Opel Astra 1.6i GL (1994)

Opel Astra 1.6i GL (1994)

UitvoeringAstra 1.6i GL
Bouwjaar1994
Jaar van aanschaf2006

Opel Astra 1994

De voorgaande auto, Toyota Starlet uit 1990, werd te klein en het zou vrij kostbaar worden hem door de APK te krijgen. Op zoek naar wat anders.
Een Opel Astra, 1e type, vond ik altijd al een leuk autotje. Eigenlijk heel standaard, je ziet ze bij bosjes (al is het na de tijd van de slooppremie wel minder geworden)

Kwam een mooi exemplaar tegen, bouwjaar 1994. Geen spatje roest, ook niet bij de spatborden achter. Vrij uniek: deze roestplekken daar staan de 1e reeks Astra's toch wel om bekend. Proefritje gemaakt. Dik in orde, niets om aan te merken. Dus knoop doorgehakt en Starlet werd ingeruild

Heb bijna 4 jaar in de Astra rondgereden. Zeer plezierige auto. Weinig kosten aan gehad.

Comfort:

Stoelen vrij stevig, maar goede zit. Geen electrische ramen, geen stuurbekrachtiging en 3 deursuitvoering. Erg standaard dus. De stuurbekrachtiging mis je alleen soms bij inparkeren. 3 deuren werd later met 2 kleine kinderen wel onhandig met instappen. Verder nogal anonieme auto. Maar had de auto ook niet gekocht om op te vallen. Puur als betrouwbaar vervoermiddel. En betrouwbaar was de Astra. Daar later meer over.

Prestaties

Gewoon voldoende. Geen racemonster, maar gewoon goed genoeg om vlot mee te komen in het dagelijkse verkeer, zowel stad als snelweg
Gebruik was altijd wel netjes, zo gemiddeld rond de 1 op 13 schat ik

Problemen.

Weinig. Een defect lampje voor en bij de nummerplaat verlichting, defecte accu na bijna 4 jaar (weet niet hoe oud de accu toen was) Niet echt dingen die je de auto kan aanrekenen. 1 echt probleem kwam na 2 jaar rijden: lekke koppakking. Dacht even dat dit het einde van de Astra zou betekenen, terwijl ik op dat moment 2 jaar probleemloos reed. Dikke rookpluimen, idioot hoge temperatuur. Na laten kijken om te zien of het zin had hier iets aan te doen. Buiten de lekke koppakking was er helemaal niets aan de hand met de Astra. Voor ca 550 euro werd de auto weer gefixed en werd ook direkt de distributieriem vervangen. Auto reed vanaf dat moment nog beter dan op het moment van aanschaf. Vervolgens dik 1,5 jaar eigenlijk geen problemen. 1x sloeg op de autoweg de motor spontaan af. Was even schrikken zo met een snelheid van 100km per uur. Het was gelukkig niet zo druk en ik kon makkelijk de vluchtstrook bereiken. Daar auto opnieuw gestart. Liep direkt weer en nooit meer problemen gehad. Had waarschijnlijk tijdens het rijden de motor ook wel weer aan de gang gekregen. Vermoed dat er ergens iets "vast" heeft gezeten in de leidingen (vuil?) waardoor er even geen benzinetoevoer was. Door de herstart is dit denk ik weer losgekomen. Daarna alleen nog accu moeten vervangen: had deur in slot gegooid terwijl motor uit was en lichten nog brandden. Was in de winterkou en toen ik reservesleutel had gehaald bleek accu leeg. Was ook bijna niet meer aan de praat te krijgen. Conclusie ANWB na doormeten: doe er maar een andere accu in.

Conclusie

Betrouwbare, simpele maar leuke auto. Weinig kosten aan gehad. Verzekering + belasting laag en onderhoud viel ook reuze mee (buiten het probleem met de lekke koppakking)
Gemiddeld onderhoud ca 220 euro per jaar (APK + beurt)

Afscheid

Na bijna 4 jaar werd ook de Astra te klein. Ging op zoek naar een Zafira. Die vond ik op dat moment (februari 2010) nog wat aan de dure kant. Onverwacht kwam er een (tijdelijke) oplossing op het ruimtegebrek: Een Ford Sierra uit 1991. De Opel Astra doet nu dienst als leenauto bij een autobedrijf. (hij rijdt in 2014 nog steeds, nu ruim 20 jaar oud!)

Over de Ford Sierra kun je lezen in mijn andere Review

Oktober 2015: recentelijk nog even kenteken gechecked via deze sita. hetlaas is de auto of gesloopt of geexporteerd (hoop dan eerder het laatste) Je ziet ze steeds minder, de oude Astra's

PRIVATE LEASE Opel Astra