Mazda Premacy 1.8 Comfort (2001)

Mazda Premacy
Mazda PremacyMazda PremacyMazda PremacyMazda PremacyMazda Premacy - interieur

UitvoeringPremacy 1.8 Comfort
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2007

Aankoop

Ik heb de auto gekocht in Gelderland, waar de prijzen wat lager liggen dan in Rotterdam (5400 euro). De auto was duidelijk niet goed onderhouden, de eigenaar had het interieur in elk geval afgerost. Ook onderhoud had ie niet bij de garage laten doen.

Direct een grote beurt gegeven, a 850 euro. Flink balen, maar ik heb de vorige eigenaar zover gekregen dat ie 25 % voor eigen rekening nam (hij had gezegd dat ik er zeker 15.000 km zonder problemen mee kon rijden). Wat was er stuk? Gas geven hield iets in (op LPG3), remklauw was ingesleten, en verder is een grote beurt + kleppen stellen bij een mazda dealer gewoon 500 eurootjes...tjongejonge. Ze zijn gewoon 2 dagen bezig geweest met dat inhouden (alsof je even remt) bij rijden op G3 en je trekt op. Uiteindelijk hebben ze hem naar een gasboer gestuurd, en daar bleken de leidingen een beetje verstopt te zijn, wat na een kwartier dus gerepareerd werd.

1,5 jaar en 30.000 km verder

Helemaal probleemloos gereden, totdat het olie lampje ging branden omdat ie op was.

Ik had 1 maand geleden een APK laten doen door eenmans Jopie Goedkopie garage (eigenaar heet Ali..), en gevraagd of hij alles kon aanvullen wat aangevuld moest worden. Had ie dus gewoon niet gedaan, hè, motor olie bijgevuld! Wel de voorbanden verwisseld, maar verder niets. Gelukkig vulde de dealer 'm gratis bij 'omdat ik volgende toch langs kwam voor de kleppen'. Kleppen stellen, a 150 euro, is iets wat iedere grote beurt gedaan moet worden. Dat gaat dus morgen gebeuren, want dat vertrouw ik gewoon geen niet-dealer toe.

Dus eigenlijk is dit de beste auto tot nu toe.

Nu weer wat anders

Dit is het laatste verslag over de auto: ik wil hem verkopen. Op zich is het een prima auto geweest, maar nu wat groters: een spacewagon van mitsubishi, nu ons derde kindje geboren is. Het past allemaal net als we met vakantie gaan; ondanks dat het een station is, zit ie tot de nok vol met bagage, met tassen bij de voetenruimte van de kids. Die zijn nog zo klein dat hun voeten de grond niet raken, dus dat gaat wel, maar toch, een grote auto is handiger.

Rond 245.000 km ineens een raar geluid bij de motor gekregen, alsof het een diesel was. Het bleek een spanrol die kapot was gegaan van de motor, waardoor de distributieriem niet strak meer zat. Een stuk platic bleek te voorkomen dat ie helemaal losschoot dus ik heb geluk gehad. Blijkt dat de riem bij 240.000 vervangen had moeten worden volgens het boekje. Veel marge rekenen ze dus niet mee.

Verder heb ik bij 250.000 nieuwe schokdempers moeten kopen; ze lekten olie, en het klepperde achterin bij gewone bestrating, maar ik denk dat zoiets normaal onderhoud is.

Maar goed, hij heeft ons zonder echte problemen 65.000 goed gediend, dus ik mag niet klagen. Al met al ben ik toch wel tevreden met de auto; hij rijdt gewoon lekker: pittig in lage versnelling maar wel traag met acceleratie in z'n 5, redelijk ruim en banden slijten heel langzaam: dat was met de rover wel anders.

7,0