Lexus ES 300h Business Line (2021)

Lexus ES 300h Business Line (2021)
Lexus ES 300h Business Line (2021)Lexus ES 300h Business Line (2021)Lexus ES 300h Business Line (2021)Lexus ES 300h Business Line (2021)Lexus ES 300h Business Line (2021)Lexus ES 300h Business Line (2021)Lexus ES 300h Business Line (2021)Lexus ES 300h Business Line (2021)Lexus ES 300h Business Line (2021)

UitvoeringES 300h Business Line
Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2023

Mijn eerste kennismaking met Lexus

Waarom na weinig gereden km’s al een eerste verslag? Eenvoudigweg om deze Lexus ES 300h Business Line alvast een beetje aandacht te geven.

Om te beginnen enkele eigenschappen van de Lexus ES300h Business Line:

Hybride techniek:
4-cilinder met 2487 cc cilinderinhoud en een elektromotor met een gecombineerd vermogen van 218 pk en een koppel van 221 Nm, bij een gewicht van 1655 kg (rijklaar 1755 kg.)
Voorwielaandrijving en een Continu Variabele Transmissie

18” lichtmetalen velgen met 235/45R18 banden
Draadloze oplader
Lexus Premium ingebouwd navigatiesysteem met 12,3” display

---

Na een tweetal proefritten gekocht bij Lexus Enschede. De aflevering ging correct en vlot.

Wij hebben veel vertrouwen in het merk en we zijn niet van plan om deze auto over een paar jaar weer weg te doen/in te ruilen, we hebben straks na de fabrieksgarantie nog aanvullend 7 jaar garantie: een extra stukje zekerheid (voor de duidelijkheid: dit is geen verlengde fabrieksgarantie).
Uiteraard moet de auto dan wel jaarlijks naar de Lexus garage voor een onderhoudsbeurt.

---

De foto’s spreken voor zich maar toch een korte toelichting op de vormgeving van de ES (blijft natuurlijk altijd een kwestie van smaak):

Over het uiterlijk van de Lexus ES zullen de meningen verschillen, zeker de voorzijde is uitgesproken met zijn spindelvormige grille, de aflopende daklijn en de vormgeving van de achterklep met spoiler: al met al vinden wij het een beeldschone limousine.

De velgen passen wat mij betreft erg goed bij de wagen, grotere velgen (19 inch) hoeven van mij niet aangezien we dan zeer waarschijnlijk comfort gaan inleveren. In het najaar gaan we ons oriënteren op een set mooie velgen met winterbanden.

Met het interieur zijn we bijzonder content, met name de bruine kleur i.c.m. met de Graphite Black metallic aan de buitenzijde, zelfs de veiligheidsgordels zijn bijpassend bruin. Bescheiden sfeerverlichting bij de voeten zowel voorin als achterin. Lekker chique toch?

---

De volgende punten kunnen voor potentiële kopers een nadeel zijn:
Geen neerklapbare achterbank (er zitten verstevigingen achter de rugleuning)
Er mag geen aanhanger/caravan achter
Ietwat grote draaicirkel met een wagenlengte van bijna 5 meter
Zeker lange personen zullen moeten kijken of het hem/haar past

Eerste indrukken:

We beginnen met een mooi stukje proza uit het testverslag van Marco Gorter:
“Om te zeggen dat de ES boterzacht rijdt is een understatement. Het is meer een waterbed gevuld met jam, drijvend in een zwembad gevuld met dikke room.”

Ik had het niet mooier kunnen omschrijven!

De kracht van de ES zit ‘m voor ons dan ook in het comfort:

Erg prettige hybride aandrijflijn: zeer verfijnde overgangen tussen brandstofmotor en elektromotor. Het vermogen en koppel lijken ruim voldoende, de auto nodigt je dan ook absoluut niet uit voor een sprintje of hoge snelheden.

CVT: persoonlijk heb ik geen enkel probleem met de eigenschappen van de CVT. Om gewoon met het verkeer mee te kunnen komen hoef je de motor niet hoog in te toeren te jagen, bij snel invoegen op de snelweg zul je de motor wel even op een hoger constant toerental horen maar eenmaal op snelheid is het weer heerlijk rustig in de cabine.

