Kia Ceed 1.4 CVVT X-tra (2010)
Uitvoering | Ceed 1.4 CVVT X-tra |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
Eerste Kia
Het is tijd om mijn ervaringen op te schrijven met een Kia Cee'd uit 2010.
Deze auto konden we tegen een goede prijs overnemen van een Kia dealer. 3 jaar oud en slechts 7700km op de teller! Wel was er gerookt in de auto, maar gezien de lage kilometerstand kon dat nooit enorm veel zijn, dus durfde ik het risico wel te nemen. Doorslaggevend om te kiezen voor Kia was de 7 jaar fabrieksgarantie (nog een kleine 4 jaar te gaan dus).
De auto is keurig opgeleverd en alle afspraken waren prima nagekomen door de dealer. Wel had de asbak beter schoongemaakt kunnen worden, nu was hij alleen geleegd. Maar goed, dat kan ik natuurlijk zelf ook wel. Na deze actie (en nog een kleine reinigingsactie zelf gedaan) is er geen rooklucht meer in de auto te bekennen, gelukkig!
Ik heb een behoorlijk aantal merken auto's bezeten, waaronder Fransen, Italianen, Zweden en Japanners, maar nog nooit Kia of een andere Koreaan. De bediening van de auto is eenvoudig, alles is overzichtelijk en voelt deels Europees en deels Japans aan (bijvoorbeeld de bediening van verlichting en ruitenwissers).
Het rijden in de stad is erg prettig, de besturing licht en direct, maar wel met enig gevoel voor de weg. De snelweg is ook goed, maar bij 120km/u maakt de 1.4 motor wel 3400 toeren. Dit vind ik wel erg veel en is vooral negatief voor het verbruik (tot nu toe ongeveer 1 op 14,5 gecombineerd). Dit had beter gekund. De motor gaat echter nooit storende herrie maken. Verder is hij snel zat, ook al is het maar een 1.4'tje. Vorige auto was een 2.4, dus is wel even wennen.
Een speciale vermelding is het ISG systeem (start/stop) wat in deze auto gewoon eigenlijk NIET werkt. In de 3 weken dat we de auto hebben heeft het systeem tijdens 3 ritten gewerkt, terwijl we er dagelijks mee rijden. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat ISG werkt, zoals airco niet max, accu minimaal 80% vol, en veel remmen op de motor om accu goed te laden. Dit doe ik allemaal, maar het lampje 'ISG OFF' blijft branden. Dit is een meer gehoorde klacht bij Kia. Het maakt mij niet veel uit, want ik rij liever dan dat ik stil sta bij het stoplicht.
De Michelin Energy save banden die onder de auto zitten rijden goed en maken de auto ook comfortabel. Wel vind ik de banden vrij luid (qua afrolgeluid). Ze blijven er voorlopig onder zitten, maar als ze vervangen moeten worden zullen ze vervangen worden door niet-eco banden.
Qua betrouwbaarheid kan ik nog weinig zeggen over de auto. Hij heeft weinig km's gelopen, en heeft fabrieksgarantie. Mijn gevoel zegt me dat het wel goed zit bij deze auto. De tijd zal het leren.
De ruimte in de auto is goed. Voorin zit men erg comfortabel, op stevige stoelen met ruime zittingen. Ik ben 1,84 lang en kan prima 'achter mijzelf' zitten. Met langere bestuurders zal dit ook niet een enorm probleem worden schat ik in. Ook de bagageruimte valt zeker niet tegen, bedenkend dat ik uit een station kom!
Update 19-12-2013:
Er was een (vrij luide) kraak te horen bij het rijden over drempels. Ook als je de kofferbakklep indrukte kraakte het. Netjes opgelost door de dealer onder garantie, het betrof een foutje in de afstelling van de kofferbakklep. Nu weer heerlijk stil in de auto!
Update 15-5-2014
Sinds een tijdje werkt het ISG systeem wel goed. Misschien dat de accuspanning niet helemaal top was, de vorige eigenaar reed amper met de auto (vandaar ook de lage km-stand). Na een ritje Duitsland, met de nodige heuvels, werkt ISG eigenlijk continue en naar behoren.
PRIVATE LEASE Kia Ceed

Kia Ceed cee'd Sporty Wagon 1.6 CVVT X-TRA, FACELIFT, AIRCO, 17INCH LM VELGEN, PRIVACY GLASS, EL-RAMEN

Kia Ceed cee'd 1.4 CVVT X-tra Zeer netjes Vol jaar APK

Kia Ceed cee'd Sporty Wagon 1.4 CVVT X-ecutive NWE APK Dakraam Stoelverwarming