebt, wat opvalt is de beenruimte voorin, die gaat gevoelsmatig heel ver de motorruimte in. De bagageruimte is veel groter dan die van de 108, prima voor de boodschappen en een weekendje weg bijvoorbeeld. En dan nog het dashboardkastje: ik heb de achterzijde nog niet ontdekt, wát is die diep!
We rijden er nu een paar maanden in en overall ben ik zeer positief verrast door deze Corsa, ik had minder verwacht. Comfortabel, redelijk stil, vlot zat, ruim zat. En als jonge occasion voor acceptabele prijzen te koop.
Tot zover nu. Als er weer wat te melden is, dan voeg ik een ervaring toe.
PRIVATE LEASE Opel Corsa
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Opel Corsa 1.2 Elegance | Geen import | Panoramadak
- 2020

Opel Corsa 1.2 Level 3 Elegance Camera Pano PDC Lane Assist ECC
- 2023

Opel Corsa Edition 1 fase 50 kWh Automaat | Navigatie | Apple Carplay/Android Auto | Climate Control | Digitale cockpit | Cruise Control | Dab
- 2021

De Opel Corsa tot nu toe: Top 20-auto’s uitgelicht

Occasiondubbeltest Seat Ibiza vs. Opel Corsa – Nog altijd fris met de kop eraf

Praktijkervaring Opel Corsa F: eigenaren over eerste Stellantis-Corsa

Hoe zuinig is de Opel Corsa in de praktijk?