Mitsubishi Outlander 2.4 4WD Sport (2005)

Mitsubishi Outlander 2.4 4WD Sport (2005)

UitvoeringOutlander 2.4 4WD Sport
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2020
Lezerswaardering: 79%Keuze van de redactie

1e kennismaking

Welnu, de Peugeot 406 met al zijn nukken en problemen is al weer een aantal maanden uit beeld en ik heb het genoegen gekregen, om plaats te nemen achter het stuur van een Outlander. 1e generatie, facelift model.
Dat ik een SUV wilde, was voor mij duidelijk. Hoge instap, liefst 4WD en geen lederen bekleding.

Ben naar verschillende kandidaten wezen kijken, maar qua budget, en stijl, maar ook qua betrouwbaarheid, kwam ik bij deze wagen uit.

Toen hij net uit kwam, vond ik het maar een lelijk ding, de neusaap noemde ik hem, vanwege die rare powebulge op de motorkap, die naar voren loopt tussen beide grilletjes in. Jaren later, ben ik hem eigenlijk toch meer gaan waarderen. Eigenwijs, geen 13 in een dozijn, hoog, stoer en betrouwbaar.

Toen ik hem kocht, en ik had er al een hoop bekeken voordien, was dit toch het beste exemplaar, met wat onvolkomenheden. Motorisch liep hij perfect, airco deed het super, cosmetisch was er wel wat aan de hand. Tevens wilde ik er een met de 2.4 erin voor net wat meer oomph en de wielkastverbreders. Oogt net even wat meer dan de normale versies.

406 ingeruild en rijden maar.
Technisch: zijdezachte loop vd motor. echt goed stil op de snelweg, met beetje windgeruis. Banden maken nog het meest lawaai. Rijd rond de 3000 toeren bij 120 km/u. Schakelt zoals een Japanner moet schakelen. Soepel, makkelijk te vinden verzetten, met een iets zwaar pedaal.
Stuur erg direct, ligt koersvast in de bocht, je kan ze erg hard nemen. Straf geveerd, wat wennen is. Stoelen zitten prima. Voldoende steun onder benen en in de rug en zijkanten. Ik ben 1.90m en als ik goed zit, kun ik erachter op de achterbank prima zitten achter mezelf. Bagageruimte is niet supergroot, maar voldoende. Lengtes van 1.60 of korter kunnen prima languit erin.
Een tweedehands aangeschaft setje dakdragers hebben mij al veel uitkomst geboden voor al het andere.

Bediening van instrumentarium is lekker simpel, een beetje jaren negentig, alles zit precies waar je het bij elke Japanse auto verwacht. Draaiknoppen, i love it. Dashboard is beetje kaal, maar erg praktisch. Stuurtje had wat dikker gemogen. Armsteun in het midden voldoet prima.

Radio was outdated en is vervangen door USB exemplaar met bluetooth. Door design dashboard, kan je er helaas niet makkelijk en netjes een DIN2 inzetten.

Een 2e 12V aansluiting in de kofferbak is erg makkelijk voor koelkastje, telefoon oplader etc.

Cosmetisch: de auto had bij aanschaf een aantal mij bekende roestplekken. Op de motorkap een flinke plek dankzij een onbehandelde steenslag plek van jaaaaren terug. Wielkasten achter hadden beiden een paar plekjes roest welke eruit gesneden zijn en vervangen door vers staal. Zelf heb ik een brug gehuurd en voorste en achterste draagarmen en dorpels in de Dinitrol gezet. Dit zijn de zwakke plekken van dit model. Goed checken bij aanschaf.

Enfin, 4 duizend kilometer verder. Wass ist loss?

Auto klapperde wat over klinkerwegen en uitritten. Rubbers van achterste draagarmen waren uitgedroogd en op. Vervangen van rubbers was erg tijdrovend en nwe draagarmen goedkoper. Dus zo gezegd zo gedaan.

Lakstiften besteld om gebruikersschade bij te werken.

Volwaardig reservewiel gekocht om thuiskomer te vervangen bij lange ritten.

Climair windschermen geplaatst.

Wat afgebroken clipjes, klemmetjes e.d. besteld bij de dealer. Alles is er nog en het kost geen drol. Erg tevreden mee.

Van een sloper wat slijtage spul overgezet. O.a.. beschadigd deurpaneel bijrijderskant, rolhoes e.d.

Trekhaak laten monteren.

To Do : nwe matten / nwe gasveren achterklep (klein beetje aan het opraken)

Velgen opknappen.

Voor de rest, de auto rijd heerlijk. Komt goed mee met verkeer, je voelt wel aan het optrekken dat de constante vierwielaandrijving de hele boel in beweging moet zetten. Niet storend.
Auto kun je zuinig rijden of heel dorstig, Ertussen is erg moeilijk. Ik heb 1 op 8,2 gereden, maar ook ruim 1 op 12. Gemiddeld lig ik nu op 1:8,9. Dat kan veel beter nog, maar ach, benzine is nu nog niet zo duur.

