Lexus IS 300h (2015)

Lexus IS 300h (2015)

UitvoeringIS 300h
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2015

In maart 2015 ben ik van een Peugeot 508 SW overgestapt naar een Lexus IS300h. Op allerlei fronten een behoorlijke verandering, zo kun je stellen. Deze auto's zijn niet met elkaar te vergelijken. Zo heeft de 508 SW een zee aan ruimte, terwijl de IS300h een sedan betreft met relatief weinig kofferruimte en ook van binnen is de ruimte niet bijzonder groot.
De IS300h rijdt een stuk comfortabeler en sportiever, heeft betere stoelen en qua uitstraling ziet de 508 SW eruit als een nette zaken- c.q. gezinsauto terwijl de IS300h sportief en niet alledaags overkomt.

Als eerste het rijgedrag van de IS300h. Comfortabel en sportief zoals gezegd. De auto schuift lekker over de weg en heeft tegelijk voldoende power. De auto is goed wendbaar en van overhellen in de bochten is eigenlijk nooit sprake. Er wordt regelmatig negatief gesproken over de traploze automaat. Persoonlijk heb ik dit altijd als prettig ervaren. Bij vol gas trekt de motor probleemloos door naar 200 km/u. Daar stopt het overigens ook meteen want deze auto is fabriek-af begrenst op 200km/u.
Het motorgeluid is zeer beperkt. Sommige sportieve bestuurders zullen dit mogelijk als een gemis ervaren. Daar heeft Lexus wat op bedacht, namelijk een volumeknop welke ze links onder het stuur hebben verstopt waarmee synthetisch motorgeluid wordt weergegeven. Let wel, niet van buiten, maar via de speakers binnenin de auto. Leuk om een keer te gebruiken, maar daar blijft het dan wel ook bij.
Het knopje voor de cruise control zit op de juiste plaats en alle overige knoppen en bedieningselementen zitten zo ongeveer op de plek waar je ze zou verwachten. Best goed over nagedacht dus.

Het sportstuur is mooi vormgegeven en is goed hanteerbaar. Geen overdaad aan knoppen die je tijdens het sturen steeds per ongeluk indrukt. De flippers aan de linkerkant en rechterkant van het stuur had men er wat mij betreft net zo goed uit kunnen laten. Ik gebruik ze nooit.

Qua verbruik kom je redelijk van een koude kermis thuis, tenminste als je dit belangrijk vindt. De auto zou circa 1 op 24 moeten lopen, maar met een normaal rijgedrag is 1 op 13,5 realistischer, zeker wanneer je boven de 120 rijdt gaat het erg hard. Houd je ervan om voornamelijk rechts te blijven rijden tussen vrachtwagens dan kun je 1 op 19 / 1 op 20 halen, maar alleen als je niet te gek doet met je climate control system.

Het interieur is best fraai te noemen. Ik zeg bewust 'best' fraai, omdat het geheel ergens enigszins plastic aandoet. Ik heb ook een Mercedes C overwogen en daar hebben ze qua interieur duidelijk meer oog voor afwerking en detail wat mij betreft. Ook zijn de keuzes om te personaliseren bij Mercedes veel ruimer. De reden om uiteindelijk te kiezen voor Lexus en niet voor Mercedes is omdat ik iets bijzonders en niet alledaags wilde rijden. Met alle respect voor Mercedes uiteraard.
De beschikbare lederkleuren voor de stoelen vond ik matig. Grijs, zwart of camel. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om er custom leder in te laten zetten in de kleur chocolade bruin met een cognac tint erin. Dit ziet er bijzonder uit, zeker in contrast met een wit paarlemoer exterieur. Ik raad wel aan om dit bij een gerenommeerde partij te laten doen mocht je custom leder overwegen. Dit kan je auto van binnen maken of breken! Het analoge klokje maakt een mooi contrast met het digitale dashboard.

Zoals in elke Lexus kun je uit je boordcomputer best leuke informatie over het hybride systeem halen. Zo kun je live volgen welke motor wordt gebruik (elektra of benzine) en wanneer de batterij wordt geladen of juist verbruikt. Eerlijk is eerlijk, dit mag grafisch allemaal net wat mooier vorm gegeven worden. De spraakgestuurde telefoonfunctie functioneert in geheel niet. Regelmatig verwisselt het systeem spraaklabels met een telefoonnummer. We hebben het dan niet over 2 spraaklabels die op elkaar lijken. Dit schijnt een bekend probleem te zijn. Ik heb 4 keer de moeite genomen om alle labels opnieuw in te spreken en na de vierde keer heb ik dit gelaten voor wat het is. Op zich niet erg want het is een kleine moeite om handmatig door het telefoonboek te lopen, maar jammer dat deze techniek kennelijk niet goed werkt.

Onze 2 jonge kinderen hebben voldoende ruimte op de achterbank. Ook 2 volwassenen hebben voldoende ruimte voor voeten, benen en hoofd op de achterbank. 3 volwassenen wordt erg krap.

De buitenkant van de auto heeft zoals gezegd hele mooie lijnen. De achterlichten lopen mee in deze lijnen en dat maakt de auto als geheel van buiten erg interessant. De neus van de auto en de grille zijn sportief en enigszins imposant te noemen. Echter, spatborden aan de voorwielen schaven bij drempels regelmatig over het wegdek, enkel te voorkomen door voor elke drempel echt behoorlijk af te remmen. Het is een detail, maar persoonlijk vind ik dat een behoorlijk minpunt want je moet er echt bij praktisch iedere drempel rekening mee houden. Met het aantal drempels in ons land komt dat dus neer op vaak rekening houden.

Tot slot is de auto ontzettend betrouwbaar, maar dat mag je ook verwachten bij deze geringe km stand (21.900 km). De service vanuit Lexus is goed. Zij hanteren een zogenaamd 'red carpet treatment' voor onderhoud en service. Dat wil zeggen dat men je auto bij je voor de deur komt ophalen, je krijgt een leenauto en na het onderhoud brengt men je eigen auto weer terug. Let wel, dat geldt alleen als het onderhoud langer dan 1,5 uur duurt. Duurt het onderhoud korter, dan dien je de auto gewoon zelf te komen brengen en ophalen c.q. erop te wachten, en natuurlijk probeert Lexus zoveel mogelijk afspraken van 1,5 of korter te maken. Vanuit commercieel oogpunt enerzijds volkomen begrijpelijk want ook bij Lexus moet de schoorsteen blijven roken.

Ik ben bang dat het bij deze ene review blijft wat betreft de Lexus IS300h, want vorige week heb ik een Tesla model S 90D in bestelling gegeven welke in augustus / september geleverd zal worden. De hoofdzakelijke reden om te wisselen van auto is met name de bergruimte en de ruimte in de auto, maar zeer zeker ook de afwerking en innovativiteit welke Tesla te bieden heeft. Daarin is Tesla heel veel beter, maar laten we eerlijk zijn; deze twee auto's mag je niet met elkaar vergelijken omdat ze in een totaal ander segment vallen, óók qua prijs.