Mazda 6 SportBreak 6 SkyActiv-G 2.0 145pk TS+ Lease Pack (2012)

Uitvoering6 SportBreak 6 SkyActiv-G 2.0 145pk TS+ Lease Pack
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

De Aflevering

• 12 km

Na lang wachten was het dan zover. Ik mocht mijn nieuwe lease-auto ophalen.
De keuze was gevallen op een Mazda 6 met 20% bijtelling.
In het aanschaf traject heb ik diverse auto's met elkaar vergeleken en omdat ik de 6 met 20% bijtelling kon leasen kwam hij het voordeligste uit de bus in vergelijking met de andere auto's op mijn short-list.
Tijdens de introductie van de 6 op 4 november 2012 ben ik gevallen voor de blue reflex kleur. Dit is de licht blauwe kleur waarmee ze ook adverteren.
De dealer (Rotel Auto's in Breda) heeft de auto meteen voor mij gereserveerd en ik ben aan de slag gegaan met de leasemaatschappij.

Op 21 December stond hij uiteindelijk klaar in de showroom inclusief afneembare trekhaak.
Na het papierwerk (1 handtekening) kreeg ik de uitleg van de auto.
Wat me opviel was de ruimt als bestuurder. De stoel stond in de achterste stand en ik kon met mijn voeten niet bij de pedalen ondanks mijn 1,87m.
Hierna was het tijd om de auto buiten te zetten voor een foto. Mijn vrouw had namelijk meteen een nieuwe Mazda 2 GT-Navigator gekocht en dus moesten we op de foto.

Na de foto's en afscheid nemen kon ik dan toch eindelijk de eerste kilometers gaan maken.
Wat een rust in de auto. De motor is lekker stil en pakt ook onderin de toeren goed op. Ik was verwend met een gechipte Mazda 5 met meer als 430Nm dus ik moest wel even omschakelen. Echter wil de 6 goed meekomen zonder te moeten roeren. Enkel in de 6e versnelling is hij wat slap. Pas vanaf de 140km/h pakt ook hij ook in zijn 6 lekker op.

De bediening van de auto is goed. Alle knoppen zitten voor mij op logische plaatsen en ook de radio/navigatie is overzichtelijk. Wel viel me op dat in het donker niet alle knopjes in de bestuurdersdeur verlicht zijn. Enkel het knopje van de bestuurdersraam is verlicht.

De ruimte in de auto is zoals gezegd goed. Achterin heb ik nog steeds beenruimte. Wel minder dan in de oude 6. Ook de kofferbak is iets kleiner.
De rolhoes is wel handig gemaakt. Deze zit aan de klep vast, je hoeft dus niet meer zelf de afdekhoes op te rollen. Uiteraard kan de hoes volledig worden verwijderd en opgeborgen in een uitsparing onder de mat in de kofferbak. Ook zit er een bagagenet welke je aan het plafond kan bevestigen.

De eerste weken werd er niet heel veel in gereden in verband met de kerst vakantie. Wel merkte ik dat de auto steeds lekkerder begon te lopen. Het gaspedaal diep intrappen wel steeds beter beloond met een mooie grom en lekker oppakken van de auto. Hij blijkt een echte cruise auto te zijn. Met 140 op de cruise control hoor en merk je weinig. Ook het verbruik valt mee op die snelheid. Op dit ogenblik staat hij op een gemiddelde van 6.5L per 100Km. Dit na ongeveer 2500km. echter is dit ook met een redelijk zware rechtervoet. Ik vermoed dat bij 'normaal' rijgedrag deze waarde nog wel omlaag kan gaan. Dit staat op mijn to-do lijstje.

Verder kan ik alleen melden dat het een fijn sturende en mooie auto is met zeer veel opties voor een goede prijs.

30000km and counting

Inmiddels 29000km verder.
Het is dus tijd om iets te vertellen over mijn ervaringen met de auto.
Al met al is het een fijne reis auto. Wat ik fijn vind is dat hij erg stil is. Bij normaal rijden hoor je het blok bijna niet. Ook is hij zuinig, het gemiddelde staat inmiddels al geruime tijd op 6,5l/100km ondanks een zware rechtervoet.
Enig minpuntje is en blijft de kracht van de motor. Ja het is een soepele rustige motor waarmee je heerlijk kan cruisen. Maar pit heeft hij absoluut niet. Bij 120 in de 6 inhalen moet je terugschakelen naar de 4e versnelling om vlot mee te kunnen met de linkerbaan. Ook de 5e versnelling begint pas bij 120km/h te leven. Je moet het blok dus hoog (vanaf de 4500 toeren dus) in de toeren houden om soepel met de rest van het verkeer mee te kunnen. Dit vind ik een kwalijke zaak voor een relatief lichte auto die toch 145pk zou moeten hebben.
De auto zelf stuurt goed, hij reageert erg lekker en je kan hem goed de bocht om ‘hoeken’. Qua wegligging is het dus een echte Mazda. Ook heb ik geen last van overtollig geluid. Uiteraard hoor je wind en rol geluid maar het is niet storend of overheersend.
Ik heb alleen nog steeds geen goede zit kunnen vinden. Ik blijf mijn stoel verstellen.
Voorin heb ik genoeg ruimte en ook achterin kunnen volwassen passagiers goed zitten. Ook de kofferruimte is goed ingedeeld. Als verhuiswagen kan je hem best gebruiken.
Wat ik wel mis zijn kleine opberg vakjes. In de oude 6 kon je bijvoorbeeld in de deur ook nog losse rommel kwijt. In de huidige 6 alleen maar een flesje.
De bediening van de auto is gewoon goed te noemen. Alle knoppen en hendels zitten op de juiste plaats en allemaal goed te bedienen. Ook de ingebouwde TomTom is zeer goed. Ik heb een HD Live abonnement genomen waarmee je dus live flitsers en verkeersinfo. Werkt goed en is up to date.
De moderne snufjes op de auto zijn best handig. Vooral de Lane Departure Warning en de Rear Vehicle Monitoring zijn erg handig. Je moet er niet teveel op gaan vertrouwen, maar het is een handig hulpmiddel. De automatische verlichting en ruitenwisser reageren goed en zijn ook goed instelbaar op reactietijd.
Jammer van het feit dat het knopje van de spiegelverstelling erg snel kapot ging (binnen 15000km) Gelukkig is dit erg snel en goed opgelost door Rotel. Ze hebben de module uit een showroom auto gehaald en bij mij geplaatst zodat ik weer snel de weg op kon.
In mijn eerste review melde ik het volgende: ‘Ook de afwezigheid van het electrisch inklappen van de spiegels ontbreekt. Dit moet iedere keer met de hand worden gedaan.’
Hier bedoelde ik mee dat de spiegels niet automatisch inklappen bij het vergrendelen van de auto. Toch jammer aangezien bijna alle andere merken dit standaard hebben.
Wat ik ook nog steeds raar vind van Mazda is de radio en met name de Bluetooth functie. Ik heb mijn Iphone gekoppeld. Als ik muziek wil spelen lijkt het mij logisch dat ik via de radio de muziek kan selecteren die ik wil horen en dan afspelen. Helaas is dit niet mogelijk via bluetooth. De radio speel willekeurig een nummer van een willekeurig album. Als ik skip naar het volgende nummer is ook die volledig willekeurig. Wil ik wel kiezen welk nummer ik wil horen dan moet ik dus de telefoon pakken en op het toestel kiezen wat ik wil. Niet handsfree dus. Ik heb headsetjes van 5 euro die dit beter doen. Gemiste kans dus. Ook mijn Samsung Galaxy Note 2 werkt niet vlekkeloos. De contacten worden niet volledig geladen en degene die geladen worden zijn nog verkeerd ook. Bij Pietje staat het nummer van Henkie en bij Henkie die van Keesje zeg maar. Kwaliteit van de gesprekken zijn wel goed. In eerste instantie was er een echo, maar dit was een bekend probleem en de bluetooth module is netjes vervangen door Rotel.
Inmiddels een 20.000 beurt gehad. Uiteraard niets aan de hand en werd ook keurig geregeld door de dealer inclusief vervangend vervoer.
Inmiddels wel een volgend probleempje ontdekt, de afneembare trekhaak is niet meer afneembaar.
We krijgen met geen mogelijkheid de kogel er meer af. Gelukkig is ook hier Rotel inmiddels bezig met de leverancier aangezien er meerdere klanten waren met dit probleem.

Al met al een goede auto die fijn rijd maar die wel een busje peper in reet moet krijgen af en toe.