Kia Rio 1.2 CVVT ComfortLine (2015)

Kia Rio 1.2 CVVT ComfortLine (2015)

UitvoeringRio 1.2 CVVT ComfortLine
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2019

Kia Rio uit 2015

De start...
Wij hebben eerder een Kia Rio uit 2006 gehad, dat was een top-autootje met z'n 1.6 motortje.
Door gezinsuitbreiding zijn we daarna overgestapt naar een Toyota Avensis stationwagen 2.0L uit 2003.
Een heerlijke auto! Maar de grootte van de auto was niet meer nodig, vandaar dat we toch weer voor een kleinere en praktischer auto zijn gaan kijken.

De aanschaf (05-2019)
Na wat orienteren kwamen we toch weer op de Kia Rio uit.
We hebben gekeken naar al zijn klasse-broeders, maar de Kia Rio is toch het ruimst van binnen in vergelijking met de rest, en daarbij ook het voordeligst bij aanschaf.

Punten die ons overtuig(d)en:

- Ik ben 1m90, dit gaat echt makkelijk in een RIO, ook voor de passagier achter je nog.
- Kofferbak moet toch voldoende zijn voor de gezinsboodschappen.
- Meeste 'bang for your buck'.

Wij hebben altijd € 5.000 aangehouden als aanschafprijs voor een 2e hands auto. Maar we hebben nu voor het eerst een budget van € 10.000 aangenomen en voor dit bedrag heb je dus een 4 a 5 jaar oude Kia Rio met alle bedenkbare opties (AC, Parkeercamera, mulitmedia incl navigatie, Cr.Control, enz).
Ter vergelijk; Een vergelijkbare VW Polo zou € 15.000 moeten kosten.... (prijzen 2019 natuurlijk)

Uiteindelijk op een middag bij de KIA dealer in de buurt (Kleverlaan, Noordwijkerhout) langs en daar stond deze witte.
Even een rondje er omheen, rondje mee gereden en eigenlijk direct gekocht.

De dealer voerde nog een grote beurt uit zodat alles écht goed was, kregen we de KIA pechhulp en -service, en stond de auto klaar met een bosje bloemen.

Al met al:
Kia RIO uit 2015, 1.2L motor met +/- 35.000km, 2 jaar APK en nog 4 jaar garantie, wit, goed beladen met opties, nog geen krasje op de auto, afneembare trekhaak, enz.

Ervaring na 1 jaar/8.000km (05-2020 - +/- 43.000km)
We zijn echt heel blij weer met de Kia Rio.
Onlangs voor een kleine beurt geweest (puur voor het schema en de garantie) en weer lekker fris.

We hebben na aanschaf een flexibele dakkoffer plus dakdragers gekocht en zijn er mee op vakantie geweest met ons 5-en. Verder boodschappen, uitjes, bezoekjes, werk...
Hele leuke auto waar ook mijn vrouw echt blij mee is.

Verdeling gemaakte kilometers (+/-):
3.500 km zomervakantie
1.000 km stedentrips / weekendjes weg
3.500 km dorpse kms (zo'n 11 maanden van het jaar)

Wat beknopte ervaringen;

Ik benoemde al dat de RIO met 1m90 echt meer dan prima te rijden is.
De stoel staat bij mij niet op de achterste stand.
Maar ook een rit achterin de auto is comfortabel genoeg voor mij met mijn lengte, maar ook voor de chauffeur die dan toch wel iets naar voren moet.
Ik vind de armleuning aan de deur niet helemaal lekker uitpakken met mijn lengte. De hoogte is goed, maar ik eindig met mijn ellenboog in het handvat-gat. Ook moet ik mijn arm echt naar achter halen om de elektrische ramen te bedienen.
Het harde plastic raakt je ellenboog wel zat met een lange rit.
Ik ga nog op zoek naar een middenconsole met armsteun. Die mis ik echt.

- Opties
De opties bieden gemak en alles is logisch op en in de auto.
Wél wat 'plastic-fantastic' hier en daar (deurpanelen). De geluidboxen zijn
voldoende, maar af en toe eens even harde muziek eruit knallen zit er niet echt in vind ik.
Ik mis wel de automatische ruitenwissers (regensensor) en de luchtblazers zijn erg luidruchtig! Ook het windgeruis is fors.
Op de snelweg, met blazers in standje 2 of hoger en je wilt elkaar of de radio fatsoenlijk horen...?

- Verbruik
De Rio is zuiniger dan onze vorige auto, maar alleen als je met cruise control 80 km/h gaat rijden haalt hij de berekende 1 op 24 door de producent...
Gewoon snelweg halen we 1 op 18, met korte stukjes is 1 op 16 te halen, maar 's winters is dat zo maar 1 op 13!
Voor werk heb ik onlangs een aantal keren dezelfde rit (245km retour reis).
Met Cruise Control steady op 105 km/u: 1 op 20.

Verbruiksoverzicht (door mij gemeten):
Snelweg 100/105 km/u = 1 op 20
Snelweg 120/130 km/u = 1 op 18
Snelweg 120/130 km/u met dakkoffer = 1 op 15,5
Dorp in zomer = 1 op 16
Dorp in winter = 1 op 13

- PK's
Power-drop hebben we wel met deze auto.
Nu iets van 86pk... Je mist gewoon nét even dat beetje... En met 5 personen en een dakkoffer helemaal.
Maar aan de andere kant; Gewoon anticiperen, je haast-modus wat onderdrukken en er is niets aan de hand.

- Multimedia
Dit werkt echt super.
Volle navigatie, radio, goede camera, telefoon-connecties, alles werkt supermakkelijk & vlot via het stuur en met de knoppen.

- Cruise control & snelheid-begrenzing.
Pas recent ook de begrenzing ontdekt. Hiermee stel je een max snelheid in en rij je met het verkeer mee tot max die snelheid (dus flexibeler in spits-verkeer bijvoorbeeld). Super.

Al met al erg tevreden.
Heb ook berekend wat we dit jaar/8.000 km per maand kwijt zijn geweest, en dat is nog geen 170 euro per maand ALL-inclusive.
Kun je niet van leasen, ook niet als je € 1.200 per jaar waarde afschrijft...

Ervaringen na 2 jaar (05-2021 - +/- 52.000km)
De Rio is voor zijn beurt geweest met nieuwe APK.
We hebben een grote beurt laten uitvoeren volgens schema en de auto rijdt weer als nieuw.

De kilometers die we maken zijn nagenoeg hetzelfde. Dorps, wat tripjes door het jaar heen en een zomervakantie.

Ik heb een armsteun geïnstalleerd (Armsteun 'Armster 2') en dit is een aanrader.
We hebben verder geen schades, geen gekkigheid en geen onzin.

Ervaringen na 3 jaar (03-2022 - +/- 57.000km)

Ik val in herhaling; wederom geen gekkigheid, geen onzin.
De auto rijdt heerlijk, motortje zoemt en zal eerdaags weer voor een beurt en APK gaan.

De huidige olie- en energiecrisis hakken er aardig in bij iedereen.
Dan zijn we erg blij met een auto