Lancia Lybra SW 1.9 JTD LX (2000)

Lancia Lybra SW 1.9 JTD LX (2000)

UitvoeringLybra SW 1.9 JTD LX
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2008

Een zeer waardige opvolger van mijn Delta HPE welke het tot bijna 400.000 km bij mij heeft uitgehouden.
De auto is minder sportief maar niet minder snel. Wel een heel stuk luxer, hoewel ik climat control ook niet hoefde te ontberen in mijn vorige auto.
Auto is comfortabel, luxe, betrouwbaar en stil.
Is er dan niets aan op te merken? Ik vind het ontwerp van de neus van de auto niet zo geslaagd maar daar houdt het wat mij betreft ook mee op.
In krap een jaar 40.000 km erbij gereden zonder problemen, aan onderhoud:
2x een beurt
1x voorbanden
1x remblokken achter
1x stabilisatiestangen.
Nu is de distributie set aan vervanging toe

Gemiddeld verbruik over een jaar, 1:16 met een redelijk zware rechtervoet. Ik mag zeker niet klagen, fijne auto.

15.000 km verder

Distributieriem is vervangen samen met de waterpomp. Naderhand bleek dat ook de pakking van de waterpomp (duh!) en de multiriem met bijpassende poelies vervangen hadden moeten worden. Is de auto niet aan te rekenen, de garage wel, dit is alsnog gebeurt.

Auto gaat maar door, de meldingen die de auto via het scherm op de middenconsole doet blijken soms onterecht.
Zo vindt de Lybra bij tijd en wijle dat er toch hoognodig wat olie bijgevuld moet worden terwijl het oliepeil tussen de beurten in toch echt niet zakt (echt 0.0 olieverbruik).

Zit te twijfelen of ik chiptuning zal laten uitvoeren. Niet dat hij nu zo langzaam is, maar sneller is vaak beter bij mij.

Gemiddeld verbruik over 55.000 km 1:16, waar het verbruik in de winter, logischerwijs, duidelijk hoger ligt (1:15) en in de zomer zo rond de 1:17 zit (met een beetje je best doen kom je ook op de 1:18 in de zomer).

Binnenkort de gloeispiralen vervangen, zal het verbruik ook ten goede komen denk ik.

tja 280.000 km en er valt weinig schrikbarends te melden.

thermostaat nieuw, nieuwe apk in januari met 2 nieuwe banden en 2 remslangen voor vervangen.

Het vervangen van de thermostaat had ik veel eerder moeten doen. Het verbruik is behoorlijk gedaald. Ik haal nu met gemak de 1:18 terwijl ik vorig jaar met dezelfde buitentemperaturen 1:16/17 haalde. Die is dus snel terugverdiend!

Verder niets bijzonders te melden, geen olieverbruik tussen de beurten door, gewoon een hele fijne betrouwbare auto!

door de drie ton

Door de drie ton en een dure beurt,
Auto moest op voor apk en er zaten toch wat puntjes aan
-draagarm rechtsvoor vervangen
-stuurkogel links vervangen
-multiriem met spanrol en geleiderol vervangen
-2 nieuwe banden (michelin)
-beurtje
-APK

bij elkaar toch goed voor een rekening van zo'n € 950,-- maar dan kunnen we er weer even tegenaan.
Het goede nieuws, nog steeds geen olieverbruik, motor is kerngezond en het verbruik is ook met de lagere temperaturen gezakt tot zo'n 1:17,5

still going strong

Eigenlijk weinig op te merken, tussen het vorige verslag en nu is een turbo buis vervangen (€80,- incl. montage) omdat de auto op een gegeven moment wel heel erg begon te roken. Er bleek een gat in de buis te zitten, met het nieuwe onderdeel is de rook weg en het lage verbruik weer terug (gemiddeld 1:18 afgelopen maanden).

Kortom een zeer tevreden Lybrarijder!!

en hij blijft maar lopen

Nog maar eens een tussen verslag.

APK in januari laten uitvoeren;
2 nieuwe banden
grote beurt
ashoes vervangen
multiriem poelie en spanner (garantie)
accu vervangen (was nog origineel....)
kosten € 880,00

en hij blijft maar lopen.......

ingeruild

Hoewel hij nog steeds zonder morren zijn werk deed was de airco ermee gestopt en moest de distributieriem al 8.000 km geleden vervangen worden.
Vandaag ingeruild voor een Renault Laguna 1.9dci (130pk) grand tour uit 2006. Niet erg onderscheidend maar wel heel veel auto voor je geld. Toch nog €1.000,- inruil gekregen (Lybra 4 jaar en 176.000 km geleden gekocht voor € 3.500).
De Laguna mag zich gaan bewijzen de komende tijd, hij zal er een hele kluif hebben gezien de goede ervaringen met de lybra!!