Lancia Kappa 2.0 20v LS (1999)
Uitvoering | Kappa 2.0 20v LS |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2016 |
Eerste ritten
De leaseauto moet eruit. Ik ben een eigen zaak begonnen en ik moet er niet aan denken om zonder auto te zitten. Quelle horreur! Ik was de afgelopen tijd al druk het internet aan het afstruinen, op zoek naar een degelijke Jap (in het verleden Primera's gehad en een Accord). Gaan kijken naar een Accord uit '98, dat zag er allemaal niet zo fris meer uit (in optische zin dan, want de techniek is vrijwel onfeilbaar). Daar was de prijs ook naar, maar je wilt ook wel het gevoel hebben in een serieuze bolide - met de nodige uitstraling - rond te rijden. Ik althans wel. In Soest stond een mooie Mondeo (ik meen uit 2002) met 170 PK, maar die was in een mum van tijd verkocht. Tja, wat is wijsheid? Er staan natuurlijk zat andere Jappen, Mondeo's, Volvo's en andere mobielen te koop. En als je uitstraling wilt moet je geen Mondeo rijden. Wat wel: nou, een Italiaan! Maarja, een Italiaan kopen; is dat wel verstandig? Het zijn doorgaans schitterende auto's en de Lancia Kappa is daarop geen uitzondering.
Een blauwe Kappa met nog geen anderhalve ton op de klok (van de 1e eigenaar!!) stond te schitteren op het terrein van een dorpsgarage in het zuiden des lands. Die moest ik zien! Zo gezegd, zo gedaan. Afgelopen vrijdag samen met mijn vriendin was het zover. De foto's hadden dus niet gelogen! Man man man, wat een bella. De lak ziet er nog goed uit, wel zijn er wat kleine dingetjes (spiegelkap is een klein beetje beschadigd, en er is heel knullig glas op het oude (spiegel)glas geplakt, er zit een kleine beschadiging op de achterlichtunit, de hoofdsteun van de passagiersstoel zit een beetje los en de velgen zijn ook niet meer helemaal in concoursstaat). Maar hallo, het is een auto van 1999 en dit zijn geen onoverkomelijkheden. Denk dat ik later nog wel aandacht ga besteden aan voorgaande zaken, dat verdient ie (oh, ik moet natuurlijk "ze" zeggen).
Goed, de proefrit. Het was koud, maar de 155 PK sterke vijfcilinder startte zonder problemen. Na wat onhandig gemanoeuvreer (het is wat anders dan een Polootje) op het kleine terrein, was het tijd om de Kappa eens aan de tand te voelen. Behoudens een licht gekraak rechtsvoor na het nemen van een drempel (dit verdween later) was er niks te melden. Oh wacht, er was zeker wat te melden. Want wat was het genieten. Ik heb natuurlijk een paar keer de hoge toeren opgezocht, en want een smeuïge brul komt er dan uit het vooronder. En wat een souplesse! Een goed weggedrag, lekkere stoelen, voldoende luxe (4 elektrische ramen, climate control, instapverlichting etc.). Tja, ik was natuurlijk verkocht. De auto had zijn afleveringsbeurt al gehad en in november was het thermostaathuis vervangen (zwak punt van de Kappa). Nog wat kunnen afdingen en de wagen kon direct mee. Mijn big smile verdween die dag niet meer; op de snelweg klinkt de vijfcilinder heerlijk, bij snelle inhaalacties oorstrelend. En snel!!! Vooral in de hoge toeren sleurt ze er flink aan. Ik kwam er wel achter dat de benzinemeter een beetje wispelturig is; ik ga dit nog wel uitzoeken, wellicht is het de sensor.
Verder heb ik een paar korte ritjes gemaakt. Met een grote glimlach. Ik heb er nog weinig mee gereden, ik zal me zo rond de anderhalve ton weer even melden!