Airco is ijskoud en doet goed en snel zijn werk.

tis een erg leuke wagen,betrouwbaar en niet alledaags. Deze mag voorlopig blijven!

Word vervolgd.

Tot dusver mijn ervaring

Ik mag wel zeggen dat ik aardig wat kilometertjes erop heb zitten tot nu toe met de Outlander. Naast de zwarte Bella mijn dagelijkse auto.

Als 1e, wat is er tot dusver allemaal gedaan aan de auto?

Bij het tanken brak het veertje af van het tank klepje wat er voor zorgt dat hij openspringt. Nwe besteld, nog geen 3 euro armer. binnen 1 dag binnen en binnen 4 seconden gemonteerd door mijzelf.
Verder is de auto nog een keer terug geweest naar de garage vanwege rammels vanaf de achterkant, onderzijde.

De draagarmen waren al vervangen, en nu zijn alle rubbers en scharnier punten gesmeerd. De herrie is voorbij. Alles bij elkaar 60 euro.

Verder komt er op enigzins korte termijn nwe remschijven voor aan en blokjes. Bij flink remmen op snelweg, trilt het stuur enorm. Ook als je rustig rijd en remt, hoor je de remmen aangrijpen met enig gekraak. Ik kan er zelf even wat kopervet op knallen, om de klauwtjes wat stiller te maken.

Verbruik is nog steeds rond de 1 op 8,93, met soms een uitschieter heel ver naar boven (lees zuiniger), maar voornamenlijk word er goed doorgereden met de Outlander. Ik kan maar niet wennen aan die belachelijke 100km.u regel ;o)
Er is nog geen huis extra er door gebouwd.

De stoelen blijven heerlijk zitten. Stuurwiel heb ik nu een stuurwiel hoes, omdat er wat slijtplekken in het leer zitten. Deze hoes moet ik er zelf om heen aanbrengen en vastzetten met naald en draad. Kost ca. 2 uur van mijn tijd om het netjes te doen. Heb dit ook al eens bij de Grand Marquis gedaan nl.

Tevens de ruitenwissers vervangen door exemplaren van de Action, een b-merk, maar wel afkomstig van Valeo. Doen het werkelijk prima in de regen. Kijken hoe de lange termijn gaat uitpakken.

Het valt mij echt op hoe stil de auto is op de snelweg en hoe vast hij in de bochten ligt. Je kan echt flink hard door bochten gaan als het nodig is.

En oh ja, een zwarte auto, is echt een crime om schoon te houden en mooi gepoetst te krijgen.

herrie in de bak? oeps!

Welnu, de auto begint met het schakelen en optrekken wat meer gejank te vertonen als bijgeluid. Pakt nog prima op en dergelijke, maar als je de versnelling in zijn vrij zet met de koppeling niet ingedrukt, hoor je duidelijk de drukgroep herrie maken en met optrekken hoor je gejank.

Lang over nagedacht wat te doen..bij de dealer is dit 1400 euro. En die adviseren uiteraard enkel originele spullen te gebruiken. Maar mijn eigen garage kan dit voor ca. 800 euro doen, all-in. drukgroep, druklager en platen. Ook word dan nog een stukje flexpijp vervangen die begint te slijten. Doorrijden kan ook prima, wellicht houd hij het nog wel een ton vol.

Vorige week de knoop doorgehakt. Deze week gaat ze voor herstel weg. Tis een behoorlijk bedrag, maar voor de rest bevalt ze prima en zo snel iets anders vinden zonder kwalen, word moeilijk. En doorrijden zo kan ik niet..ik irriteer mij enorm eraan...auto is verder behoorlijk stil, dan is dat gejank niet prettig om te horen tijdens de rit met optrekken en afremmen op de motor.

Om de pijn wat te verzachten, een dubbeldin dashboard inzet gekocht op Ebay voor 40 Euro en een dubbeldin autoradio die erin past. Leuk ding van Ebay, met GPS, dubbel USB aan de voorkant voor laden en muziek afspelen, e.d. Niet te duur, het moet er niet uit gejat worden. Iets van 80 euro. Ben benieuwd of het wat is voor dat geld. Verzenden vanuit China duurt altijd iets van 4 jaar ofzo.

Er was een koplampje stuk, dus die ook gelijk maar vervangen met leuke gele lampen. In de reflector units ziet dit er gaaf uit en lichtbeeld is trouwens erg scherp. Vervangen is bij dit model een fluitje van een cent.
Je kan overal goed bij.

Ik had ooit via via twee leeslampjes uit een Mondeo gekocht uit 2006.
Die kon je kantelen en alle kanten opdraaien. Aangezien de Outlander enkel voorin en op de achterbank interieurlampjes heeft, is het in de kofferbak redelijk donker savonds. Ik heb dus die lampjes in de kofferdeksel gemaakt. Ze gaan nu gelijk met de andere lampjes aan en de boel is perfect verlicht. Ik wil niet opscheppen, maar ziet er fabriek af uit zo. Die kleine upgrades vindt ik leuk om te doen. Volgende is een extra USB laadpunt in de middenconsole voor de achterbank gebruikers.

