Mazda 6 SportBreak SkyActiv-G 2.0 165 Signature (2021)

autoreview

Mazda 6 SportBreak SkyActiv-G 2.0 165 Signature (2021)
Mazda 6 SportBreak SkyActiv-G 2.0 165 Signature (2021)Mazda 6 SportBreak SkyActiv-G 2.0 165 Signature (2021)Mazda 6 SportBreak SkyActiv-G 2.0 165 Signature (2021)Mazda 6 SportBreak SkyActiv-G 2.0 165 Signature (2021)Mazda 6 SportBreak SkyActiv-G 2.0 165 Signature (2021)Mazda 6 SportBreak SkyActiv-G 2.0 165 Signature (2021)Mazda 6 SportBreak SkyActiv-G 2.0 165 Signature (2021)Mazda 6 SportBreak SkyActiv-G 2.0 165 Signature (2021)Mazda 6 SportBreak SkyActiv-G 2.0 165 Signature (2021)

Signalement

Uitvoering6 SportBreak SkyActiv-G 2.0 165 Signature
Versnellingen6, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2021
KM-stand bij aanschaf1.200 km
KM-stand laatst32.000 km
Lezerswaardering: 84%Keuze van de redactie
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Mazda 6 Sportbreak Signature Automaat - Sportieve

  • 11.000 km

Keuze maken van Skoda naar Mazda
Ik stapte in 2017 over van VW naar Skoda. Flink goedkoper en dezelfde techniek etc. Een full options Octavia en eigenlijk veel plezier gehad met de soepele 1 liter turbo. Ruim 3,5 jaar meegereden maar ik wilde iets anders. Dus een proefrit met een Passat, Audi A-4 en Kodiaq gemaakt. Ik vond het dure en eigenlijk nietszeggende auto’s. De Kodiaq was zo week dat het vervelend was, de Passat en A4 vond ik afstandelijk rijden.
Dan een klasse hoger naar de Volvo V60 gekeken en Mercedes CLA. Mooie wagens. Reden goed.
De CLA leverde thuis kritiek op. Pooierbak was nog een vriendelijke opmerking. De Volvo viel meer in de smaak maar ik vond het BPM-bedrag voor een nieuwe te hoog en de korting op demo-modellen te laag. Ook de dagelijkse kosten vond ik aan de hoge kant: de CLA was erg duur in de verzekering en de garantie van de Volvo was karig.
Na verder zoeken verdiepte ik me in Mazda. De CX-5 krijgt al lang goede reviews dus uiteindelijk de Octavia bij Mazda Knoop in Maarssen ingeruild voor een Mazda CX-5 Business Luxury met flinke voorraadkorting. Missie geslaagd: ik rijd net even wat anders dan andere ondernemers die toch vaak voor Audi, BMW, Volvo, MB etc. kiezen.
De CX-5 was luxe, comfortabel, strak design en voor een SUV rijdt ‘ie goed. Ik zeg was want toen iemand mijn auto total-loss reed, was het klaar met de pret. Daarna vond ik deze Mazda 6 Sportbreak. Deze heeft eerst maandenlang in de showroom gestaan, daarna als demo ingezet. Met ruim 1.000 km op de teller heb ik deze met een enorme korting meegekregen. Hieronder mijn review na 6 maanden bezit en met 11.000 km op de teller.

Design en afwerking
Smaken verschillen maar ik vind het mooi. Met de zwarte metallic lak en 19 inch velgen staat er een gestroomlijnde koets. In het straatbeeld niet het meest opvallend maar de meeste mensen vinden het een mooie maar beschaafde kar. Kijk je naar de afwerking dan is deze zeer goed. Het interieur is solide in elkaar gezet met strakke naden. Het ontwerp is strak en alle onderdelen sluiten goed op elkaar aan. Alles wat je ziet, is bedekt met zacht en hoogwaardig materiaal: leder, fineer, stukjes echt hout en zwarte stof. Je bent zo gewend aan de hele layout en je weet alle knoppen blindelings te vinden. Het komt allemaal hoogwaardig over en de bestuurder en het rijden staat centraal.

Comfort en assistentiesystemen
De stoelen zitten op zich goed. Stoelverstelling met geheugen, stoelverwarming en koeling etc. Assistentiesystemen zoals lane assist, blind spot assist, ACC, verkeersbordherkenning, city emergency break system etc. het zit erop. Head up Display? Check! Ga zo maar door. Ik kan niet verzinnen wat ik nog meer zou willen. Gelukkig kun je een aantal zaken ook gewoon uitzetten zoals het start stop systeem en de gevoeligheid van bijvoorbeeld lane assist instellen zodat een subtiele stuurcorrectie plaatsvindt (trillen en eventueel bijsturen).
Via de centrale Command knop navigeer je snel door het (kleine) scherm. Met een aantal directe voorkeursknoppen die je snel vindt zonder je ogen van de weg af te halen, verander je snel van radiozender of stel je iets in via Apple Carplay.

De Signature is de meest luxe versie en ik vind het een sfeervol geheel al kun je kritiek hebben op het bruine Nappa-leder. Ik onderhoud het leder met een conditioner, even kijken hoe het zich houdt de komende jaren. Het leder is wel glad. De combi alcantara en leder vind ik beter. Door de zwarte raam- en dak bekleding is de auto wel donker maar ook dit went snel. Je hebt een (elektrisch) schuifdak met kantelstand of je schuift het dak open. In de kantelstand of helemaal open kun je prima op de snelweg rijden zonder veel geluid. De 10 Bose speakers brengen een redelijk mooi geluid voort en je kunt de instellingen makkelijk aanpassen. Je kunt zelfs CD’s afspelen maar dat heb ik nog niet gedaan.

Is het dan premium? Ja en nee. Ja door alles wat ik hierboven schrijf over het design en comfort en de luxe uitrusting. En nee omdat sommige zaken net nog 1 tandje strakker en beter mogen. Zoals de afwerking van het bagageruim (zie onder ‘rare fratsen’) of de (key less) autosleutel: een armoedig stukje dun plastic waar je verdrietig van wordt.

Rijden
De 6 rijdt goed. De motor is voldoende sterk en vooral heel soepel. Je merkt het hoogtoerig karakter van de 165 PK maar als de motor warm is en je snelheid constant, dan is het een plezierig geluid ergens op de achtergrond. Als de motor loopt en je luistert ernaar, dan hoor je zelfs een mooi roffeltje uit de 2 uitlaatpijpen.
Bij accelereren vanuit stilstand moet de motor wel even werken maar het gaat op zich prima. Bij tussenacceleraties vertraagt de automatische 6-bak even een dikke seconde te lang maar dan vind ik dat de motor gretig oppakt.
Is de Mazda 6 supersnel? Nee. Maar je versnelt wel lineair en hij trekt goed door ook naar zeer hoge snelheden. Trap je het rechtopstaande gaspedaal hard in, dan hoor je dat hij flink toeren maakt. Op cruise snelheid hoor je wel wat windgeruis maar weinig motorgeluid. Er is veel aandacht besteed aan het buiten houden van (motor)geluid.

De stoelen zitten goed maar ik vind het zitvlak wel aan de korte kant en zo lang ben ik niet met mijn 1.84 meter. De instap is laag en de hoofdruimte is goed ook met het schuifdak. Achterin zit je ook comfortabel als je de voorstoelen niet in de achterste stand zet.

Het is een lange en brede auto maar dit went snel. De 6 is goed te plaatsen en je voelt goed wat er gebeurt. Het weggedrag is redelijk sportief en tegelijk op comfort voor lange afstanden afgestemd. Hij stuurt vrij strak en je kunt bochten hard en snel nemen. Het zwaartepunt ligt goed laag en de torque vectoring zal best werken als je zonder veel moeite hard door snelwegbochten rijdt. In de test van Autoweek noemen ze het een gretige motor. Dat klopt wel vind ik.

Ik heb all season Vredestein Quatrac Pro 19 inch banden gekozen omdat ik de banden wissels zat was en geen zin meer had in de aanschaf van een dure winterset. Geen goedkope banden maar ze doen het eigenlijk goed in alle weersomstandigheden. Verder geven de remmen vertrouwen en zijn ze stevig - niet week of juist keihard - voor mij precies goed.
Drempels en oneffenheden worden goed opgevangen al moet je soms je snelheid iets aanpassen.

Verbruik
Lange ritten houden het verbruik goed in de perken. Op de Franse snelwegen rijd ik sommige stukken tussen de 1:17 – 1:20 terwijl ik flink doordender met 130/140 km per uur.
Korte ritten zijn minder zuinig. De CX-5 reed 1 : 10, de Mazda 6 verbruikt 1 : 12. De tank is ruim 60 liter dus in de praktijk sta ik vaak door een combinatie van korte en lange ritten iedere 650 km bij de pomp en vul ik deze dan met ruim 40 a 50 liter. Omgerekend kom ik uit op ongeveer 1 : 14,5 bij een combinatie van snelweg en korte ritjes.

Rare fratsen
Bij Mazda zijn ze eigenwijs en dat merk je. Af en toe irriteer ik me daar ook aan. Hieronder wat terugkerende irritaties:

Navigatiekuren etc.
Tja, deze Sportbreak heeft nog een klein scherm. De Tom Tom navigatie ziet er verouderd uit. En sluit je Apple Carplay aan dan vertoont het systeem kuren. Je radio gaat zachter als je een route-aanwijzing krijgt. Dat is prima. Maar als je iemand belt met de navigatie aan dan overrulet de navigatiestem degene met wie je in gesprek bent. Dat werkt niet als je een gesprek voert terwijl je de navigatie gebruikt omdat je de route niet kent. Dan kun je net zo goed niet bellen.
Wat de elektronica ook doet, is nadat je het gesprek afsluit, de radio die op de achtergrond aanstond opeens weg is. Opnieuw de radiozender selecteren of soms zelf de
IPhone ontkoppelen en daarna weer aansluiten, helpt vaak maar niet altijd. Jammer!!!!

Rommelige achterbak
Kijk je onder de afdekplaat dan zie je een rommelig beeld van gereedschap en een heleboel opvulplastic. Dan doen andere merken veel beter. Denk aan de dubbele bagagelagen die je kunt kopen bij veel andere merken.
Ik vind het slordig en ik vind het jammer: met weinig moeite kun je een tweede bagage-laag maken waarin je onzichtbaar spullen kunt opbergen. Nu ligt er een triplexplaat achterin met een stofje omhuld. Gemiste kans!
Ga je op vakantie naar Frankrijk dan passen de koffers erin maar extreem ruim is het niet. Ook ontbreken handige snufjes zoals Skoda die wel heeft.

Camera
Ook een veelgehoord kritiekpunt is de kwaliteit van de 360-camera. Het is inderdaad allemaal niet de allerhoogste pixel kwaliteit maar het voldoet wel. Je ziet prima wat je doet.
De plek waar de camera is bevestigd naast de knop om de achterklep te openen doet een beetje aan als knip en plak werk met slordige stukjes naast elkaar gelijmd plastic.

Conclusie
Ik kan nog niet veel zeggen over de betrouwbaarheid. In de lijstjes van autojournalisten en internationale testinstanties zoals Consumer Report, ANWB, Consumentenbond, Duitse instellingen doen Mazda’s het vaak goed: restwaarde, kwaliteit/betrouwbaarheid het is meestal dik in orde. Ook de rijeigenschappen scoren goed, net als de interieurafwerking en het design hoog scoren. Ga je op (online) onderzoek uit dan zie je ook wel dat er pechvogels zijn die toch met problemen te maken krijgen. Maar dat vind ik bij ieder merk.

Tot nu toe rijdt het allemaal goed en ben ik blij met mijn keuze ondanks de bijzonderheden waar ik me soms aan irriteer bij Mazda. Maar ik heb liever een fijn rijdende auto met een beetje sportief karakter die niet iedereen heeft dan een rijdende IPad die zielloos aanvoelt.

1e onderhoudsbeurt: ruim een jaar onderweg

  • 17.252 km

De 6 heeft zijn 1e onderhoudsbeurt gehad. Behalve de visuele inspectie op 30 punten is de olie en het oliefilter vervangen en een update/controle van het motormanagement uitgevoerd. Extra’s zijn het vervangen van de batterijen van de afstandsbediening, interieurfilter en het bijwerken van de navigatie en aanvullen van ruitensproeier vloeistof.
Voor een paar honderd euro ben je klaar! En als service krijgt de auto een wasbeurt en is het interieur schoongemaakt. Prettig dat je weet waar je aan toe bent met de vaste onderhoudsprijzen. Wat valt er verder te vertellen?

De dealer: gewoon top.
Mazda dealer Knoop in Maarssen is gewoon top. Ik ben niet alleen auto-gek en Mazda fan, maar heb ook beroepsmatig veel ervaring met (retail)marketing en sales. En of ik nu een hotel boek, kleding koop of nieuwe auto aanschaf meestal gaat er genoeg mis om je klanttevredenheid een flinke douw naar beneden te geven. Ga maar na: er zijn zoveel punten waarop je het kunt verzieken of fouten kunt maken: onvriendelijke ontvangst, afspraken niet nakomen, tegenvallende facturen, kwaliteit van de auto (elektronica-storingen), restwaarde bij inruil, verkooppraatjes etc. Ik zie het allemaal en ben ook behoorlijk kritisch (en soms cynisch). Ik vertel ook waarover ik niet tevreden ben. Wel probeer ik de juiste toon te vinden en ruimte te geven voor oplossingen. Zakendoen is geven en nemen en gaat net zo goed over resultaat als over relatiebeheer. En ze doen het allebei gewoon goed bij Knoop. Ik kan gewoon niks verzinnen wat niet goed is. Al die dingen die fout kunnen gaan doen zij gewoon goed. En niet 1 keer maar iedere keer weer. En dat is niet alleen mijn ervaring, als je op Klantenvertellen.nl kijkt, zie je alleen maar hoge rapportcijfers.

Rijden: comfortabele (snelweg) ritten
Dan nog even over het rijden. Met ruim 17.000 km op de teller verwacht ik nog veel kilometers te maken. De Sportbreak is echt gemaakt voor de snelweg. De bak is niet perfect maar meer dan goed en eenmaal op snelheid is de 165 PK motor redelijk zuinig maar ook erg soepel. Ik heb vorige week s avonds op de snelweg sprintjes getrokken achter een splinternieuwe Audi A4 (ook mooi!) tussen 120 en 140 km/u en de Sportbreak sprint dan indrukwekkend soepel door. Als je met de flippers terug- en opschakelt, worden de sprintjes nog leuker. Een mooi sportief motorgeluid maakt het af en de auto ligt echt strak op de weg. De besturing biedt veel gevoel en ook het bochtenwerk op de snelweg is indrukwekkend. Je gooit hem net de bocht niet in maar dat een MX-5 goed rijdt geloof je direct. Het verbruik is gecombineerd korte en lange ritten ong 1: 14 km (7,2 liter/100 km) dus redelijk.

Minpuntjes.
Heb ik nog wat te klagen? Ja. Ik vind de instap erg laag. En ik merk toch dat ik dat vervelend vind. Zeker als ik moet bukken om een hond op de achterbank vast te gespen. Ik ben 1.84 lang en ik voel me net een oude vent als ik weer overeind kom.
Verder mis ik een paar goede bevestigingspunten in de bagageruimte om bagage of tassen aan vast te zetten. Dat kan echt beter dan de ielige knopjes die er nu zitten.
En het glazen schuifdak: het dak kent weinig standen, is wat klein en veroorzaakt flink windgeruis als ik het helemaal opendoe.

Met deze kilometerstand is de auto nu eigenlijk pas ingereden en ik ben er nog steeds ontzettend blij mee. Het rijden, bedieningsgemak, de luxe afwerking, alles doet het, zowel de zakelijke ritten als de prive tripjes met vrouw dochter en hond bevallen iedereen goed.
Binnenkort gaan we weer naar Frankrijk en ik heb nu alweer zin in de lange comfortabele ritten door de afwisselende landschappen!

Over de Franse snelwegen

  • 21.000 km

Afgelopen weken ruim 2.500 km in Frankrijk gereden. Met ruim 20K op de teller is de Sportbreak eigenlijk net ingereden. Met volle belading en de all season banden goed op spanning met vrouw en dochter naar Frankrijk.

Een mooie lange rit. Eerst over de slechte wegen in België. Vooral na Brussel richting Luxemburg was bar en boos. Je ziet overal resten van klapbanden en je moet goed opletten door de gaten in het wegdek.
De auto houdt zich prima. Door de hoge bandenspanning en stugge afstelling van het onderstel stuiter je wel een klein beetje maar dat liever dan deinen. Verder hoor je geen kraakje of rammeltje en blijft het ook op hoge snelheid stil in de auto.
Daarna vanaf Luxemburg over de Franse (tol)wegen naar Dijon en een dag later naar de eindbestemming. Op de snelweg rijdt de 6 ontzettend soepel. (Hard) remmen gaat goed, versnellen ook prima.. De bak en motor zijn behoorlijk soepel en als je de Sportstand gebruikt om de oprit naar de snelweg te nemen dan hoor je een mooie snerp uit de motor en voel je een lineaire versnelling. Bij 130 km/u is de fut er nog lang niet uit en ik heb een paar keer flink doorgesprint naar hoge snelheden.
Dat sprintjes trekken is leuk om te doen maar dat komt ook omdat je op de Franse tolwegen vaak genoeg ruimte hebt om een beetje te spelen.
Bij het klimmen schakelt de bak zelf terug van 6 naar 5 en hangt iets te lang in zijn versnelling. Handmatig overrulen is echter niet nodig.

