Mitsubishi Space Wagon 2.4 GLXi (1999)
Uitvoering | Space Wagon 2.4 GLXi |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
Benieuwd
Van de week een Space Wagon gekocht met nog geen 90.000 op de teller. Automaat, 7 zitplaatsen en een 2,4 liter GDI. Ik heb al gezien dat ik het beste V-Power van Shell kan tanken, dus dat ga ik maar doen. De komende tijd houd ik jullie op de hoogte van de ervaingen, mogelijke gebreken, het verbruik en de kilometerkosten.
Vooralsnog is mijn beeld: ruim, overzichtelijk, luxe en lekker stevige stoelen.
tikje
Na ruim 1.500 km concludeer ik dat de Space Wagon een comfortabele auto is die prima rijdt. De automaat schakelt goed en geruisloos, de vering en de stoelen zijn OK (stevig maar comforbabel genoeg). Zowel in de stad als op de snelweg rijdt de auto lekker, maar mijn voorkeur heeft de snelweg.
Minpunten
Het verbruik is stevig (1 op 9) en er zit een tikje in de stuurkolom. Dat blijkt echter een niet-gevaarlijk euvel van de eerste jaargangen Space Wagon van dit type. Heeft te maken met het systeem dat bij een aanrijding het stuur richting dashboard trekt.
Het verbruik tikt extra aan omdat je ook zwavelarme brandstof (type Shell V-power) moet tanken en die zijn ietsje duurder. Gelukkig is de tank klein (er gaat bij brandend lampje steeds 46 liter in), dus per tankbeurt is het goed te overzien....
Maar al met al ben ik tot nog toe niet ontevreden.
Nog steeds goed
De Space Wagon (SW) houdt zich nog steeds goed. Hij verbruikt geen olie. Het benzineverbruik stijgt licht naar 1 op 8,9 maar dat heeft vooral met mijn rijstijl te maken.
Geen storingen, technische gebreken of anderszins. De SW is tot nog toe een probleemloze auto met een prima comfort.
Gaatje
De SW begon wat meer geluid te maken. De uitlaat.... Het voorste uitlaatdeel is inmiddels vervangen, kosten: € 354 euro, incl. kosten vervangend vervoer.
De cijfers tot nog toe:
Kosten per km ex. afschrijving: € 0,25
Verbruik: 1 op 9,52
APK
De SW kwam soepel door de APK. Een paar dingetjes als een olie- en een luchtfilter, verder niets aan de hand. De auto kreeg ik van binnen en van buiten gepoetst weer terug. Top!
Verbruik tot nog toe: 1 op 9,52
Kosten per kilometer: € 0,26 (ex afschrijving)
Verder nog een aanvullende algemene indruk (na een jaar rijden): de auto is kraak- en rammelvrij, ligt stevig op de weg, stuurt licht, maar niet gevoelloos. De langere ritten die ik gemaakt heb (tot nog toe niet meer dan 500 km achtereen) waren uiterst comfortabel, net als bij de VW Sharan die ik had. De SW lijkt vooralsnog het imago van de Japanse auto te bevestigen: ik heb het zelden eerder meegemaakt een auto met dergelijke lage onderhoudskosten en zo weinig gebreken.
Van de zomer ga ik 1.150 km enkele reis rijden op weg naar ons vakantieadres, ben benieuwd of ik (net als bij de VW Sharan) fit uitstap daarna. Ik laat het jullie weten!
Snelwegauto
Als ik op het benzineverbruik af ga dan is de SW een echte snelwegauto. 1 op 10,5 (nog steeds niet zuinig) haalt hij dan makkelijk. De combinatie snelweg en 80-kmwegen leidt tot een verbruik van onder de 1 op 9.
Net een paar dagen België achter de rug (ruim 600 km gereden). Zonder problemen, maar vooral erg comfortabel.
De stand tot nu toe:
Verbruik: 1 op 9,51
Kosten/km: 0,26 (ex. afschrijving)
Ze lust wel wat...
Net de vakantierit van en naar de omgeving van Toulouse achter de rug. Ruim 3.000 km afgelegd. Probleemloos en met een geweldige zitpositie voor alle plekken (niet vermoeid aankomen op je vakantiebestemming lukt absoluut met deze auto). En op nieuwe voorbanden, want de dag voor de vakantie zag ik teveel droogtescheurtjes.
Wat wel opvalt is dat de SW, die al niet zo zuinig is, een flink verbruik kent in de bergen in combinatie met een zware belading (6 mensen + dakkoffer + hun bagage), wat op zich niet onlogisch is. Deze vakantie was goed voor 1 op 8,69. Dus gezien de honderden kilo's (350 alleen al voor de mensen) extra gewicht acceptabel.
De automaat kan de bergen goed aan. Hij schakelt op tijd terug en er is geen moment dat je trekkracht mist of het gevoel hebt dat de automaat te laat ingrijpt bij gasgeven.