Jaguar XJ6 3.2 (1996)

UitvoeringXJ6 3.2
Bouwjaar1996
Jaar van aanschaf2025

Jongensdroom

Al sinds jaar en dag kijk ik naar elke XJ die voorbij rijdt, en de laatste jaren zie ik er steeds minder. Zeker de X300. Ik heb het idee dat de oudere XJ40 meer gewild is en beter bewaard blijft en de X300 meer wordt gezien als een bodemloze geldput.

Na flink wat zoekwerk, en met een beperkt budget want het mag een klusauto zijn, deze Jaguar XJ6 (X300) uit 1996 gevonden met een torenhoge km stand en flink wat (kleine?) probleempjes.

Het is een 3.2 6 in lijn gekoppeld aan de ZF(bmw) automaatbak. De auto heeft een tijd stilgestaan en tijdens de proefrit waren we al gestrand met een kapotte accu, toch besloten de auto mee te nemen. Het interieur is in Redelijke staat en de auto lijkt weinig roest te hebben (onderkant, wielkasten en subframes goed nagekeken). Wel genoeg deuken, krassen, butsen en kleine schoonheidsfoutjes. De auto is aangeschaft voor ongeveer 1% van de nieuwprijs dus om afschrijving geen zorgen, ook lijken de motor en de bak de bijna 4 ton kilometers goed te hebben weerstaan.

Beurtje en banden

Na een beetje onderzoek zag ik dat de jaguar al een flinke tijd geen onderhoud heeft gehad (verwaarloosd). De motor lekt olie via het kleppendeksel en de banden zijn op, remmen trillen wat en de uitlaat bonkt wat tegen de onderkant.

Banden gewisseld voor een setje die ik nog had liggen (vredestein Ultrac), niet de nieuwste en beste banden maar beter dan de uitgedroogde banden uit 2014 die er op zaten.

Olie, oliefilter en luchtfilter gewisseld. Brandstof filter en remmerij (schijven + remmen) besteld. Kleppendeksel pakking uit Engeland besteld want lastig te krijgen in Nederland. Automaatbak olie + filter en pakkingen besteld.

To do lijst komende periode:
-remmen voor wisselen (achter zijn in goede staat)
-aardekabel opschuren en terug plaatsen ivm elektronica die af en toe raar doet (rechter kant auto)
-kleppendeksel pakking wisselen
-uitlaat controleren (ophang rubbers etc.)
-olie + filter en pakkingen automaatbak vervangen
-differentieel olie vervangen

6,5