De schakelaar van mistlamp voor en achter zijn verlicht savonds. Echter, eentje was bij mij stuk. Functioneerde nog wel, maar niet verlicht knopje.
Een nieuw lampje erin kon niet, dus maar een hele schakelaar bij de dealer besteld. Echt, bijna alles is nog te krijgen. Die retentie van onderdelen is perfect! Ik hoop dat dit zo blijft als Mitsubishi Nederland als markt verlaat.

Met hulp van een forum genoot die instructie gaf hoe de tellerunit bezel los moet, kon ik dit zelf vervangen in een 20 minuten tijd. Ook hier weer, erg makkelijk om te doen.

Was wat meer aan de hand,,,

Nog een toevoeging aan het versnellingsbak verhaal. Na plaatsing nwe koppelingsset, druklager en drukgroep, bleef het geluid aanwezig. Naar mijn garage teruggebracht dat dit niet goed was. Ze hebben er naar gekeken, en kwamen tot de conclusie dat het druklager iets tegen de lamellen aan kwam en een geluid gaf. Niets aan te doen. Dit was niet voor de reparatie. Kortom, meer ellende na de reparatie met een garage die qua kennis de max bereikt had.

2nd opinion gehaald. Daar voor is de bak weer losgeweest. Wat bleek, mijn oorspronkelijke garage had niet de moeite genomen om een nieuw druklager te plaatsen, waardoor het geluid gewoon bleef. Deze is vervangen en nu is hij stil. Gezien de km stand, heb ik er ook gelijk een ruilbak in laten zetten. Tis toch allemaal al los, de kosten zijn al gemaakt en nu kan hij weer 250.000 km mee. Hij reed prima met de oude bak, maar je weet maar nooit.

Tsja, toch stiekem een hobby, zo'n daily driver. Maar wel weer 900 euro extra armer.

Nwe APK

Zo, de Outlander is uit de winterstalling en de MGM gaat met winterslaap.
Gelijk een APK afspraak geregeld met oliewissel en filter.
Zoals verwacht, geen op of aanmerkingen. 149 euro aftikken en klaar.

Maar....

Ik heb wel een vervolgafspraak gemaakt om de achterste draagarm rubbers te vervangen. Die zijn wat minder aan het worden nu. Had ik vorig jaar al opgemerkt toen we de Turbo uitlaat eronder maakten op een gehuurde brug. Wel APK waardig, maar dat is niet genoeg voor mij.

slijtage,,,.

Tsja, een auto die al ruim 2,5 ton ervaring heeft, daar slijt wel wat aan. Zo ook de mijne....ik hoorde weer een hoop gepiep, gerammel en gekraak bij het rijden over klinker wegen. Met name bestuurderskant achter.

Proefrit door garage toonde aan dat dit toch al de door mij eerder opgemerkte draagarm rubbers zijn, waarvan er eentje half weg is inmiddels. Met een dikke schroevendraaier wrikkend, werd het geluid al snel nagedaan, waardoor de oorzaak werd gevonden. Eerst die bouten die al jaren zitten vastgeroest los zien te krijgen, en dan vervangen ze de boel aan beide kanten. Tevens zagen ze dat het differentieel achter een versleten rubber had. Ook daar was de helft verdwenen. Om die te vervangen, moet het hele differentieel eronder uit. oef.....Er zitten er 2, eentje gaat nog ,de ander is er klaar mee.

Die ook gelijk maar laten doen. Wil nog een tijdje door knarren, en dit soort slijtage kan de auto ook niets aan doen. Word wel weer een leuke rekening aan arbeidsloon. De onderdelen zelf kosten c.a 30 euro per draagarm rubber en ca. 220 euro voor differentieel rubber.

Nwe rubbers

Auto is weer terug van de garage. Nwe draag arm rubbers achter en nwe rubbers voor het differentieel achter. In totaal 4 rubbers, die niet gemakkelijk waren te verwijderen. Ook moest het gehele differentieel los en naar beneden om er bij te kunnen. De boel was behoorlijk vastgeroest, maar eenmaal los, bleek dat het hard nodig was deze te vervangen. Sommige waren half vergaan. De auto piept en kraakt niet meer als ik over onregelmatigheden rijd. Wel moest alles zich even stellen zodra ik de garage verliet en over de eerste hobbels reed. Luide knallen en kraken en na verloop van tijd was alles op zijn plek. Totale kosten vielen mij behoorlijk mee, gezien de kosten van het materiaal alleen al......ca. 250 euro. Totaal was het 450 euro.

Afscheid

A.s. zaterdag gaat de Outlander eruit.
Er komt een Ford S-Max 2.5 Turbo voor in de plaats.

Net even een grotere achterbank, met 3 stoelen, een grotere kofferbak en een heerlijke 5 cilinder uit de Volvo stallen.

Lekkere hoge zit blijft, met diverse extra snufjes.
Outlander was fijn, maar omdat we regelmatig met 5 personen op stap gaan, is de S-Max net wat comfortabeler.

4,0

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens