| Uitvoering | CLA 250+ EQ Launch Edition |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 10 km |
| KM-stand laatst | 3.788 km |
De eerste indruk
De eerste indruk is positief. Hiervoor 3 jaar een model Y gereden. Deze auto gaan leasen ivm innovatie, range en laadsnelheid.
Bij aanvang was ik bang voor vergelijkbaar software problemen als die bij andere reviews. Ik had namelijk de nodige foutmeldingen bij aflevering thuis. Iets wat de leasemaatschappij niet had gezien. Daardoor moest de auto terug naar de dealer en is uiteindelijk zelfs Mercedes Duitsland naar de auto komen kijken. Het bleek een hardware probleem te zijn geweest veroorzaakt bij KM 8. Vermoedelijk veroorzaakt door de chauffeur die iets geraakt heeft zonder optische schade aan de voorkant maar wel achter de bumper. Erg netjes opgelost door Mercedes.
De ruimte vind ik verrassend goed, stoelen zijn fantastisch en het Mbux systeem wordt steeds duidelijker.
Komende weken staat een rit van 2x 2000 km op de planning en dan kunnen we echt ervaren hoe zuinig de auto op een hogere snelheid is, wat de range is en hoe snel het laden gaat als de auto nog bijvoorbeeld 40% accu heeft maar je wilt stoppen omdat je al 3.5 uur achter elkaar aan het rijden bent.
Wordt vervolgd
duurtest van 2000 km
Van Midden-Nederland naar de Spaanse zon: bijna 2000 km in twee dagen. Kortom, een goede duurtest om na een paar weken te ervaren hoe de auto bevalt, wat de actieradius is en hoe snel het laden in de praktijk gaat.
Dag 1: Nederland – Lyon (867 km)
Vrijdag om 12:30 vertrokken met een 100% volle accu. Tot aan Brussel was er veel verkeer en stonden er de nodige files. Dat heeft ons zeker een uur gekost, waardoor we geen constant tempo konden aanhouden. Net voor Breda zijn we kort gestopt om mijn laadpas aan de Fastned-app te koppelen; zo wist ik zeker dat dit in Nederland en het buitenland goed zou gaan. Dit leverde ook direct weer een paar procent extra acculading op.
In principe was de eerste laadstop gepland tussen Metz en Nancy na circa 490 km rijden. Uit mijn hoofd gezegd was het gemiddelde verbruik 15,5 kWh per 100 km, waarbij we na Brussel en Luxemburg op veel stukken 130-140 km/u reden. Om 18:42 kwamen we bij de lader aan, dus combineerden we dit met een sanitaire stop en een diner. De auto was eerder klaar met laden dan wij met eten: na 29 minuten stapten we weer in met 66,38 kWh extra aan boord.
Daarna was het rustiger op de weg en zetten we koers naar Lyon. Na 373 km rijden in 2 uur en 51 minuten (een gemiddelde snelheid van 130 km/u op de teller) was het verbruik 18,0 kWh/100 km. Over de hele dag gezien was het verbruik 16,3 kWh/100 km over een afstand van 867 km. Tijdens de laatste stop onder Mâcon hebben we iets langer geladen dan nodig, zodat we met minimaal 50% acculading in Lyon aan zouden komen. Het hotel had een laadpaal, maar we wisten niet of deze beschikbaar zou zijn. Dat bleek het geval, maar je betaalde daar naast de laadkosten ook 4 cent per minuut 'parkeergeld'. Wellicht verkeerde zuinigheid, maar ik heb er toch voor gekozen daar niet te laden.
Dag 2: Lyon – Bestemming (1109 km)
De volgende dag legden we 1109 km af met een gemiddelde snelheid van 119 km/u en een verbruik van 16,9 kWh/100 km. De totale rijtijd (zonder stops) was 9 uur en 20 minuten. Na een kleine twee uur zijn we gestopt bij een Ionity-lader net voorbij Orange. In 28 minuten werd er bijna 70 kWh geladen. De accu zat op 91%, waardoor ik volgens de auto in één keer tot Tarragona kon rijden. Dat was 500 km, maar omdat we eerder wilden wisselen van bestuurder, stopten we na drie uur bij Girona. Daar hebben we 20 minuten geladen (43,4 kWh). Helaas waren er geen faciliteiten bij deze Ionity-lader, waardoor we later nog een extra sanitaire stop moesten maken. Bovendien is het snellaadnetwerk in Spanje merkbaar minder goed dan in Frankrijk.
Toch zijn we na 1 uur en 45 minuten rijden nog even gestopt in Tarragona. Ik denk dat ik een instelling verkeerd had staan of dat het netwerk hyperladers gewoon echt minder is, want de auto gaf aan dat ik deze lader nog even moest gebruiken om de eindbestemming te halen. Met 43% in de accu hebben we nog 18 minuten (42 kWh) geladen. Aangezien we stevig doorreden (tussen de 130 en 140 km/u), bleven we ook hier iets langer staan dan de auto aangaf. De laatste etappe van 378 km legden we af met een gemiddelde snelheid van 119 km/u. In totaal duurde dit deel 3 uur en 10 minuten. Een prima tempo met een verbruik van 17,7 kWh/100 km. Bij het vertrekken van de laatste lader, gaf de auto aan dat we met 20% (wellicht zelfs 23%) aan zouden komen op de plaats van bestemming. Door het hogere tempo kwamen we aan met 8%. Kortom het iets extra langer blijven staan dan wordt aangegeven is wel aan te raden.
De cijfers: Over 1109 km verbruikten we 16,9 kWh/100 km. We hebben circa 160 kWh geladen voor een bedrag van 63 euro.
Conclusie en Software
Wij waren erg content met deze resultaten. Wat ons betreft doet de CLA nauwelijks onder voor een benzineauto. Als je om de 3 tot 4 uur stopt voor een sanitaire stop, het kopen van een kop koffie en het drinken er van, ben je met een benzineauto niet sneller dan met deze Mercedes CLA 250+. Qua kosten ben je op dit moment dan ook een stuk beter uit, want ipv 63 euro had ik over deze afstand en snelheid waarschijnlijk 73 tot 92 liter moeten tanken en dat is dan al gauw 150-185 euro.
Ik rijd nu circa zes jaar privé elektrisch (e-Golf en MINI Cooper SE) en vier jaar zakelijk (Tesla Model Y RWD). Niet per se omdat ik super milieubewust ben, maar omdat ik de techniek interessant vind en het heerlijk vind rijden. Hoewel de Tesla qua standaardopties rijker is en de software feilloos werkt, heeft Mercedes met de CLA een betere range, laadsnelheid en zitten er mooi innovaties in. Ik verbaas me erover dat veel andere fabrikanten nog steeds op technologie van 4 tot 6 jaar geleden blijven hangen zoals nu bij de Kia EV5, Ford Explorer, maar ook de volkswagen EV's.
Kleine minpuntjes:
Software-glitch: Na een bestuurderswissel herkende de auto mijn vrouw via gezichtsherkenning en stelde alles op haar profiel in inclusief haar telefoon op de carkit. Het spotify profiel waarmee ik had ingelogd voor de digitale extra's werkte ook niet en vroeg om een eigen inlog en is ergens ook logisch. Toen ik wisselde naar mijn profiel tijdens het rijden, kon ik het volume van de audio niet meer aanpassen.
Navigatie: De augmented reality-navigatie vind ik persoonlijk niet prettig, maar het grote scherm achter het stuur is top en standaard aanwezig. De optie zelf werkte goed, maar ik vind het persoonlijk (nog) niet fijn.
Routeplanning: Als de accu vol is, wil de auto dat je heel lang doorrijdt voordat je weer moet laden. Ik stop liever elke 3 tot 4 uur en wil dan direct even laden. Het was lastig om handmatig een specifiek laadstation (zoals Ionity of Fastned) over bijvoorbeeld 100 km aan de route toe te voegen. Ik zou dit graag op het scherm doen door over de kaart te bewegen langs de route en dan een POI aan te klikken. Ik zag nu niet de laadstations en kon ze dus ook niet aanklikken. Ik kan wel een laadstop langs de route toevoegen, maar die lijst is simpelweg erg lang en werkt voor mij niet lekker. Wellicht doe ik iets fout of heb ik een verkeerde instelling.
Kortom, Als je de tweede dag 1109km afgelegd, je dit in 10,5 uur doet inclusief 3x laden en 1 sanitaire stop, dan kan je volgens mij niet anders dan tevreden zijn. De auto is echt top en daarmee zijn een paar kleine dingen die misschien qua software beter kunnen vergeven.
De terugreis doen we in 3 dagen en zit er minder druk op de aankomsttijd. Wellicht kunnen we dan ook wat efficiënter rijden. Ik zal dan ook een review delen over alle digitale extra's. Heb nu op alles een proefabonnement van een maand.