Lancia Kappa Coupé 2.0 20v Turbo (1998)

Lancia Kappa Coupé 2.0 20v Turbo (1998)

UitvoeringKappa Coupé 2.0 20v Turbo
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2008

Ervaring Lancia Kappa Coupé 2.0-20V Turbo

Na een Lancia Fulvia Zagato, een Fulvia Coupé Rallye, een Beta Montecarlo en een Delta Integrale is dit mijn vijfde Lancia. Ik heb de auto sinds 2008 in mijn bezit, en er is inmiddels dik 40.000 km in gereden. Tijd voor een review!

Voordat ik de auto kocht heb ik lang nagedacht over welke auto de opvolger van mijn Integrale zou moeten worden. Ik wilde iets moderners, en een auto die wat relaxter in het Nederlandse verkeer te rijden zou zijn. Daarnaast moest het ook weer geen alledaagse auto zijn, en zodoende viel mijn keuze op de Lancia Kappa Coupé. Een auto waar er ongeveer 3260 exemplaren van zijn gebouwd (gedeeltelijk met de hand) bij het Italiaanse carrosseriebedrijf Maggiora. In die tijd werden daar ook de Barchetta’s van Fiat gebouwd, en daarvoor de Delta’s Integrale Evo-2’s. De auto is ontworpen door Centro Stile, waar Enrico Fumia (tevens ontwerper 2e serie Ypsilon) toendertijd directeur was. Erg veel vrijheid kregen de ontwerpers niet, en al helemaal niet van Fiat-baas Paolo Cantarella. Het ontwerp is daardoor redelijk controversieel, maar de ervaring leert dat het “een shape is that grows on you”: je gaat de auto steeds mooier vinden (2 dimensionale foto’s doen het ontwerp zeker geen recht). Destijds werd de uitstraling door Autovisie “chique” genoemd, en vergelijkbaar met een Bentley Continental. Het bijzondere lijnenspel noemde redacteur Thomas Bangma “bijzonder”, zo niet “bizar”. Een échte Lancia dus. Kan slechter toch? Nadat de keuze op de Coupé was gevallen moest er worden gekozen voor een motorisering: Dat werd, na veel ervaringen op diverse internetforums gelezen te hebben, de 2.0 L 5-cilinder met turbo, dezelfde motor als in de Coupe Fiat. Deze motor produceert 220 pk, en een koppel van dik 300 Nm. Meer dan voldoende voor een auto die ongeveer 1450 kg weegt. Eind jaren ’90 stond deze auto voor bijna 100.000 gulden in de prijslijst.

Ik heb de auto gekocht (in Duitsland) zonder er in proefgereden te hebben, en zonder ook ooit maar een meter in een Kappa gereden te hebben. Soms moet je gewoon wat risico nemen in het (auto)leven! Was dus wel even wennen, vooral als je de besturing van een Delta Integrale gewend bent. Het eerste wat opvalt is de enorme rust in de cabine. Ik heb verschillende metingen gedaan met een dB-meter, en de auto is bij 100 en 120 km/h stiller dan b.v. een moderne Alfa GT (effe uit mn hoofd zeg ik 68 om 70 dB). Er is wel wat windgeruis rond de spiegels, maar dat hoor je vooral omdat de rest van de auto zo stil is. De 5 cilinder hoor je ook nauwelijks, voor een sportieve Coupé (eigenlijk Gran Turismo) is het te horen motorgeluid precies goed. Wat verder opvalt: het comfort van de met alcantara (een échte Lancia bekledingsstof) beklede Recaro-stoelen. De zitpositie is wel wat Italiaans, dus opgetrokken knietjes als je de armen niet teveel wilt strekken, maar dat went snel. Op lange afstanden is het prima toeven in de stoelen. De auto is ontzettend compleet uitgerust, het enige wat ik na al die km’s mis, en dan vooral op buitenlandse reizen naar Italië of de Nürburgring, is een cruise-control. Het interieur is erg “gezellig”, ook s’avonds waarbij de knopjes mooi groen verlicht zijn. Je kijkt uit op twee grote meters van Veglia, precies zoals het hoort in een Italiaanse auto. De standaard radio/navi is van Blaupunkt, heeft zes luidsprekers, doet het prima, en werkt fijn met de aanwezige cd-wisselaar waar 6 cd-tjes in kunnen. Mijn auto heeft als een van de weinige Coupés een schuifdak, en dat is echt een fantastische extra. Zodra het ook maar kan gaat die open. De kofferbak is voor een Coupé bijzonder groot (500 L), ondanks dat de achterbank niet platgelegd kan worden. Een opvallend detail in het interieur is dat de indeling van de deurbekleding rechts en links verschillend is. Ik kwam daar pas later achter! De afwerking van het interieur (het exterieur trouwens ook) is zeer goed te noemen. Deze 98-er is er een van de 2e-serie, en je kan merken dat de kwaliteitscontrole destijds goed voor elkaar was.

Ok, hoe rijdt de auto, en hoe is de motor? De 5-cilinder motor in deze Kappa is overvierkant, wat betekent dat de boring groter is dan de slag. Dat levert een motor die, als het moet, razendsnel in toeren kan stijgen. De turbo is er een van de oude soort: tot 2.500 a 3.000 toeren voel je hem niet, maar daarna ploft hij er keihard in. Je wordt dan echt gelanceerd en daarmee bereik je dus een snelheid van 100 km/h in minder dan 8 seconden. Voldoende snel om eens een stoplichtsprintje aan te gaan, als je dat al wilt. Waar de motor vooral excelleert, is vanaf 120 km/h tot 160 a 180. Je hoeft niet eens terug te schakelen, gewoon het gaspedaal tot op de bodem intrappen en dan ga je als aan een elastiek vooruit. Heerlijk, en fijn op de snelweg als je even snel iemand voorbij wilt gaan. Daarbij blijft het brandstofverbruik redelijk binnen de perken. In het alledaagse Nederlands verkeer zorgt een combinatie van stad, B-wegen en snelweg voor een verbruik van rond de 1 op 9,5 (s’winters) tot 1 op 11 (zomers). Tijdens een onlangs gereden vakantie door Italië, waarbij dik 4.500 km afgelegd is, was het gemiddelde verbruik 1 op 11,3. Met een uitschieter tijdens het rijden door Zwitserland van 1 op 12,3. Voorwaar niet slecht voor een motor die al dik 12 jaar oud is, en niet met een milieu-gedachte in het achterhoofd ontworpen zal zijn. Het onderstel past goed bij het karakter van de auto: Aan de voorkant van de auto vinden we MacPherson veerpoten voorzien van dwars geplaatste onderste wieldraagarmen. Ook achter beschikt de auto over een onafhankelijke wielophanging, deze keer met dubbele dwarse wieldraagarmen, gecombineerd met een reactie-arm. Zowel voor als achter heeft de Kappa een stabilisatorstang. Om de boel tot stilstand te brengen heeft de auto aan de voorzijde dikke remklauwen van Brembo, geventileerde remschijven. Achter zijn ze gewoon massief. Natuurlijk is de auto voorzien van ABS. Remt prima!

Wie een échte rijders-auto zoekt, zal teleurgesteld zijn in deze Lancia. Die verwijs ik graag door naar een Delta Integrale, Fulvia of Montecarlo. De auto is opgezet met een zeker onderstuur, dus hetzelfde als de sedan (ondanks de 12 cm ingekortte wielbasis). Het is een auto die je met een zekere gelatenheid moet rijden, om hem optimaal tot zijn recht te laten komen. Ingetogen snel zijn, met een zekere elegantie, daar is deze Kappa Coupé voor gemaakt.

Samenvattend: De Lancia Kappa Coupé is een uiterst fijne, rustige, chique auto die vooral uitblinkt in het afleggen van grote afstanden. De motor past zowel bij een rustige als een vlottere rijstijl. Of, zoals destijds productchef Enrico Masala van Lancia het verwoordde: "Een Lancia moet uiteraard snel, maar evenzeer comfortabel en ruim zijn. Met een voornaam, ingetogen koetswerk. Een auto voor levensgenieters met smaak." Een auto als de Kappa Coupé dus.

Problemen

Zo rond de 100.000 km begaf de brandstofpomp het: Dat was een Bosch pomp, made in Tsjechië :-)

Verders heeft Martin Beuk (te Eemnes) me tweemaal erg vriendelijk geholpen om een airbaglampje uit te krijgen die was aangegaan na verplaatsen passagiersstoel helemaal naar achteren. Even de Fiat/Lancia Examiner testkast erop en het was opgelost.