Over de wegligging en stuurgedrag kan ik voor nu kort zijn, alles is namelijk afgesteld op comfort. Indien je een sportieve rijstijl hebt en graag het gaspedaal wat dieper intrapt, denk ik niet dat dit de juiste auto voor je is.
Het uitzicht rondom: de a-stijl is redelijk fors en neemt wel wat zicht weg dus op kruispunten ed. even extra opletten. Goed uitzicht naar achteren door de binnenspiegel, de buitenspiegels zijn ook van een mooi formaat voor een goed zicht.

De geluidsdemping in het interieur is wat mij betreft erg goed geslaagd, alleen is er ietwat windgeruis waarneembaar bij het schuif-/kanteldak (omdat de auto verder zo stil is?). Indien je het zonnescherm sluit is het windgeruis vrijwel niet meer te horen.
De voorruit en voorste zijruiten zijn als ik het goed heb voorzien van geluidswerend glas en in de motorruimte is gebruik gemaakt van “een uitgebreid pakket akoestisch isolatiemateriaal”. Nou, het resultaat mag er zeker zijn.

De muziekinstallatie produceert een mooi geluid. Verschillende genres van klassiek tot pop uitgeprobeerd: prima wat mij betreft. Volgens mij valt er niets zelf in te stellen naar persoonlijke smaak. Ik denk niet dat ik erg hoge eisen stel, wellicht dat een muziekliefhebber hier (terecht) kritischer over oordeelt.

Heerlijke comfortabele zetels voorin, uitgebreid elektrisch verstelbaar, heel mooi afgewerkt. Het elektrisch verstelbare stuur voelt ook fijn aan. Het verwarmen van zetels en stuurwiel kan in verschillende standen of automatisch(!).
De voorstoelen kunnen uiteraard in hoogte versteld worden, maar het zitvlak kan ook gekanteld worden voor bijv. meer steun onder de bovenbenen. Voor bestuurders met lange benen zal de zitting te kort zijn, dit zou je kunnen oplossen met een duurdere/luxere uitvoering waarbij het zitvlak te verlengen is. Ook is er een extra steuntje in de onderrug die elektrisch in te stellen is.

De hoofdruimte voorin past net voor langere personen, achterin is de hoofdruimte voor langere personen beperkt maar dankzij de genereuze beenruimte kun je wel iets onderuit zakken op de achterbank. Vorm vóór functie: een heel mooi aflopende daklijn.

Leuk extraatje is het stuurwiel dat terug schuift en kantelt om het in- en uitstappen te vergemakkelijken, bij het starten van de motor schuift het stuurwiel terug naar de oorspronkelijk ingestelde stand.

De klimaatbeheersing wordt optimaal geregeld door de “Conciërge” zoals Lexus dat zo mooi in de brochure beschrijft: “de climate control brengt minuscule nanoe X-deeltjes in het interieur om virussen en bacteriën tegen te gaan en om nare luchtjes te voorkomen. Het systeem heeft een weldadig effect op uw huid en haar”. Hoe overtuig je jouw partner om een Lexus aan te schaffen…

Over de bagageruimte kunnen we kort zijn, flexibiliteit blijft beperkt tot een ski-luikje. Daarbij zijn de beugels van de achterklep niet weggewerkt en die kunnen de bagage dus beschadigen. Voor ons echter voldoende bagageruimte (450 liter). In de bagageruimte zitten 4 stevige bevestigingspunten voor een bagagenet, blijven de spulletjes netjes op hun plaats.
We hebben geen reserveband, bij een lekke band schakelen we de Lexus hulpdienst maar in.

De rijhulpsystemen van Lexus hebben we inmiddels kunnen uitproberen op de snelweg.
We hebben naast de adaptieve cruise control ook de gewone/standaard cruise control.
De bediening van de cruise control (cc) gaat kinderlijk eenvoudig met de bedieningsknoppen aan de rechterzijde van het stuurwiel. De adaptieve cc met (uitschakelbare) rijbaan assistent werkt erg prettig en is zeker comfort verhogend, in de file hoef je alleen nog maar de “res+” knop in te drukken wanneer er weer beweging in de file komt en de cc doet de rest.
Indien er op de snelweg een auto vanuit een oprit zich er tussen zet voor jou, pakt de adaptieve cc dit rustig op m.a.w. nog geen onverwachte reacties van de cc gehad.
Nader je een tragere voorligger en merk je dat de cc snelheid vermindert, hoef je alleen maar het knipperlicht te gebruiken om in te halen en versnelt de auto weer op een rustige manier.
De Blind Spot Monitoring werkt voortreffelijk en de signaleringen zijn duidelijk zichtbaar in de zijspiegels.

Over het parkeren: in de parkeergarage hebben we kunnen constateren dat de auto niet in het parkeervak paste, tja bijna 5 meter lang… De achteruitrijcamera met hulplijnen is een welkome hulp bij het inparkeren, de parkeersensoren lijken ook nauwkeurig te werken.
De buitenspiegels klappen niet automatisch naar binnen bij afsluiten. We zullen hiervoor een knopje moeten indrukken bij het in- en uitstappen.

Infotainment:

Apple Carplay en Android Auto zijn ook van de partij maar vereisen wel een aansluiting met een kabeltje. Bij Apple Carplay wordt het gehele display mooi gevuld, hiermee zal de veroudering van het Lexus systeem minder snel een issue worden. Spotify via Bluetooth werkt ook top.

De weergave op het instrumentenpaneel (achter het stuur) kun je wijzigen met de bedieningsknoppen aan de linkerzijde van het stuur. Dit stellen we waarschijnlijk 1 keer in om het vervolgens nog maar zelden te wijzigen.

De Remote Touch moet gebruikt worden om het centrale display te bedienen.
Het is ff wennen maar uiteindelijk valt er prima mee te leven, hoe vaak gebruik je het nu onder het rijden? Veel zaken kun je regelen met de knoppen aan het stuur of de knoppen op het dashboard.

Het bedienen van de volumeknop, de tuimelschakelaars voor de temperatuurregeling geven een gevoel van luxe. Het analoge klokje en hoe de cijfers in het schermpje bij de tuimelschakelaar omrollen bij wijzigingen van de temperatuur geven een leuk retro effect.

Het centrale display heeft een split screen mogelijkheid, rechts in het scherm kun je een klein scherm openen met de keuze uit verschillende info. Er is keuze uit twee accentkleurtjes voor het centrale display.

---

Het brandstofverbruik: de eerste 400 km (voornamelijk snelweg) een verbruik van ongeveer 1 op 20 (vlgs. boordcomputer). We reden wel rustig en netjes 100 km/u op de snelweg, in de stad blijkt de auto nog zuiniger te zijn dan op de snelweg. Dus de verbruikscijfers zien er in eerste instantie mooi uit, toch een knap stukje hybride techniek in deze luxe Toyota.
Misschien kan ik de discipline opbrengen om het werkelijke verbruik een tijdje bij te houden, weten we ook in hoeverre de boordcomputer afwijkt.

---

De Lexus app heb ik ook op mijn telefoon geïnstalleerd, dit ging snel en eenvoudig.
Er staan diversen diensten in de app, onder andere Hybrid Coaching: ben benieuwd hoe mijn rijstijl beoordeeld gaat worden… De app voegt voor mij weinig toe.

---

Bij de volgende update zal ik zaken waar nodig aanvullen, nu is het allemaal nog nieuw en fantastisch. Kijken hoe het zich op termijn ontwikkelt, ik heb er het volste vertrouwen in dat de ES in de basis een super fijne en betrouwbare auto is maar elke auto heeft natuurlijk ook zijn minpuntjes. We gaan het beleven.

Update 12-10-23

Inmiddels zijn we 2 maanden en enkele km’s verder: wat een heerlijk rustgevende auto is dit, het is natuurlijk ook wel een overgang van een Renault Megane RS 280 (310 pk) naar deze Lexus.

Enkele opmerkingen/aanvullingen:

De klimaatbeheersing werkt erg goed, een aantal gezinsleden hebben contactlenzen en kregen in vorige auto’s altijd last van droge ogen. Dat lijkt nu verleden tijd en zijn we uiteraard erg blij mee.

De automatische werking van stuur- en stoelverwarming functioneert prima, indien het ’s morgens fris is gaat de stuur- en stoelverwarming automatisch aan en ook weer tijdig vanzelf uit. De “conciërge” doet z’n werk uitstekend. Voorlopig laten we het op de automatische stand staan.

De infotainment werkt tot op heden foutloos, Apple Carplay en Android Auto functioneert goed (wel bekabeld).
Geen last van schermuitval of spontaan een andere layout van het instrumentarium achter het stuur, deze kleine onvolkomenheden/Franse charme ;) had onze Megane namelijk wel af en toe.
Na enig zoekwerk heb ik de instellingen gevonden m.b.t. het geluid o.a. de fader, wel zo handig voor de personen op de achterbank.

Het schuifdakje gaat geregeld open, ik had niet verwacht deze veel te gebruiken. Maar volledig geopend is het tot zo’n 80 km/u toch wel een prettige optie. Prettig dat er twee knoppen aanwezig zijn voor de bediening, een voor de ventilatiestand en de ander om het glazen dakje naar binnen open te schuiven (dus geen glasplaat aan de buitenzijde boven het dak. Op de snelweg hebben we het dakje en het zonnescherm altijd gesloten om van de rust in de cabine te kunnen genieten.

Over de verlichting hebben we niets te klagen, prima zicht in het donker. In de automatische stand functioneert de sensor ook uitstekend bij tunnels. De regensensor lijkt zijn werk tot op heden ook goed te doen, bij mijn vorige twee auto’s wilde de sensor/ruitenwissers al gauw op hol slaan.

Een leuk (zinloos?) detail: de zijramen gaan snel en vrijwel geruisloos open en dicht, maar het laatste stukje gaat langzaam bij het sluiten. Ik kan het wel waarderen.

Af en toe kraakt het lichtjes links bij de bediening van de bestuurdersstoel, ik weet dat ik hier een tikkeltje overgevoelig voor ben dus ik wacht tot het continu kraakt (zodat de monteur het ook kan horen) en zal er dan naar laten kijken.
Een luxeprobleem: het automatisch inklappen van de zijspiegels was toch wel een handige optie geweest, wanneer ik het vergeten ben (en dat gebeurt nog wel eens) moet ik de auto eerst weer starten om de spiegels in te kunnen klappen.

---

Het brandstofverbruik noteer ik in de Verbruiksmonitor van Autoweek: gemiddeld verbruik ligt rond de 1 op 20,9 (is in overeenstemming met de boordcomputer), let wel: met een rustige rijstijl en overal netjes de maximaal toegestane snelheid aangehouden.
Wij hebben de rijmodus altijd in de stand Normal, in de ECO-rijmodus vind ik de gasresponse erg traag en in de Sport-modus krijg je een iets vlottere acceleratie. Deze standen hebben geen invloed op de wegligging aangezien er geen adaptieve dempers onder deze uitvoering zitten, daarvoor moet je volgens mij bij de F-Sport zijn.

---

De veiligheidssystemen hebben inmiddels ook van zich laten horen.
De eerste keer wellicht een tikkie overdreven: een pieptoon en een hele korte remingreep voor een voorligger die rechts af was geslagen en al voor 99,99% van de rijbaan af was. Absoluut geen heftige ingreep of luid alarmerende pieptoon.
Tweede keer op de snelweg waar het verkeer plotsklap in 1 keer in de ankers ging, mijn zoon reed op de adaptieve cc en het systeem was gelukkig iets sneller met de remingreep dan mijn zoon. De nodige alarmbellen gingen ook eventjes luid en zichtbaar op het scherm achter het stuur af. Pfff…hier heeft het veiligheidssysteem wel overduidelijk zijn nut bewezen! Leermomentje ;)

---

De MRB die ik genoteerd had klopte niet helemaal, die is namelijk €4 hoger hier in Overijssel. Voor de juistheid/volledigheid dus aangepast.

Over de verzekeringskosten heb ik niets vermeld omdat hier meerdere factoren van invloed zijn op de hoogte van de premie. Ik heb de Lexus verzekerd bij Univé zonder aanvullende eisen m.b.t. een alarm, na enig speurwerk op internet nog geen reden gevonden om niet te verlengen/over te stappen.

---

Er wordt mij nog wel eens gevraagd of ik de Renault mis, nou: de jeuk van relatief veel vermogen (+/-300 pk) en dus snel rijden is er wel af. Het is ontzettend leuk geweest om in ongeveer 4,5 tel naar de 100 km/u te vliegen en in Duitsland 235 km/u te rijden, maar voor mij het hoeft niet meer (midlife crisis achter de rug?).

Ik heb enkele foto’s vervangen, voor de afwisseling.

Update 16-02-23

Gisteren is de auto een dagje bij de dealer geweest voor de volgende punten:
. Bij de bestuurdersstoel (in de laagste stand) kraakt het kunststof rond de knoppen van de stoelverstelling een beetje en volgens mij zit er wat speling in de stoel.
. Aantal bovenste draden van de achterruitverwarming werken niet.

Tegen het eind van de middag werd ik opgebeld door een monteur:
Kraakje hebben ze ook geconstateerd en verholpen.
In de bestuurdersstoel zit inderdaad speling, hiervoor zijn de benodigde onderdelen besteld.
De bovenste draden van de achterruit zijn voor de radio-ontvangst……
Fijn dat ze het serieus opgepakt hebben, mijn eerste ervaring met de werkplaats/monteur van Lexus Enschede is dus prima.

Red Carpet treatment: wat ik er over gehoord/gelezen heb zou er als vervangende auto een mooie Lexus gereed staan. Nou, het werd een … Toyota Aygo X. Geen probleem aangezien ik geen lange rit op de planning had, maar deze Red Carpet treatment is/lijkt een wassen neus.

Brandstofverbruik houd ik nog steeds bij in de Verbruiksmonitor: 1 op 19. Bij lage temperaturen rijdt de auto aanmerkelijk minder en kortere stukjes elektrisch, dit is geen verrassing.

Enkele aanvullingen:

de adaptieve cruise control: indien een auto voor mij invoegt vertraagt de Lexus rustig en accelereert weer bij voldoende ruimte met de voorligger. Op de rechterbaan gaat dat meestal prima, maar op de linkerbaan geef ik al gauw wat gas bij omdat de acceleratie iets te lang op zich laat wachten waardoor het hinderlijk zou kunnen worden voor achterop komend verkeer.

de parkeersensoren: wanneer ik achteruit uit een parkeervak rij geeft de auto tijdig een waarschuwingssignaal indien er een auto aan komt. Uiteraard altijd zelf goed kijken en opletten, maar een extra paar “ogen” is altijd fijn.

de klimaatbeheersing: de recirculatiestand wordt vrij snel ingeschakeld indien er een auto voor mij staat/rijdt die blijkbaar teveel ongewenste stoffen uitstoot, wanneer de weg weer vrij is duurt het nog best wel een aantal minuten voordat de recirculatiestand weer uit gaat. Ik zie het lampje van de recirculatiestand aan en uit gaan maar we merken er verder niets van: prima lijkt mij.
Er zijn drie standen voor de automatische temperatuur: snel, normaal en eco. In de normale stand warmt de cabine rustig maar snel genoeg op, deze heeft onze voorkeur. In de snelle stand hoor en voel je duidelijk(-er) de opwarming bij een koude start. De eco stand heb ik niet uitgeprobeerd.

Bij de eerstvolgende onderhoudsbeurt of reparatie bestuurdersstoel zal ik weer een update plaatsen.

Update 17-06-24

Vanmorgen heb ik de Lexus naar de dealer gebracht voor een onderhoudsbeurt, als leenauto heb ik een LBX mee gekregen.

