| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 30 km |
| KM-stand laatst | 17.000 km |
Mercedes-Benz CLA 250+ Launch Edition (2025)
Nooit eerder elektrisch gereden maar na een paar keer een uurtje proefrijden, ook in diverse andere merken en modellen waren we echt verkocht. Deze auto besteld in afwijkende en zeer mooie metallic rode kleur. Onze zeer zuinige 3 cilinder diesel ingeruild en de auto werd begin januari geleverd, hartje winter (zie foto 1). Foto 2 toont overigens de gevolgen van een gemene aanval door een strooiwagen tijdens de 1e rit naar mijn werk. Op zijn zachtst gezegd niet heel fijn.
Ik was al jaren zo'n 1100km diesel rijbereik gewend en schrok toch wel van de daling van de elektrische actieradius (700km in de verwarmde showroom bij aflevering) naar ongeveer 500km bij thuiskomst (+/- 10km in de vrieskou). Winterwielen er onder en we zijn kilometers gaan maken. Genieten van het comfort. Verbruik was gemiddeld zo'n 14kWh per 100km. Toch wel heel netjes vergeleken met wat ik hier en daar las van andere elektrische auto's. We zijn aangewezen op openbare laadpalen en na een paar keer in de week opladen bij diverse soorten laders veel ervaring opgedaan. Geen technische problemen met de auto maar wel soms rare meldingen zoals 'kan geen parkeerplek vinden' bij stoplichten en heel af en toe niet geheel sluitende ramen.
Gaandeweg het jaar werden de buitentemperaturen hoger, steeg het rijbereik en daalde dus het aantal laadsessies aanzienlijk. Een grote software update in het voorjaar heeft vrijwel alle vreemde meldingen verholpen en met de zomerwielen bleef het stroomverbruik per kilometer flink dalen. Tijdens de afgelopen warme weken verbruikte de auto ruim onder de 11kWh per 100 kilometer bij gewoon normaal dagelijks gebruik inclusief de airco. Inmiddels ruim 10.000 kilometer gereden bij een gemiddeld verbruik van rond de 12kWh.
Vroeger was mijn droom altijd een luxe donkergroene sportauto met ronde koplampen en méér dan 6 cilinders. Tijden veranderen en van de huidige overweldigende luxe had ik nooit durven dromen. Kortom nergens spijt van, helemaal geweldig, zó hoort een auto eigenlijk te zijn en te rijden.
In het najaar staat een autovakantie naar midden Italië in de planning, we gaan het ervaren.
Autovakantie naar midden Italië
Zoals beloofd een vakantie update.
We hebben in 12 dagen 3300 km gereden met een gemiddeld verbruik van 12.6kWh per 100km in zuid-Duitsland, in Oostenrijk en in Italië. Het verste doel was Imola (bij Bologna) en zo via Venetië terug naar Oostenrijk. Daar onder andere de Timmelsjoch (hochalpenstrasse) gereden richting Innsbruck. Veelal binnenwegen gereden in Oostenrijk en Italië en in Duitsland waar mogelijk (jammer genoeg niet vaak tegenwoordig) maximaal 160-180 km/h.
Elektrisch rijden werkt perfect, nooit meer net even in de verkeerde versnelling bergop en bergaf. Altijd het volledige vermogen beschikbaar op de achterwielen van mijn Mercedes en geen door- of terugschakel momentjes zoals met een normale automaat. Daarnaast, en dat vind ik leuk, veel meer stroom in de accu bij aankomst in het dal dan op de top van een berg.
File rijden in Duitsland is een 'genot' met de automatische assistenten. Heel af en toe schrikt de auto van een dwaze rijbaan laverende auto of een zeer onoverzichtelijke verkeerssituatie. Maar altijd behield ik voor mijn gevoel de volledige controle.
We hebben niet anders dan snelladers gebruikt, deze waren op elke route ruim aanwezig. De navigatie stelde geschikte snellaadpunten voor en een wijziging in route of laadpunt bleek elke keer geen enkel probleem. Met het Mercedes laadpaal abonnement vielen ook de kosten erg mee, we hebben in totaal op de hele reis bijna € 200,- aan stroom verbruikt. Top in vergelijk met de benzine- en dieselprijzen overal bij de tankstations. Het laden duurde nergens langer dan 20 minuten. Even de benen strekken, een beker koffie en toiletbezoek duurt vaak langer.
In Italië bij temperaturen ruim boven de 30 graden kwam het dagelijkse stroomverbruik meestal niet boven de 10kWh maar op de Duitse snelwegen lag het verbruik wel wat hoger natuurlijk.