Lexus GS 300h Luxury Line (2014)

autoreview

Lexus GS 300h Luxury Line (2014)

Signalement

UitvoeringGS 300h Luxury Line
Versnellingen1, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2014
Jaar van aanschaf2016
KM-stand bij aanschaf32.800 km
KM-stand laatst41.300 km
Lezerswaardering: 91%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Japanse Luxe

  • 41.300 km

Ik heb afscheid genomen van mijn Cadillac BLS waar ik bijna 9j heb mee rondgetoerd (zie andere review) De review over de Cadillac is niet aangepast omdat ik geen toegang meer heb, ik weet begot niet meer op welke van de vele e-mail adressen ik mij in eerst instantie had ingelogd en met welk paswoord. Mea culpa.
In ieder geval is er een einde gekomen aan de relatie met mijn Zweedse Amerikaan, een wagen die mij naar mijn zin toch iets te vaak in de steek heeft gelaten en dan vooral met motor/roet (maar dat niet alleen) problemen. Voor mij dus geen diesel of GM product meer, maar wat dan wel?
In eerste instantie interesse getoond voor een Mercedes E-klasse op benzine maar een paar dagen later de weg gekruist van een prachtige (eigen mening) zwarte (metaalkleur met gouden spikkels) Lexus GS300h met licht grijze lederen interieur. Het verschil met de Mercedes wat frappant, beiden ontegensprekelijk mooie en kwaliteitsvolle wagens maar met een andere invalshoek. De M straalde binnenin klassieke degelijkheid uit terwijl het bij de Lexus allemaal wat moderner en indrukwekkender oogt.
Ik rijd nu twee maand in de Lexus en heb ongeveer 5000km achter de kiezen, tijd voor een eerste gefundeerde indruk en die is verbluffend positief. Wat een wagen, de stilte, soepelheid en verbruik staan op eenzame hoogte. Wat kan ik anders zeggen over een wagen die niet rijd maar geluidloos over de weg glijd en een verbruik laat optekenen van minder dan 6l/100km. En dat voor een 2500cc benzine, weliswaar hybride.
Bij aankoop melde de verkoper dat vertrekken op elektriciteit gebeurde en eens over de 40km/h de benzine de taak overnam. Deze stelling is wel erg kort door de bocht. De wagen wisselt permanent tussen de mogelijkheden, elektriciteit, benzine, opladen of een combinatie op eender welke snelheid al naar gelang de aard van de weg en de gevraagde snelheid. Wat er zich precies afspeelt onder de motorkap kan je prima volgen op een animatie die desgewenst verschijnt op het immense middenconsolescherm (12,1 inch). Je kan het zien, want voelen doe je niets. Op het moment dat de benzine aanslaat hoor je ergens heel in de verte “iets” op voorwaarde dat er geen muziek door de boxen (17 stuks, jawel) schalt.
De wagen starten is een compleet geluidloos gebeuren en een groen “ready” geeft aan dat je kan rijden, in het begin een eigenaardige gewaarwording zeker als je er net 9j in een luidruchtige diesel hebt opzitten. Wat eigenlijk nog een meer eigenaardige gewaarwording is, is het totaal ontbreken van overbrengingen van de versnellingen. De snelheid verhoogt gelijkmatig in die mate dat het lijkt alsof je met de traagste wagen op de markt op weg bent, tot je een blik op de snelheidsmeter werpt en blijkt dat de max. toegelaten snelheid alweer een tijdje achter de rug ligt. Accelereren is wel niet zijn natuurlijke habitat, daar steekt zijn 1800kg en turboloze motor een stokje voor maar als het echt moet zet je selectieknop op “sport” en spreekt hij zijn 223pk allemaal tegelijk aan (elek. en benzine samen) en knalt hij toch vrij indrukwekkend schokvrij door naar (voor onze wegen)verboden snelheden, bij 190km is de koek wel op. Wil je meer dan zal je een GS450h op je oprit moeten parkeren, maar voor mij persoonlijk is het meer dan voldoende en zal dit waarschijnlijk nooit uitproberen. Mijn wilde haren van weleer zijn niet verdwenen maar wel grijs…….
Lexus heeft de naam van een van de meest (zo niet, dé) betrouwbaarste merken te zijn en daar hoop ik op. Voorlopig laat hij geen steken vallen en staat de afwerking op een hoog peil. Ook de afwerking in de details vallen op en lijken gemaakt voor het leven. De motor bijvoorbeeld is na 38.000km bij het openen van de motorkap properder dan sommige wagen in een showroom, geen stofje of drupje olie op te merken. Je kan er bij wijze van spreken op eten, eigenaardig maar een feit.
Bij al mijn andere wagens hoorde je bij regenweer het water in de wielkasten spoelen, bij Lexus…………tja. Je hoort dus niets en doordat de automatische ruitenwissers (trouwens ook geruisloos) in werking treden weet je dat daar ergens buiten, vér weg het regent. Te warm? Geen nood de automatische zetelventilatie houd je rug koel of desgewenst in een ander seizoen, warm. Is je rit ten einde? De zetel en stuur schuiven achteruit om je plaats te laten de wagen verlaten, en zo kan ik wel nog een tijdje doorgaan.
Niet alles is onvoorwaardelijk positief, zo voorspelt navigatiesysteem de verkeersdrukte en van zodra de computer denkt dat je zal een weg kruisen die druk tot zéér druk zal zijn stelt het brave systeem een alternatief voor, leuk toch? Alleen dacht mijn Lexus dat er op alle uren van de dag druk verkeer ging zijn op zowat alle wegen. Gevolg is dat er om de haverklap een aanpassing volgde van de route "wegens verkeersvoorspelling". Dat melde hij doodleuk en wees je vervolgens een route aan waaraan geen grijs haar op mijn hoofd aan dacht die ook effectief te nemen. Gelukkig heb ik in de aanpassingen van het voertuig dit "technisch hoogstandje" kunnen uitschakelen.
De doe-het-zelvers en/of skiërs moeten zich wel tevreden stellen met een weliswaar ruime koffer maar met een achterbank die niet kan neerklappen, je kan dus lange voorwerpen vergeten. Geen lacune van Lexus maar te wijten aan de extra batterijen voor het hybride systeem die zich achter de achterbank bevinden.
Ik voorzie wel om voor de winter de zomerbanden te vervangen door 4 seizoenbanden van Nokian. Als jaren goede ervaringen met 4seizoenbanden en bij deze achterwielaandrijver zal het geen overbodige luxe zijn op de paar dagen per jaar dat ons land zich in een wit kleed hijst. Ik plan geen wintervakantie en vandaar geen echte winterbanden, ik maak dan ook weinig kilometers. De 5000km van de voorbije twee maanden was een uitzondering die de regel bevestigen, ik heb in ieder geval kunnen genieten in Japanse luxe en dat is weer eens wat anders dan in Amerikaanse (ik weet het, het was eigenlijk een Zweed)

04/01/2017 40.159km
Zoals reeds in het vorige verslag aangekondigd heb ik de 4 seizoensbanden geplaatst en deze week voor de eerste maal op een dun laagje sneeuw gereden. Te weinig natuurlijk om deze banden echt te testen. Maar door goede ervaringen met Nokian banden ben ik er vrij gerust in. Zolang je maar met een achterwiel aangedreven wagen in het winterweer het rustig aan doet.
Naast deze bandenwissel heb ik ook bij de officiële Lexus dealer een onderhoud laten doen. Dat onderhoud bestaat gewoon uit het vervangen van de olie door een schouderophalende technieker die je naderhand komt vertellen dat er voor de rest echt niets aan de wagen te herstellen of te doen is. De afscheidzin "tot volgend jaar" bij de dealer lijkt ook al te impliceren dat "technische problemen" een vrij onbekend begrip is in Lexus kringen.
De minpunten van deze Lexus die in vele testen naar voor komen zijn steeds het geloei bij het accelereren van de (soort van) CTV automaat en de bediening van de boordcomputer door een knop die ik het best kan vergelijken met een computermuis. Beiden punten vragen enige gewenning maar echte minpunten zou ik ze zeker niet noemen. Al zeker de CTV niet die eens je het systeem door hebt eigenlijk de ideale automaat blijkt te zijn die alle andere "normale" automaten naar het steentijdperk verwijst.
De computermuis werkt, zonder morren en het is origineel. Maar daarmee is het ook wel gezegd, het ei van Columbus is het niet en dat hebben ze bij Lexus ook wel begrepen. Bij de nieuwere NX is de pc muis verdwenen.

25/1/2017 (41.300 km)
Ik wil toch nog even terugkomen op de bediening van het Multi media systeem. Ik lees steeds weer opnieuw dat dit een echte ramp is (vooral dan door autojournalisten die zich een mening moet vormen na 1 rit en het systeem niet goed kennen).
Wat blijkbaar niemand door heeft is dat de computermuis "magnetisch" is en je de gevoeligheid kan aanpassen in de instellingen. Zet dit wat hoger en de aanwijspijl klikt zich vast op de in te drukken toets van zodra je nog maar in de buurt komt. Zoals al eerder vermeld is het niet het ei van Columbus, maar het is niet zo dat het systeem een regelrechte ramp is.
Lukt dit echt nog niet dat is er nog altijd voor de meeste functies de voice-control die bij deze wagen wél uitstekend werkt. Je vertelt de Lexus gewoon wie je wil bellen, waar je heen wil of welke artiest of album je wenst te beluisteren en zonden enig probleem zal het systeem de opdracht uitvoeren.