Het verbruik is keurig met zo'n 1 op 16 bij gemiddeld 120-130 km per uur.
Door de 60 liter tank kun je lange stukken doorrijden.

Het zitvlak van de stoelen is wat kort maar eigenlijk kom je ook door de airco en stoelkoeling ook tijdens hoge temperaturen redelijk fit aan.

Bij aankoop van de auto heb ik al uitgebreid geschreven over de bijzonderheden, prestaties en comfort dus houd ik het nu kort. Komende weken maar even het rijgedrag aanpassen op de Nederlandse lage snelheden.

Comfort en minder goede dingen

  • 32.000 km

Vandaag 32 K op de teller en 30.000 eigen kilometers in 20 maand zitten erop. Genoeg om om iets te zeggen over hoe de Sportbreak zich over langere periode houdt en hoe het bevalt. Zowel de pro's en con's hieronder op een rij:

Pro's
Het comfort, het bedieningsgemak, sturen en rijden op snelweg bevalt nog steeds goed. Vooral als snelweg cruiser is de Sportbreak goed geslaagd. Versnellen, remmen, sturen en ook gebruik ik de adaptieve cruise control inmiddels en dat gaat allemaal best goed.

Con's
Tegelijk zitten er wat punten op de auto die irriteren en na verloop van tijd toch wat tegenvallen. De lage instap is 1 ding. Maar goed, dat is persoonlijk (leeftijd :-)) daar zal ik de auto niet op afrekenen. Maar ook mijn vrouw en dochter klagen erover.
Andere punten waar ik toch wel kritisch over ben zijn:
Verbruik: door een combinatie van korte en lange ritten, krijg ik het verbruik niet beter dan op 1: 12/1:12,5. Er zijn voldoende D-segmenters die dat echt beter doen.
(Nieuwe) storing in buitenspiegel: vorig jaar is onder garantie de motor van de linker spiegel vervangen omdat deze weigerde in te klappen. Bij de rechterspiegel is dat ook gebeurd. We zijn nog geen jaar verder en nu is de linkerspiegel motor opnieuw aan het storen. Je hoort het ding kraken en echt lekker werkt het niet. Ik heb net 2 jaar verlengde garantie bijgekocht dus ik denk dat dat goed van pas komt.
Vergrendeling: verlaat je de auto dan vergrendelt de auto vaak wel, maar soms niet.
Accu & start stop: ook onder garantie is recent de accu vervangen. Met complimenten voor Mazda Mulder in Barendrecht die na mijn telefoontje dat er allemaal lampjes brandden direct zonder discussie de accu vervingen. De auto is nog geen 2 jaar op de weg: dat lijkt me te snel of de dealer waar ik hem kocht had er al een rotte accu in zitten. De dealer gaf aan dat ze dit zelden meemaken. Wat me verder opvalt is dat het start stop systeem nooit werkt. Bij korte ritten. snap ik dat, maar dat ook na snelweg ritten en zomers weer waar de accu toch flink 'vol' zit het systeem eigenlijk nooit werkt kan ik niet helemaal plaatsen.
Dit zijn kleine dingen, waar ik me toch aan stoor en die ik niet verwacht had bij dit merk.
Soms kijk ik al een beetje naar andere auto's ook van andere merken. Blijf ik bij Mazda dan is de mild-hybrid CX-5 mooi maar ook wat licht gemotoriseerd (en niet zo zuinig). Het zit en rijdt verder wel goed maar ik vind het model langzaam ook verouderen.
Een maatje groter de CX-60 kan ook, al vind ik die auto nog niet helemaal uitgebalanceerd als ik afga op wat ik in de autobladen lees. En ruim 60K voor een auto die niet af is, dat heb ik er niet voor over.
Zo lang ik het niet weet, rijd ik verder in de Sportbreak, met een dubbel gevoel: ik geniet aan de ene kant van de goede rijkwaliteiten, aan de andere kant zorgen de nadelen dat ik steeds meer een gemengd gevoel overhoud aan het merk en het modelaanbod en dat ik steeds vaker ook andere merken overweeg.

4,3
  • Betrouwbaarheid
    5
  • Prestaties
    4
  • Comfort
    4
  • Kosten
    4
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (27)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens