Mazda 323 1.3 LX (1990)
Uitvoering | 323 1.3 LX |
Bouwjaar | 1990 |
Jaar van aanschaf | 2001 |
Bij aanschaf heb ik me laten leiden door het leuke uiterlijk (leuke rode auto met sportvelgen). Helaas had ik beter meer aandacht aan de proefrit kunnen besteden: na een paar maanden bleek dat de koppeling vervangen moest worden. Samen met wat andere kleine dingetjes een reparatie van 1300 gulden. En dat op een auto van 5000... zonder garantie gekocht natuurlijk!
Daarna heeft de auto echter perfect gereden. Ondanks dat er door een vandaal een lelijke deuk in de deur is getrapt, waardoor ik het niet meer de moeite vond om de auto te onderhouden, heeft hij de laatste twee jaar zonder veel problemen 50.000 kilometer gereden. Over bergpassen, lange stukken autoweg, door sneeuw en regen, dagelijks op en neer 100 kilometer naar mijn werk... geen probleem. Hij rijdt lekker pittig en zuinig en het ontbreken van stuurbekrachtiging en andere luxe heb ik zelf nooit als een probleem ervaren.
Nu zal de auto niet meer zomaar door de APK komen:
De chassisbalken zijn verroest, de homokineet speelt op, de (dure) banden moeten worden vervangen, het dak is lek en hij ziet er gewoon helemaal niet meer uit, vanwege de deuk en het gebrek aan onderhoud. Dit in combinatie met de 205.000 kilometer en de wens om eens een andere auto te rijden zorgt ervoor dat ik gisteren een nieuwe auto heb gekocht - wel een Japanner, maar toevallig een Honda - die wel netjes een paar keer per jaar een beurt zal krijgen... De 323 mag nog tot de APK en dan breng ik hem zelf weg.
Kortom: een leuke auto, was ik er wat zuiniger op geweest dan had ik er nu iemand heel blij mee kunnen maken. Ik ben trots op hem dat hij het zó lang heeft volgehouden!
- Defecte koppeling (145.000 km)
- Defecte radiator (165.000 km)
- Startproblemen bij vocht in combinatie met een paar dagen stilstaan (170.000 en 195.000 km)
- Dak lekt bij rails voor imperiaal (vooraan) (190.000 km)
- Homokineet versleten (195.000 km)