Kostenplaatje onderhoudsbeurt incl. Hybrid health check: € 730
Reparatie bestuurdersstoel: het onderdeel was nog niet binnen.

Verder heb ik weinig nieuws te melden afgezien van een lekke achterband en een gebogen/gescheurd ventiel bij een voorband. Ik werd snel geholpen bij Kluinhaar Bandenservice in Hengelo, kosten voor bandreparatie en een TPMS Sensor: € 141. Het gescheurde ventiel zit vast aan de TPMS sensor vandaar een nieuwe sensor.

Ik noteer nog steeds het verbruik in de verbruiksmonitor, naar mijn bescheiden mening een keurig verbruik van gemiddeld ongeveer 1 op 19.

MRB zit inmiddels op €100 per maand (bovenaan in review aangepast).

Al met al nog steeds erg tevreden met de Lexus.

Update 13-11-24

Gisteren heb ik de Lexus afgeleverd bij de dealer voor de reparatie van de bestuurdersstoel, de auto moest een dagje langer blijven i.v.m. een verkeerd onderdeel. Met spoed is gisteren het juiste onderdeel besteld en hebben ze vandaag de klus kunnen klaren. Eind van de middag stond de auto gewassen klaar. Als leenauto heb ik wederom een mooie LBX mee gekregen.

Uiteraard valt deze reparatie volledig onder de garantie.

09-12-24

Helaas heb ik schade geconstateerd bij de dorpel aan de bestuurderszijde:
Sierlijst (aluminiumlook) ingedeukt
Barst/scheur in kunststof dorpel
Flinke kras in de lak dorpel
En ook nog een flinke beschadiging naast de kras (blank metaal zichtbaar)

Uiteraard hiermee terug gegaan naar de Lexus dealer in Enschede, conclusie aftersalesmanager en monteur: is niet/kan onmogelijk gebeurd zijn tijdens verwijderen van de stoel uit de auto, wellicht de gordel tussen de deur gehad o.i.d. (?). De aftersalesmanager zou met een voorstel komen, ik wacht nog steeds op zijn reactie.

20-12-24

Vandaag is de lakschade in de dorpel kosteloos hersteld door Lexus Enschede. De schade aan de sierlijst en kunststof dorpel zit er nog, wilden ze niet kosteloos herstellen (?).
Als gratis leenauto een Toyota Aygo gekregen, er was geen Lexus beschikbaar.

Deze week een brief ontvangen dat Peterman per 1 januari 2025 stopt als Lexus Enschede, dus voor de eerstvolgende beurt zullen we naar Lexus Zwolle gaan.

Update 24-01-25

04-01-2025

Bij Autototaalglas de ruitenwissers laten vervangen door Bosch Aerotwin wissers.
Kosten € 27,50 (incl. korting ANWB).

Een optie waar ik het nog niet over heb gehad is de voorruitverwarming rond de wisserbladen, hiervoor moet je wel in het menu van de klimaatregeling om deze functie te activeren. Tegen de tijd dat ik de zijruiten en voorruit ijsvrij heb gemaakt is het ijs rond de wissers ontdooit, fijne optie.

Ik kreeg ook een melding in het dashboard dat de sleutel niet herkend werd: een nieuw batterijtje in de sleutel geplaatst en tot op heden geen meldingen meer gezien.

----

24-01-2025

Kwikfit heeft vandaag de APK-keuring uitgevoerd, zoals verwacht geen afkeur- of attentiepunten.
Kosten € 47,20 (incl. korting ANWB).

Update 14-05-25

In maart zijn er bij Kluinhaar Bandenservice vier nieuwe banden (Continental) gemonteerd.
Kosten: € 850,63

Vandaag ben ik naar Lexus Zwolle geweest voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt: een A Pakket onderhoudsbeurt 75.000 km. Geen bijzonderheden.
Kosten: € 418,05

Drie weken geleden bij bol.com een “CarMe Mini 2-in-1 Car Dongle” aangeschaft ad € 31,20.
We hebben nu geen kabeltje meer nodig voor Carplay en/of Android Auto en tot op heden zijn we zeer tevreden met deze oplossing.

10,0