Onderhoud en reparaties

Zodra ik de auto uit Duitsland had opgehaald heb ik een grote beurt laten uitvoeren, waarbij de distributieriem ook werd vervangen. Die zat er al 10 jaar in, en 68.000 km (was de eerste dus). Even tenenkrommend moment, want als zo een knapt, dan ben je een mooie kostenpost verder. Gelukkig was de riem nog in goede staat, wel wat haarscheurtjes ontdekte ik later.

Onderdelen (t.b.v. onderhoud) zijn nog prima te krijgen voor deze Kappa. Als olie werd mij AGIP 10W60 aangeraden, dus die olie gebruik ik. Het olieverbruik van de motor ligt tussen de 1 L op 5 à 6.000 km, een prima waarde.

Qua onderhoud kan je op meerdere plekken in NL terecht, dus ook daar geen zorgen. Van Noord-Holland (Auto Europa Italië in Hem), tot Noord-Oost Nederland (Martin Willems in Emmer Compascuum) tot midden Nederland (Martin Beuk te Eemnes) tot Zuid-Oost Nederland (Arendse Auto's in Duiven): allemaal betrouwbare adressen die het onderhoud prima aan kunnen.

Het vervangen van de brandstofpomp heb ik zelf gedaan, en, eerlijk is eerlijk, das een échte K-klus (en dan staat de K niet voor Kappa :-). Handigste om even met twee mensen te doen, dan gaat het wel met wat geduld en geluk. Rond de 110.000 km moest de (originele) einddemper worden vervangen. Gewoon leverbaar via Brezan.

Zou ik zaken willen aanpassen? In principe niet, maar, als de voorste remschijven aan vervanging toe zijn neem ik sportschijven van Brembo (zelfde als op een model Alfa 166), met andere blokken. Als het uitlaatspruitstuk (gegoten) zou scheuren (kan gebeuren), dan zou ik het vervangen door een mooier spruitstuk, zie ook aftermarketspul voor de Coupe Fiat. Chippen lijkt me niet nodig, maar in de Coupe Fiat scene worden vermogens tussen de 250 en 400 pk gehaald. Wel effe doorrekenen of je koppeling dat aan kan!

Gewoon fijne zaken aan de auto:

-automatische dimmende binnenspiegel

-lichtopbrengst verstralers voorzijde

-langzaam dimmende binnenverlichting

-grote kofferruimte

-middenarmsteun

-het in grote letters geschreven "Lancia" op de infoconsole bij starten

-inklapbare buitenspiegels

-het gebruiksgemak van de originele Lancia (lees Blaupunkt) hi-fi installatie in combinatie met de cd-wisselaar, geluidskwaliteit

-het lampje van de gordels dat na verloop van tijd uit gaat als je de gordel niet draagt (geldt in Italië niet dat het dragen van gordels ongeluk brengt?)

-de verlichting onderin de portieren, heerlijk bij uitstap in het donker

-de intensiteit, kleur en hoeveelheid van de dashboardverlichting

-het bescheiden geluid van de 5-cilinder

-het blue solextra glas wat gebruikt is, ziet er super uit na een regenbuitje, want dan zie je dat blauwe zo mooi (Integrale rijders doen een moord voor blue solextra glas)

-het waarschuwingssignaal als de buitentemperatuur 3 graden of lager is

Kleine beurt bij 118.000 km

Na 118.000 heeft dan ook de originele middendemper (13 jaar oud!) het begeven. Van mij mag het, na al die tijd. Dus mooi tijdstip om tegelijkertijd de olie (AGIP Racing 10W60) te vervangen, oliefiltertje, bougies en luchtfilter. Meteen maar een nieuwe thermostaat laten plaatsen (Arendse Auto's in Duiven, de Lancia Kappa-specialist), want de meter bleef toch wel dicht bij de 70 graden steken. Nu dus 10 graden erbij op de snelweg, althans volgens de meter in de auto.

Andere werkzaamheden: Er was een wieldopje uit een velg verdwenen, dus die moest er even op. Meteen uit voorraad leverbaar, handig een specialist.

Verder geen bijzonderheden, starten-lopen-genieten.

Airbag-lampje

Afgelopen zaterdag even naar Fiat/Lancia-specialist Martin Beuk in Eemnes geweest: Reden, het %^^*((&&*((&(&&-airbaglampje. Van de zij-airbag passagiersstoel. Even de Fiat-examiner dr op, koffie drinken met Martin, nog meer koffie drinken met Martin, ouwehoeren met Martin: En is weer uit. Wel irritant. Ben benieuwd of dit ook bij niet-Italiaanse merken van 10 jaar en ouder gebeurt.

Controlelampjes in het dashboard

Ok, ok, het blijft natuurlijk een Italiaanse auto. Wat kleine probleempjes: Airbaglampje dat weer ging branden, en later een check-lampje van de elektrisch geregelde wielophanging.

De eerste storing is vakkundig opgelost door Airbagbank.eu uit Cuijk. Even de gele stekker van de passagiersairbag doorsolderen.

De tweede storing was eigenlijk niet eens een échte storing, maar een slecht contact. Kwestie van stekkertjes bovenzijde schokdempers losmaken, wat contactspray, en alles functioneerde weer als vanouds.

APK en kleine beurt

Bij een km-stand van 128.656 is de auto voor de 5e keer op rij "ongeslagen" door de APK gekomen.

Wel moest er een oliekoelerslang worden vervangen, maar dat viel qua kosten wel mee. Als leenauto van Lancia-specialist Arendse in Duiven een Lancia Thesis mee gekregen, met 3.2-V6-24V. Erg leuke ervaring om ermee te rijden. De auto is bijzonder, trekt onverwachts veel bekijks.

Onderhoud en reparaties nov-2012 en jan-2013

Eind november 2012 sloeg dan toch het noodlot toe: midden in de nacht in het rustieke (#ahum) Lelystad bij uitaccelereren rotonde: bam! Aandrijving weg.

Dat kon niet anders dan de koppeling zijn dacht ik, of iets in de bak. Nu ja, ANWB bellen. Pas na dik een uur (!) verscheen de ANWB-auto. Conclusie ANWB-man: oprijwagen bellen. Weer dik een half uur wachten. Pas om 02:30 thuis.

Nadat de garage (Auto Europa Italië in Hem) de bak had gedemonteerd bleek dat de spiebaan uit de koppelingsplaat was weggeslagen. Dat had erger gekund qua diagnose. Dus hupsakee, nieuwe koppeling er in. De oude had nog wel even meegekund aan de slijtage te zien. Ik schat zo'n 160 a 180.000 km moet met normaal gebruik wel kunnen in de Kappa met 2.0-20 VT motor.

Januari 2013: Bijna tijd voor APK. Meteen maar een grote beurt, was alweer 75.000 km en 5 jaar geleden dat de distributie was vernieuwd, dus hoog tijd om een nieuw mechanisch drama te voorkomen. Gelijkertijd nieuwe remschijven (Brembo FD 079.000) en remblokken (Ferodo FDS1334) er op. Eerste bevindingen: remt uitstekend.

Voorbanden waren ook recentelijk vernieuwd (oude vertrouwde Good Year Eagle F1's, nog net verkrijgbaar), dus we kunnen vol vertrouwen de lente tegemoet.

Komende zomer staat airco-refill op het programma, en een uitgebreide poetsbeurt.

Onderhoudsbeurt Airconditioning

Moest er toch eens een keer van komen: controle van het airconditioningsysteem. Eigenlijk al jaren van plan, maar kwam er telkens niet van. Daarom meteen maar een goede stek (duh) uitgekozen: De Auto Airco Specialist oftwel Willie Harberink in Oldenzaal. Prachtig bedrijf, en als je naar een échte specialist wilt ben je daar aan het juiste adres.

Eerst werd het systeem getest (fingers crossed...), en alles bleek gelukkig in orde. Weer wat geleerd: aircosystemen in Italiaanse auto's werken met behoorlijk hoge druk, bij mij was het bijna 16 bar. Vervolgens het koelmiddel ververst, nieuw filter, en klaar voor de zomer!

APK en klein onderhoud

Bij deze km-stand is de Kappa Coupé wederom zonder slag of stoot door de APK heen gekomen.

Meteen de olie laten verversen (AGIP 10W60) en een nieuw filter er op.

Tevens de topmounts van de voorste schokdempers nieuw plus een uitlijnbeurt. Die topmounts zijn nauwelijks meer verkrijgbaar dus een hele zoektocht en applaus voor de werkplaatschef en zijn internetzoektochtkunsten.

Lekker weer een jaar toeren met de auto. Door de lagere buitentemperaturen is het benzineverbruik als vanouds iets dichter tegen de 1 op 10,0 gemiddeld gaan liggen. Zodra het weer 15 graden of warmer is zal dat richting de 1 op 11,0 gaan.