Mazda CX-3 SkyActiv-D 105 GT-M (2016)
autoreview
Signalement
Uitvoering | CX-3 SkyActiv-D 105 GT-M |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2016 |
Jaar van aanschaf | 2016 |
KM-stand laatst | 51.400 km |
Iets anders: Maxda CX-3 diesel
- 1.850 km
Iets anders
Op 24 augustus heb ik mijn huidige auto in gebruik genomen. Van mijn vorige auto waren er op een gegeven moment 6 bij mij in de straat (op 24 woningen...). De CX-3 zie ik af en toe rijden. De reacties uit mijn omgeving zijn ronduit positief, zeker ook over de kleur.
Ik zag de CX-3 voor het eerst toen ik met mijn 16 jaar oude Maxda 323 LX (rood, 93.000 km, moet ik ook nog eens een review over schrijven) bij de dealer was voor onderhoud. Naar een ander merk heb ik daarna eigenlijk niet meer gekeken, zeker niet omdat vanaf 1 januari voor bijna alle auto's waar ik als leaserijder uit kon kiezen 21% bijtelling hebben. Ik was verkocht, maar nam een risico...
Ik moet diesel rijden, maar deze was in de wijde om geving niet beschikbaar om proef te rijden. Uiteraard heb ik wel proefgereden in een bezineversie. Gelukkig trof ik een andere review van een dieselende CX-3 bestuurder op de Autoweeksite. Toen de koop doorgehakt, auto besteld. Na ruim 5 maanden (...) is de auto dus sinds 24 augustus in gebruik.
Ik kan op dit moment alleen volstaan met mijn indrukken op basis van de eerste bijna 2.000 km. Deze wil ik jullie niet onthouden, zeker niet voor hen die de dieselversie overwegen.
Eerste indrukken:
De auto bevalt ronduit prima. De motor gok pakt goed uit, een heerlijke motor.
+enorm soepele motor, pakt op vanaf 1.000 tr./min. (wat een verschil met de Megane diesel die ik hiervoor had)
+zuinig. Ik heb het verbruik nog niet berekend, maar ik rij gemiddeld 4,8 l/100 km op de boordcomputer. En dat met een gemiddelde rijstijl en wat ritjes in de stad.
+adaptieve cruisecontrol, nieuwe ervaring, werkt redelijk goed.
-niet snel. Acceleratie prima. Als topsnelheid belangrijk is, bedenk je dan, want volgens de boekjes houdt het bij 177 km/uur op).
-positie handrem (die zit ver naar achteren waardoor je hand er niet makkelijk op valt (zelfs als je ver naar achteren zit).
-positie handrem in combinatie met middenarsteun (accessoire).
Binnenkort schrijf ik een update met meer informatie er ervaringen. Alle beoordeling vooralnog op gemiddeld gezet. In de tijd zal ik deze bijstellen.
Ervaringen na bijna 5 maanden, 16.250 kilometer
- 16.250 km
Tijd voor een update.
Motor / versnellingsbak
In het eerste deel van dit review was ik lovend over de enorme souplesse van de motor. En dat is nog steeds zo. Vanuit lage toeren (1.000 tr./min.) trekt de motor op zonder horten of stoten. Ver doortrekken in de versnellingen (tot boven de 110 in de 3e versnelling) kan wel, maar is de motor minder happig op. Bovendien is het ook niet nodig want eerder overschakelen naar 4 en dan weer doorgaan gaat voor het gevoel bijna net zo snel. Zie dit wel in perspectief, want de motor levert 105 pk en 270 Nm (bij 1.600 tr./min.). Een scheurijzer is het dus zeker niet, maar ik heb nooit het idee kracht te kort te komen.
Het schakelen gaat trefzeker en met korte slagen en een goede samenhang tussen versnellingsbak en koppeling. Persoonlijk vind ik het schakelen van 1 naar 2 minder goed dan de andere versnellingen; op de een of andere manier lijkt het of die overgang minder soepel gaat. Ik zal het de dealer melden bij de onderhoudsbeurt binnenkort.
Verbruik
Bij deze auto hou ik een verbruiksmonitor bij. De meest recente stand geeft een gemiddelde over alle kilometers aan van 5,13 ltr./100 km, afgerond 1 ltr. op 19,5 km. Dit verbruik heb ik gealisseerd bij een mix van snelweg en autowegen en een klein deel stadverkeer. Daarbij hou ik mij goed aan de maximumsnelheid. Ter vergelijking: met mijn Megane reed ik gemiddeld over 194.000 km 1 op 19,2.
