| Uitvoering | CLA 200 EQ Shooting Brake Business Solution |
| Versnellingen | 2, Automaat |
| Bouwjaar | 2026 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand laatst | 0 km |
Update Juli 2026 – 2000 km.
Mercedes-Benz CLA 200 Shooting Brake Business Solution electric.
Opties
Hightechzilver metaalkleur
Lederlook Artico zwart
Trekhaak en ESP met aanhangwagenstabilisatie
Warmtewerend, donkergetint glas voor de achterruit
Dashcam
Massagefunctie voorstoelen
Afgeleverd eind Juni 2026
Accu LFP 58 kW
Aandrijving achterwielen 165 kW
Kenteken gewicht 1965 kg
Mijn vorige auto was een Mercedes C-klasse van de W204 serie, een stationwagon en daarmee een S204. Die C-klasse was van 2008 en daar heb ik 18 jaar naar volle tevredenheid mee gereden. Nooit kosten aan gehad en altijd een fijne auto geweest. Met die ervaring was ik van plan weer een Mercedes te kopen, mede ook omdat het ontwerp van de auto’s, van buiten maar zeker ook het interieur ik bij Mercedes erg mooi vind. In eerste instantie ging ik op stap om een iets grotere auto te kopen en dat zou dan een E-klasse worden. Een gebruikte want daar gaat na een paar jaar wel heel veel van de prijs af. Maar bij een proefrit, met een overigens erg nette en mooie auto, kreeg ik toch het idee in een hele grote bak te rijden, zonder dat je dat nodig hebt. Met name als station voelt hij heel groot aan, maar je gebruikt dat maar een enkele keer per jaar. Een C-klasse sluit toch veel beter aan, als een goed zittende jas. Maar ook was ik op stap met onze tweede auto, een elektrische Volvo XC40. Tja, en dan stap je voor een proefrit in een auto met een 4-cilinder verbrandingsmotor, terwijl je net 18 jaar met een 6-cilinder hebt gereden, en je komt elektrisch aanrijden, dan valt dat toch even tegen. Toen maar eens elektrisch van Mercedes bekeken, eerst een EQE maar toen de nieuwe CLA als shooting break. Die sluit wel goed om je heen, instappen en zitten voelt gelijk heel goed. En je denkt dan dat het een kleine auto is, vooral achterin, maar dat viel erg mee. Ten opzichte van de C-klasse S204 is hij ruimer wat betreft beenruimte achterin. Als ik normaal goed achter het stuur zit (ben 1 meter 89), dan pas ik prima ‘achter mezelf’. Het is niet heel breed op de achterbank dus ik zou er geen 3 volwassenen achterin laten zitten, en ook de hoofdruimte is niet heel overdadig, maar het gaat goed. Met name door het standaard panoramadak is er meer hoofdruimte. En ook de bagageruimte valt erg mee, plus dat je daarnaast nog een frunk hebt van ruim 100 liter. Maar goed, een recente C-klasse is wel ruimer dan deze CLA.
Over dat panoramadak: Eerst dacht ik dat hoeft van mij niet zo, en ik was bang voor te veel opwarming door de zon. Nou, de eerste dagen dat ik de auto had was het mega warm in Nederland (boven de 30 graden), maar het gaat prima met het dak. Je kunt het niet verduisteren, maar de opwarming is eigenlijk niet anders dan bij een ‘gewoon’ dak. En het is nu ik het heb, toch wel erg mooi. Mensen die meerijden vinden het allemaal top, en het staat goed. Ook ben ik heel tevreden met de artico bekleding. Het is schoon te maken, en het zit goed, ook de stoelen vind ik fijn zitten. Waar ik zelf geen fan van ben zijn handgrepen die verzonken liggen. Gelukkig heeft deze basisuitvoering ‘normale’ handgrepen wat veel prettiger is dan van de dingen die telkens naar buiten moeten komen. En niemand gelooft toch dat het zou schelen in het verbruik. Het verbruik is trouwens heel erg laag, waarbij ik wel moet zeggen dat ik nu alleen nog maar in de zomer heb gereden. De app geeft aan 12,5 kWh per 100 kom over ruim 2000 km, wat erg netjes is want de airco heeft aan gestaan. Ook als je geen zonnestroom thuis hebt en per kilowattuur moet betalen is dat per 100 km heel voordelig. Hier bij huis kunnen we zelf laden en hebben een Zappi laadbox, die je zo kan instellen dat hij alleen de auto oplaadt als er zonnestroom voldoende is. Nu mogen we nog salderen, waardoor we geen kosten hebben, maar straks in 2027 kunnen we nog steeds voor een deel op eigen stroom rijden. Maar ook als dat niet kan is het heel gunstig om elektrisch te rijden.
