Mazda Xedos 9 2.5 V6 (2001)

Mazda Xedos 9 2.5 V6 (2001)
Mazda Xedos 9 2.5 V6 (2001)Mazda Xedos 9 2.5 V6 (2001)Mazda Xedos 9 2.5 V6 (2001)Mazda Xedos 9 2.5 V6 (2001)Mazda Xedos 9 2.5 V6 (2001)Mazda Xedos 9 2.5 V6 (2001)Mazda Xedos 9 2.5 V6 (2001)Mazda Xedos 9 2.5 V6 (2001)Mazda Xedos 9 2.5 V6 (2001)

UitvoeringXedos 9 2.5 V6
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2023

Veel auto voor weinig

De Mazda Xedos 9 is een ingetogen, doch opvallende verschijning.
Mooie full-size sedan met elegante lijnen.
De auto is gemaakt voor rijden in comfort.
Toch is de Xedos een geval apart, echt vlot is hij niet, en zeker vanuit stilstand vindt de auto maar moeilijk snelheid. Enigzins tegenvallend, aangezien de auto ooit de concurrentie aan moest gaan met o.a. de Audi A6.
Maar ondanks dat de Mazda geen snelheidsduivel is, rijdt hij absoluut fijn.
De rijkwaliteit doet denken aan oudere autos van Amerikaanse makelij.
Zacht geveerd en je zweeft over de weg.
Het slome karakter van de auto nodigt uit tot rustig cruisen, en dat houdt de aasgieren van het CJIB weg...we maken van de nood een deugd.
Qua comfort valt er weinig te klagen, de auto beschikt over een volleder interieur, airco, cruisecontrol, en stoelverwarming. Ondanks de overdaad aan luxe is het interieur tegenvallend. Het oogt allemaal wat steriel en de gebruikte materialen zijn geen lust voor het oog. Een stripje gelakt hout of wat chroom accenten had wonderen gedaan aan de saaie zee van grijs. Mazda heeft hier niet voor gekozen, en dat is jammer.
Voor een vlaggenschip is het allemaal wat ingetogen.
Het verbruik valt allerzins mee, de 2.5 V6 is verre van een zuiplap.

Alles bij elkaar ben ik zeer tevreden over deze auto, je krijgt echt heel veel auto voor relatief weinig geld.
Het enige minpunt dat ik kan aanstippen is dat de auto een hele lage instap heeft.

De onderhoudskosten van de Xedos zijn prima te doen, ik heb er nu een ruime 7.000km mee gereden. Ik heb de olie ververst en voor de APK was niks nodig, heb alleen tussentijds 2 nieuwe remklauwen laten plaatsen (€145 per stuk) omdat de oude klauwen aan vervanging toe waren wegens ouderdom.