Comfort
Mijn conclusie tot nu toe is dat deze auto het best tot zijn recht komt op wegen met een snelheid tot 100 km/uur. Dan is het echt genieten. Rust in het interieur, weinig tot geen windgeruis, ook bandenlawaai blijft goed op de achtergrond. Op die manier is het prima urenlang uit te houden.
Op de snelweg merk je dat de auto op de Mazda 2 is gebasseerd en niet op de Maxda 3. Voor mij is dit prima en ik heb geen klachten. Echter, wind en bandenlawaai zijn duidelijk meer merkbaar dan bij lagere snelheden. Het geluid van de Bose geluidinstallatie komt op de snelweg (120 km/u en sneller) minder goed tot z'n recht. Dit is iets wat je wel moet realiseren als je de auto voor veel snelwegkilometers gebruikt, want het is geen Mazda CX-5, Renault Scenic of een vergelijkbare auto van Duitse makelij. Die zijn uit een klasse hoger. Eigenlijk is de vergelijking dan ook niet terecht, maar om jullie een goed beeld te geven, meld ik het wel. In zijn klasse is hij de beste (als ik de reviews lees).
Over het veercomfort op alle wegen en bij alle snelheden ben ik tevreden. De auto is zeker niet te zacht geveerd en rijdt ronduit goed in en door bochten. Een ding is mij bij het veercomfort vanaf dag 1 opgevallen. Na het oprijden van de achteras van een verkeersdrempel veert deze nauwelijks in; het uitveren door het oprijden wordt behoorlijk hard opgevangen. Dat voelt bijzonder en viel laatst een vriend ook op zonder dat ik er iets over had gezegd.
Gebruiksgemak
Ik rij vrijwel altijd alleen of maximaal met 2 personen in deze auto. Dat gaat prima. De zitpositie is goed, de stoelen zitten voor mij ook goed (1.83m). In de eerste weken wel even naar de juiste zitpositie moeten zoeken, maar dat was bij vorige auto's ook zo. Onlangs heb ik met in totaal 5 volwassenen gereden en dat lukt ook wel, maar daar maak je de personen achterin niet blij mee als het een lange afstand betreft. Ook hier geldt: prima voor zijn klasse.
De bagageruimte is ronduit klein. Dat wist ik wel toen ik de auto kocht. Maar toch. In de situatie met de 5 personen paste alle bagage (een paar laptops, tassen en jassen) er maar net in. Als je regelmatig veel spullen mee te nemen hebt, kijk dan voor aanschaf goed of je met deze auto voldoende ruimte hebt.
In de auto werkt alles prima en je kunt de bediening van alle instrumenten bijna als vanzelf vinden. Een paar dingen die om aandacht vragen wat mij betreft:
-positie middenarmsteun. Deze zit in de weg om de handrem te gebruiken (eerder al genoemd)
-keyless-entry. Voor zover ik tot nu toe weet, kan de sleutel in mijn zak blijven, maar moet ik altijd op het knopje van 1 van de voorportieren drukken om de deuren te ontgrendelen. Het openen van een achterportier lukt niet zonder eerst op het knopje op het voorportier gedrukt te hebben. Met een druk op de afstandsbediening kunnen wel alle deuren tegelijk op afstand geopend worden.
-sommige schakelaars zijn niet verlicht waardoor je in het donker op de tast moet zoeken.
Storingen
In de afgelpen periode heb ik een aantal storingen gehad:
-af en toe brandt, zonder aanleiding, het lampje van de rijbaansignalering (waarschuwing als je buiten je rijstrook dreigt te komen). Het gaat ook vanzelf weer uit. Ik heb hiervoor geen verklaring en zal het bij de eerste onderhoudsbeurt melden.
-zoemend/brommend geluid dat in de verte lijkt om een slappe V-snaar. Vandaag even bij de dealer langs geweest. Deze heeft het ook gehoord (is bijna continue, met korte tussenpozen aanwezig). Zij overleggen met Mazda Nederland over wat te doen. Qua rijden merk ik verder nog niets. Maar dit geluid was er eerst niet en het lijkt vaker voor te komen. Wordt vervolgd.
Algemeen gevoel
Bij het nalezen van bovenstaan ontstaat wellicht het beeld dat ik niet tevreden ben met de auto. Dat ben ik echter wel degelijk. Het is een auto die erg prettig rijdt, zuinig is en er verdraaid goed uitziet. Dagelijk rij ik er met veel plezier in en ik krijg ook veel complimenten over zowel het model als de kleur. Er zijn mij echter in de korte periode teveel puntjes die knagen aan het goede gevoel. De komende periode moet blijken of er verder wordt geknaagd. Ik heb de betrouwbaarheid vooralsnog op voldoende laten staan.
Ik hou jullie op de hoogte.
Ervaringen na 16 maanden, 51.400 kilomter
- 51.400 km
Bijna een jaar verder, tijd voor een update. Een jaar met dubbel gevoel.
Motor/versnellingsbak
Ik ben nog steeds tevreden over het samenspel van motor en bak. De motor is voldoende krachtig om in het Nederlandse verkeer mee te komen. De souplesse stipte ik daarbij al eerder in positieve zin aan. Omdat ik vrijwel altijd alleen of met 1 andere persoon in de auto zit kan ik hier prima mee uit de voeten. Op momenten dat de auto met 4 volwassenen plus bagage is volgeladen dan merk je dat de motor in de hogere versnellingen duidelijk wat meer moeite moet doen om te versnellen; 105 pk heeft z'n grenzen...
Het schakelen van 1 naar 2 is nog altijd minder dan schakelen tussen andere versnellingen. Dit valt extra op omdat de auto echt heel goed schakelt: stak en met korte slagen. Van 1 naar 2 lijkt er een "haakje" te zitten. Bij de volgende onderhoudsbeurt zal ik het melden bij de dealer.
Verbruik
Het verbruik (zie verbruiksmonitor) bedraagt 5,25 l/100km (1:19,06). De tankinhoud bedraagt volgens het boekje 52 liter. Echter, heel ruim daarvoor geeft de verbruiksmeter aan dat het echt tijd wordt om te tanken. Meer dan 45,6 liter heb ik niet kunnen tanken. En toen reed ik al bijna 40 kilometer met een resterende actiradius van "0".
Comfort
Ten opzichte van mijn vorige update geen bijzonderheden.
Gebruiksgemak
Ook hier geen bijzonderheden ten opzichte van mijn vorige update.
En dan het minder positieve deel van deze review. Ik ben benieuwd of ander CX3 (diesel) rijders ze herkennen.
Storingen
-modificatie brandstoffilter/-slang. In mijn vorige review schreef ik over een geluid dat in de verte lijkt op een slappe V-riem. Dit geluid blijkt veroorzaakt te worden door lucht in de brandstoftoevoer bij het brandstoffilter. Mijn auto is een van de eersten waarbij dit is geconstateerd. Inmiddels weet ik dat dit een bekend probleem is bij deze dieselmotor in de CX-3. Ik weet niet of het ook voor de Mazda 2 geldt. Via een geluidsopname die gemaakt is door de dealer en overleg met Mazda Nederland was de diagnose snel gesteld. Er is in februari een gemodificeerd brandstoffilter en -slang geplaats. Daarna was het voor 99,5% opgelost. Heel af en toe hoorde ik het nog. Tot circa 2 maanden terug. Toen nam het aantal keren dat het geluid optrad toe. En nu is het exact weer als in februari. Vandaag bij de dealer geweest. Daar werd mijn conclusie bevestigd: zelfde probleem als in februari. Ook zelfde oplossing... In januari worden brandstoffilter/-slag weer vervangen. Mijn gevoel zegt mij dat Mazda dit probleem nog niet structureel opgelost heeft. Benieuwd naar het effect van de ingreep in januari.
-Vanochtend een melding over een storing van het motormanagement en dat ik direct naar de dealer moest. Gedaan. Conclusie: update van de software om de snelheid van de turboschoep te regelen. De foutmelding betrof een te lage snelheid van de schoep. Opgelost. Ook deze hou ik in de gaten. Deze melding staat volgens de dealer lost van het punt over modificatie van het brandstoffilter/-slang.
-kapotte condensor van de airco. Medio september werkte de airco ineens niet goed meer. Toen ik dit telfonisch meldde bij de dealer was de reactie dat deze bij alle CX-3 bijna kapot gaan... Toen ik daarop terugkwam bij het brengen van de auto werd dat genuanceerd. Wel werd toegegeven dat dit een bekend probleem is. De condensor is onder garantie vervangen.
Irritatie over klimaatsysteem
De klimaatbeheersing is ronduit onvoldoende in vochtige en koude periodes. In mijn vorige 5 auto's had ik dit probleem niet.
Het volgende valt daarbij op:
-zodra ik met meer dan 1 persoon in de auto zit (soms zelfs als ik er alleen in zit) is er onvoldoende power in het systeem en beslaan de ramen in de automatische stand. Ik moet dan handmatig de lucht naar de voorruit laten blazen en de ventilator handmatig in een flink hogere stand zetten. Na enige tijd zijn dan voorruit en voorste zijruiten schoon. De achterste zijruiten zijn pas na langere tijd schoon. Als dat het geval is zet ik handmatig de toevoer van lucht naar voorruit, voeten en interrieur en nog steeds handmatig de ventilator in een hogere stand. Bij regenachtig weer en met meerdere personen moet ik dan soms toch nog weer de luchttoevoer naar alleen de voorruit zetten omdat de ramen weer beslaan.
-het duurt veeeeel te lang voordat de voorruit na een vorstnacht condensvrij is. Soms is de voorruit buiten ijsvrij en zit ik te wachten totdat de binnenkant van de voorruit niet meer beslagen is. Sinds kort heb ik weer een doekje in de auto liggen om die gevallen de condens van het raam te vegen...
-in een test van een autoblad (volgens mij autoweek) werd tijdens een test ook al gemeld dat het klimaatsysteem niet krachtig is (condensrandjes langs de ramen, heel herkenbaar).
Ik heb alle standen van het systeem geprobeerd en tips van de dealer over de juisten standen opgevolgd. Maar ik ben er niet tevreden over. Ik heb in deze auto al meer aan de knoppen van het syteem gedraaid dan in mijn vorige auto's samen. Het lijkt alsof het systeem niet krachtig genoeg is. Afijn, bij de volgende beurt zal ik het melden
Irritatie over actualiteit Navigatiesysteem
Hierover heb ik het volgende te melden en ik ben niet enige als ik de recencies op internet lees.
-Kaarten zjin niet actueel, ook niet na update.
-Het updaten van kaarten via de Mazda-website is erg omslachtig en niet van deze tijd.
-De door mij gekochte live traffic info is niet betrouwbaar. Mijn beeld is dat er veel vervuiling is door "oude" wegwerkzaamheden. Reistijden over voor mij bekende trajecten worden door het systeem door die vervuiling dusdanig lang dat er andere routes worden gekozen terwijl dat helemaal niet nodig is.
Na aanschaf heb ik mijn klachten bij dealer gemeld en die weer bij Mazda Nederland. Zij verwijzen naar Navtech. Op een Engelse site las ik dat Mazda een contract had met Navtech maar dat niet heeft verlengd. Dat Navtech daarna geen onderhoud meer uitvoerde zou een verklaring voor de vervuiling kunnen zijn. Opvallend was dat ook hierover meerder klachten bij Mazda bekend zijn en enige tijd na mijn melding met foto's van voorbeelden daarna de vervuilig wel is afgenomen. In het begin was het echt waardeloos, nu is het beter maar zeker niet goed. TomTom live traffic uit mijn Megane was werkelijk vele malen beter. En goedkoper!
Dus...
Als ik mijn update teruglees is het toch wel een fors lijstje van zaken die niet in orde zijn/waren. Bij mijn dagelijkse ritten heb ik vooral last van de twee irritaties (klimaatsysteem en live traffic info). Rationeel ben ik dan ook niet tevreden. Het gekke is echter dat het rijden met de auto mij wel happy maakt en dat ik ook de vorm (zeker in deze kleur) nog steeds geweldig vind. Op zich wel een bijzondere constatering. Juist Japanse auto's hebben een goede naam als het gaat om betrouwbaarheid en daarmee ratio. Benieuwd hoe dit verder gaat.
Betrouwbaarheid en kosten vanwege bovenstaande opsomming op onvoldoende gezet.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.