Zoals ik al schreef heb ik jarenlang met een C-klasse gereden met een 3-liter 6-cilinder. We wonen hier in Twente en als je de grens over gaat via de A1 dan kan je in drie richtingen zonder snelheidsbeperking rijden. Tot nu toe dacht ik dat je met een elektrische auto dan beperkter zou zijn, maar deze CLA is echt next level. Ook als je 150 a 160 km/uur rijdt is het verbruik goed te doen, en als de accu leeg is dan kan je met 200 kW weer bijladen. Dat gaat echt serieus snel want in korte tijd ben je weer voldoende bijgeladen. Je moet wel even een lader met voldoende vermogen en 800 V hebben, maar die geeft de auto zelf aan via de navigatie, en die zijn er genoeg. Alle Fastned laders in Nederland en Ionity in Duitsland kunnen dat. Verder heb ik plug-and-charge geactiveerd, waardoor je alleen de stekker maar hoeft aan te sluiten en hopla daar gaat ie met 200 kW. We zijn laatst een dagje naar Sauerland geweest, en ondanks lekker doorrijden kom je heen en een stuk weer terug. Toen bij Dortmund in de buurt even wat bijladen, maar slechts 20% er bij om thuis te komen. Dat koste nog geen 7 euro en slechts een paar minuten. Daarna laad je weer thuis voor weinig en nu nog geen kosten. Dat is wel even wat anders dan 8 liter per 100 km tegen de huidige benzine prijzen. Ik denk dat veel mensen niet door hebben hoe gunstig elektrisch rijden is, en daarbij heb je wat betreft onderhoud ook veel lagere kosten. Geen motorolie, geen bougies, geen filters, geen koelwater, remmen die vrijwel niet slijten, ga maar door. Daarnaast is het ook zo dat het veel fijner rijdt. Geen koude start met een verbrandingsmotor, erg vlot door veel koppel en helemaal stil en soepel rijden.
Doordat dit een laag gebouwde auto is heeft hij een lage luchtweerstand. Door het lage zwaartepunt is de wegligging heel fijn. Een hogere auto als de GLB is voor sommigen misschien prettig, maar als je onderweg bent stuurt een CLA naar mijn mening veel fijner. Het onderstel is goed en de vering in demping ervaar ik als heel prettig. Wel moet je met beleid tegen hogere verkeersdrempels aanrijden, want de voorkant ligt laag bij de straat en de windgeleiders die onderaan zitten schuren dan vrij snel over de drempel. Ook bij het parkeren moet je de neus van de auto niet over een rand heenrijden want dat past niet. Dat gaat met een SUV makkelijker.
De auto staat standaard op milde recuperatie, die toeneemt als je gaat remmen. Dat werkt prima wat mij betreft. Je kan dat aanpassen maar de standaard instelling is goed. Het ‘dashboard’ ziet er mooi uit, met achter het stuur de snelheid, actieradius en andere basis informatie. Het display kan je aanpassen door met je duim te swipen, en dat werkt goed. In het midden heb je een groot scherm, waar in basis de navigatie is te zien maar ook de hele menustructuur te vinden is. Ik vind het overzichtelijk en goed te bedienen en fijn dat het scherm zo groot is. Wel zou ik liever de ruitenwisser bediening rechts aan de stuurkolom hebben. Ik weet dat Mercedes dat traditioneel links heeft van het stuur, maar dat was een andere tijd. Ook zou ik de bediening van de rijrichting en parkeer stand liever op de middenconsole hebben, dan via een steel aan de stuurkolom.
Ik denk dat Mercedes met deze auto probeert Tesla te verslaan wat betreft verbruik en techniek. Wat mij betreft is dat gelukt gezien het lage verbruik, hoe de auto functioneert en rijdt. In deze auto zit tenminste een normaal dasboard wat mooi is en goed bedient, en de algehele afwerking is op een veel hoger niveau. Verder heb ik nu een 5-deurs auto en kan makkelijk bij de grote bagageruimte. Ik neem graag een racefiets achterin mee en met de bank plat gaat dat prima. Verder vind ik dat deze auto prijstechnisch heel scherp in de markt gezet wordt. Kost zo rond de 50000 euro maar dan heb je al heel veel standaard. Alles zit er op aan camera’s en hulpsystemen, de stoelen zitten goed en het is mooi afgewerkt. In het verleden moest je bij Mercedes het nodige aanvinken om een beetje een leuke auto te krijgen, maar nu is dat anders. Alleen de velgen zou ik zeker met de optie van 18 inch nemen, want de standaard is wel wat te basic. Verder klopt het wat mij betreft helemaal. Samenvattend, verwacht geen ruimtewonder, maar verder is de auto helemaal top, en elektrisch next level.