24/01/2018 (52.422km)
Weer een jaar verder en net groot onderhoud laten uitvoeren door de dealer, schitterende service met spiksplinternieuwe Lexus CT met alle opties (amper 200km) als gratis vervanger en de GS netjes opgepoetst bij afhaling.
Maar aan service zit een prijs en voor 940€ kan je als eens iets doen voor je klanten.
Eind vorig jaar kreeg ik ook een wake-up call van mijn wagen, de algemene opinie van Lexus is dat ze nooit falen en bijna nooit stuk gaan. Maar op een sombere zaterdagmorgen in november had hij er plots geen zin meer in. Drukken op de startknop gaf alleen maar een hoop waarschuwingen en een verlichte kerstboom. Ik begreep dat de 12v batterij te weinig stroom had en na meting bleek dit ook. Opgeladen en rijden maar weer……voor drie dagen en opnieuw hetzelfde probleem.
Batterij bleek stuk en moest dus vervangen worden ,deze batterijen zijn van het dure gel type. Net uit garantie en meer dan 700€ bij de dealer. Na een bijna toeval en aandringen op een tussenkomst gelukkig 20% korting gekregen.
Korte afstanden zijn de boosdoeners, de 12v batterij wordt opgeladen door de hybridebatterij en niet door een alternator. Dit geeft dat het opladen trager gebeurd dan in een gewone wagen. Als je weet dat korte afstanden als slecht zijn voor het opladen in een gewone benzine of diesel is dit zeker het geval voor hybride ’s. Meer rijden of regelmatig opladen met een druppellader (geen gewone oplader door de gel batterij) zijn de oplossingen. Ik ben nu op de hoogte, het heeft mij wat opzoekwerk gekost, een druppellader en €600. Hybride rijders, een gewaarschuwd man is er twee waard.
Je krijgt bij aankoop van een Lexus een gebruiksaanwijzing van bijna 1000blz (echt waar, de navigatie handleiding is dan nog apart) met een hoop onzin zoals bv." het is mogelijk dat je een geluid hoort wanneer de motor start, dit is normaal" …….tja.
Maar nuttige informatie over bv de 12v batterij en hoe je problemen kan vermijden staat er niet in……ach de wereld is niet perfect zeker? En hij zal dat ook waarschijnlijk nooit worden. Tot de volgende.

28/03/2019 (62.000km)

De Lexus heeft een nieuw bezoek gebracht aan de dealer, meer dan een oliewissel bleek niet nodig te zijn. Natuurlijk is hij met zijn 62.000km nog een jonkie, maar toch heb ik het met vorige auto’s wel eens anders geweten. Wat ik wel ondervonden heb is dat zijn glanzende lak nogal krasgevoelig is en ik regelmatig aan het werk kan met vod en krasverwijderaar om hem zijn hoogglans te laten behouden.
De rust die in de cabine heerst blijft voor mij een van de grote pluspunten en ondanks het schitterende soundsysteem schakel ik deze regelmatig gewoon uit om te genieten van de stilte die bijwijlen mooier is dan de grootste hit.
Enige minpunt is dat het grote middenscherm soms niet direct doorheeft iemand de startknop beroerd. Het ding blijft dan een aantal seconden koppig zwart terwijl ondergetekende zit te wachten op beelden van de achteruitrijcamera. Het heeft -denk ik- te maken met de telefoonverbinding die op dat ogenblik tot stand komt, maar het blijft een beetje frustrerend. Dit is niet altijd het geval, vaak springt het beeld onmiddellijk aan om mij te begroeten met een kraakhelder beeld. Geen nood, ik kan er mee leven……….Ik heb al een paar maal het verwijt gehoord van autojournalisten dat de EV stand die handmatig kan worden geactiveerd volkomen nutteloos zou zijn. Ik persoonlijk maak iedere dag gebruik van deze functie wanneer ik de wagen in of uit de garage loods. Wanneer ik de stilte en het volkomen ontbreken van ook maar enige geurhinder in de garage mag ondergaan denk ik met een meewarig glimlachje terug aan "mijn" dieseltijdperk.
Nooit weer.
Het hybride rijden bevalt mij op dit ogenblik prima.

Lezersreacties (13)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens