MG ZS 50kWh Luxury (2022)

Gebruikersreview

MG ZS 50kWh Luxury (2022) #3

UitvoeringZS 50kWh Luxury
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2022

Veel auto voor het geld

In mei 2022 kochten wij onze eerste EV, deze MG ZS. We hadden nog nooit zoveel geld voor een auto uitgegeven maar de subsidie van 3350 euro trok ons toch over de streep.
Het was natuurlijk een gokje want je weet niet of je er goed aan doet maar achteraf hebben wij er zeker geen spijt van. Wij gebruiken de auto als dagelijks vervoersmiddel en vooral voor woon-werk verkeer.

Inmiddels bijna 4 jaar verder is er natuurlijk veel door ontwikkeld en is de keuze in EV's enorm, dat was toen wel anders. We hadden weinig specifieke eisen behalve dat het een ruime gezinsauto moest zijn. Actieradius was minder van belang gezien het hoofddoel woon-werk was, maar 300 km was het minimum.
Voor het bedrag van ongeveer 36.000 euro waren er weinig EV's van dit formaat beschikbaar. We hebben getwijfeld tussen een Opel Mokka-e, Renault Mégane E-tech, Citroën ë-C4 en dus deze MG ZS. Het overige aanbod was of te klein of te duur.
De Mokka-e vonden we een mooie auto maar veel minder ruimte dan in de MG en bij wat meer opties meteen flink aan de prijs, de Mégane viel enkel binnen budget in de erg kale basis-uitvoering. En de Citroën vonden we gewoonweg lelijk.

Bij de MG dealer Breda stond toen ook net de nieuwe MG 5 (station) maar deze was even duur als de ZS en naar ons idee geen mooi model. Daarnaast is een auto met hoge instap wel prettig. Na een proefrit waren we verkocht, het soepele rijden en de directe reactie op het gaspedaal vervelen nooit.

Na bijna 4 jaar kunnen we de balans opmaken en concluderen dat we nog altijd erg tevreden zijn met de auto maar dat er ook enkele nadelen zijn.

Pluspunten:
- 320 km bereik, dit is volledig bruikbaar gezien het een LFP accu betreft die tot 100% geladen mag worden. Dit in tegenstelling tot de 4500 euro duurdere long range versie die 440 km bereik en een NMC accu heeft die beter tot 80% (dus ongeveer 350 km) geladen kan worden.
- basis uitrusting is al erg ruim maar onze Luxury uitvoering is volgeladen met opties. Deze uitvoering vooral gekozen vanwege het grote elektrische panorama dak met elektrisch rolgordijn maar er zijn nog vele toevoegingen t.o.v. de comfort versie.
- Ingepland laden, voorruit ontdooien of alvast airco aanzetten met de app. Daarnaast kun je het gehele voertuig checken (zoals ramen open/dicht, bandenspanning zichtbaar per band enz.) Ook de auto op/van slot zetten en starten zonder de sleutel is mogelijk.
- terug genereren in 3 standen instelbaar.
- 7 jaar fabrieksgarantie
- lage onderhoudskosten. Eerste beurt kostte 109 euro, remblokken slijten niet.
- rijhulp systemen eenmalig af te sluiten of aan te passen (niet iedere keer je de auto in stapt)

Minpunten:
- geen volledige one-pedal-driving
- geen terug generatie bij gebruik van de ACC.
- matig infotainment systeem. (gelukkig wel met Android auto) Daarnaast matige audio, i.t.t. de comfort versie met 2 speakers heeft de Luxury er 6 maar nog altijd belabberd geluid, vooral bas mist bij het uitblijven van een subwoofer.
- standard range heeft 1-fase AC laden. Long range wel 3-fase.
- beeldkwaliteit camera's is niet scherp.
- voor een onderhoudsbeurt 50 km rijden enkel naar van Mossel Breda.

Volledige one-pedal driving heeft vrijwel geen enkele betaalbare EV van die tijd en ervaren wij niet als minpunt. Het rempedaal is nog altijd weinig nodig, vooral om volledig tot stilstand te komen. Het niet terug genereren bij ACC is voor ons ook geen groot minpunt, mijn vrouw gebruikt de ACC sowieso nooit en ik maak weinig snelweg km's en gebruik deze derhalve ook zelden.
Het matige en traag reagerende infotainment systeem vind ik wel een terugkerende ergernis. Android auto is bedraad maar kan met een dongle van 10 euro ook draadloos gebruikt worden, waarna het systeem fijner werkt.
Onze MG heeft nog nooit aan een snellader gelegen dus hoe snel de auto dan laadt, geen idee. Wij laden altijd thuis in onze garage aan de wandlader dus laden wanneer het uitkomt.

Bij de onderhoudsbeurt van vorig jaar is de volledige stuurkolom vervangen omdat er een tik in zat, uiteraard onder garantie vervangen. Nu is er sinds kort een LED dagrijdverlichting defect die zachter brandt, we laten deze binnenkort bij de volgende beurt ook vervangen. Dan zou ik ook graag een SOH accutest laten doen om te kijken hoe deze na 4 jaar en bijna 80.000 km zal zijn. Het zal ongetwijfeld goed zijn geweest voor de accu dat deze altijd traag heeft geladen dus ik verwacht een goede score.

Of de volgende auto weer een MG wordt, weet ik nog niet. Het aanbod EV's is immers vele malen groter dan 4 jaar geleden. Dat het weer een EV wordt weet ik 100% zeker!

7,5

PRIVATE LEASE MG ZS