Hyundai Ioniq Hybrid i-Motion (2017) #3
autoreview
Signalement
Uitvoering | Ioniq Hybrid i-Motion |
---|---|
Versnellingen | 6, Automaat |
Bouwjaar | 2017 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
KM-stand laatst | 98.000 km |
IONIQ
- 17.240 km
Hyundai IONIQ HYBRID
Kent u het gevoel, je stapt in gaat zitten en denkt , ja hier wil ik wel veel van mijn tijd in doorbrengen ?
Na een proefrit van 25 kilometer had ik een heel goed gevoel, wat rijd deze auto fijn en soepel. Stoelen zijn op vele manieren te verstellen en met voldoende zijdelingse ondersteuning.
Er stond er 1 in voorraad op de parkeerplaats en binnen 2 dagen zou ik kunnen rijden.
Nadeel zou kunnen zijn dat dit de Ioniq in de meest standaard uitvoering is. Maar voor deze scherpe prijs moet je je verwachtingen wellicht iets minder hoog stellen ?
Niks te willen,niks te kiezen maar de voor mij belangrijke dingen heeft deze wel. Alleen geen navigatie dat is niet aanwezig, maar ik heb nog een nieuwe TomTom liggen en zoveel maak ik er toch geen gebruik van.
Vanaf 2009 heb ik achtereenvolgens een Daihatsu Cuore gereden, een Mercury Grand Marquis en dus als laatste een Golf. Ik had al enkele proefritten gemaakt in de Prius 3 en de Prius 4. Ik ben helemaal idolaat van alle techniek die hier in zit. Dat interesseert mij enorm. Alleen het uiterlijk van de Prius kan mij maar moeilijk bekoren. Dan heeft de ontwerper deze auto toch wat vriendelijker voor het oog gemaakt vind ik.Vooral hoe het rijd, de hybride techniek zal een tussenstap zijn naar volledig elektrisch voor mij. Alleen thuis opladen is niet mogelijk.
Ter vergelijking zal ik de Hyundai toch soms moeten vergelijken met de Toyota Prius omdat ook Hyundai aangeeft deze als voorbeeld te hebben genomen bij het ontwerp. Beter goed gekopieerd dan slecht zelf gemaakt moet je maar denken.
De meest eenvoudige uitvoering kost 24.500 en voor de meest complete uitvoering dient u 30.450 bij de dealer achter te laten.
Wat krijg ik voor mijn goede geld ?
Motorisering word verzorgd door een 1600 cc 4 cilinder zonder turbo van 105 Pk ondersteunt door een elektromotor van 43 Pk maakt een systeemvermogen van totaal 148 Pk. Motorkoppel is 147 Nm voor de verbrandingsmotor en 170 Nm geleverd door de elektromotor. Auto beschikt niet zoals de Prius over een CVT maar over een gerobotiseerde handbak met 6 versnellingen met dubbele koppeling zoiets als de DSG bak van Volkswagen.
Deze versnellingsbak word computer aangestuurd en zal zich aanpassen aan de rijstijl van de bestuurder, heeft u weinig haast, dan zal de bak zeer rustig en soepel schakelen.
Normaal staat de bak in stand D dit is ook zichtbaar op het dashboard als eco stand, in het vlakke Nederland de meest fijne stand. Moet je in het buitenland lange hellingen nemen zet de bak dan in de sportstand, dit doe je door de pook een klein tikje naar links te geven, er verschijnt een oranje letter S op het scherm, bak reageert onmiddellijk door minstens 1 versnelling terug te schakelen of 2 afhankelijk van de stand van het gaspedaal.
Standaard staat deze auto op 15 inch wielen, ziet eruit als lichtmetaal maar het zijn aluminium velgen met doppen van kunststof met Michelin energy banden. Bekerhouders zowel voor als achter en afleg / opbergvakjes zijn aanwezig.
De veiligheid voor de inzittenden word verzorgd door het aanwezig zijn van 7 airbags en een sterke kooiconstructie. Op de achtergrond draait altijd het veiligheidssysteem mee dat middels het in de voorbumper aanwezige radarsysteem detecteert dat er een gevaarlijke situatie gesignaleerd word, niet snel genoeg remmen voor een rotonde waar auto's staan te wachten, je word getrakteerd op snelle luide piepsignalen om toch maar eens de rem te bedienen. Volgens het boekje zit er ook een voetgangers herkenning in dwz je ziet de voetganger over het hoofd ? Software van de radar niet en de auto zal autonoom stoppen, om te zien of dit systeem wel correct werkt zal ik het eens uitproberen bij een vrijwilliger.
Ook een lane keeping system behoort tot de standaard uitrusting, middels een camara achter de achteruitkijk spiegel " kijkt "de camara naar de wegbelijning . Er is dan wel aan beide zijden wegmarkering nodig anders werkt het niet.
Hoofdverlichting bestaat uit ouderwetse H7 lampen en LED dagrij verlichting , achter gewone gloeilampen.de luxe uitvoeringen hebben wel Xenon verlichting aan de voorzijde en led achterverlichting. Wordt in de auto stand aangestuurd door een sensor evenals de wissers.
Standaard op alle modellen een volledig automatische ECC oftewel airco, natuurlijk met pollen filter .Ook een knop om op volle kracht de vooruit schoon te krijgen, de volledige capaciteit word hier dan voor gebruikt. Bij het inschakelen van de achterruitverwarming worden ook de spiegels ontdooid, deze zijn bij mij niet inklapbaar.
Cruise control is aanwezig en werkt erg prettig, helemaal vanaf het stuur te bedienen. Aangevuld met adaptieve cruise, deze regelt automatisch de afstand tot een voorligger en is instelbaar op 4 standen, beste stand is de kortste afstand anders heb je grote kans dat er word ingevoegd tussen jou en je voorligger waardoor de auto hard zal afremmen en weer moet versnellen. Word visueel weergegeven middels 2 autosymbolen op het scherm met een blauw blokje oplopend tot 4 blokjes.
Onder de cruise knop zit ook de mogelijkheid om een snelheidslimit in te stellen, je kunt dan trappen wat je wilt, sneller gaat het niet.
Ook word op de meest eenvoudige versie een DAB + radio geleverd, is mijn eerste ervaring met de digitale radio en ik vind het een flinke verbetering ten opzichte van een standaard signaal.
Bluetooth is ook aanwezig, even als 2 stroomaansluitingen voorin die 180 Watt vermogen leveren.
Mijn Tomtom kan ik alleen aansluiten op een voorin geplaatste usb poort.
Exterieur
Het ontwerp is getekend door de design studio van Hyundai in Frankfurt, dus niet een ontwerp voor alle landen maar afgestemd op de eisen van Europese automobilisten Deze auto is voor het eerst geleverd in Californië, daarna was Europa aan de beurt.
Een ioniq is altijd een 5 deurs. Mocht u perse een 3 deurs willen, helaas die is er niet.
Op de standaard uitvoering zitten gelukkig wel sensoren in de achterbumper aangezien het achteruitzicht door de vorm niet je van dat is. Dit word ondersteunt door een duidelijke camera in kleur beeld Als het stuur verdraaid word bij achteruitrijden draaien de lijnen mee , leuke toevoeging. Wat wel erg goed is is de stroomlijn , in de voorbumper zitten luchtroosters welke de lucht laten afbuigen om de auto heen. De grill is onder de meeste omstandigheden gesloten dmv een laminaat rooster zoiets als je luxaflex. Bij hoge temperaturen word deze geopend door een elektromotor, dit alles omwille van de stroomlijn.De grote liggende achterruit heeft geen wisser. Sterker nog, tijdens rijden in de stromende regen blijft de ruit kurkdroog. De uitgekiende druppelvorm van deze auto lijkt sterk op die van de Toyota prius en de Honda civic hybrid.
Rijden.
Na het instappen moet alleen bij de simpelste versie de sleutel in het contact gestoken worden, andere versies hebben keyless.
Auto dient gestart te worden zoals je gewend bent, alleen gaat de motor niet draaien. Systeem word gecontroleerd en voertuig is klaar om te vertrekken. Starten gebeurt door middel van een HSG dit is de Hybride Startgenerator , door veelvuldig gebruik zou deze overhit kunnen raken en is daarom opgenomen in het koelcircuit van de motor. Als je nu rustig wegrijd gaat dit zonder problemen elektrisch. Als de omstandigheden gunstig zijn, lees, batterij bevat genoeg stroom en rustig de straat uitrijden kan dit max 2 Km, identiek aan de prius waarden. Batterijsterkte is ook nagenoeg identiek.Trap je het gaspedaal dieper in dan kan de elektromotor het gevraagde vermogen niet meer leveren en zal de verbrandingsmotor bijspringen. Tijdens het rijden word er een soort van historisch verbruik bijgehouden, een verbruik van overall verbruik.Dit is niet te restten Het actuele verbruik word continu weergegeven door een blauw balkje wat continu heen en weer gaat. Ook word na iedere rit een muziekje afgespeeld en je word geattendeerd op het gerealiseerde verbruik tijdens de laatste rit. Wederom identiek aan het prius menu.
Met 1445 kg gewicht is het geen lichtgewicht auto. Vering kan het prima aan, afstelling zit in de comfort hoek. Drempels kunnen redelijk snel genomen worden zonder dat je uit je stoel omhoog gegooid word. Banden zijn 195 mm breed en deze zorgen voor de beperking in de bochten, dit is wat onderstel betreft de beperkende factor. Scherpe bochten zullen toch met enige voorzichtigheid genomen moeten worden, de koets helt wat over en de banden krijgen het zwaar en zullen gaan schuiven, je moet het dan al wel een beetje bont maken onder normale omstandigheden zul je er geen last van hebben. Maar ik kan zeggen dat de auto gewoon heel erg stil en fijn rijd. Remmen zijn goed op hun taak berekend en kunnen het gewicht met gemak stoppen.
U wilt stoplicht sprinten ? dat kan .
Zonder drama en zonder wielspin zul je het van veel auto's met gemak winnen, wel snel op het groene licht reageren anders word het niks.
Techniek en economie.
Deze motor met de gehele aandrijflijn zit ook in de Kia Niro, Kia is een 100% dochterbedrijf van Hyundai.
Voor de cijfer fetisjisten, Toyota claimt voor zijn nieuwste Prius een technisch rendement van 37% , Voor deze Hyundai wordt 40% rendement opgegeven, waarmee volgens de fabrikant dit de motor met het hoogste rendement is die op dit moment op de markt is. { je hebt er niks aan, maar wel leuk om te weten }
Door allerlei aanpassingen is de motor snel warm, motorblok is gescheiden in 2 gedeeltes , eerst word de cilinderkop verwarmd hier zit ook de kachel op geschakeld. Is dit stuk heet dan gaat de tweede thermostaat open en word de rest van het blok verwarmd. Om het rendement nog te vergroten is er een lucht / water warmtewisselaar in het voorste gedeelte van de uitlaat gemonteerd die de restwarmte uit de uitlaatgassen gebruikt om de motor snel op temperatuur te brengen. Is de motor op temperatuur dan word deze bypass gesloten.
Brandstofpomp in de tank levert 6 Bar naar de boosterpomp, deze injecteert de brandstof met maximaal 180 Bar door de 4 injectoren.
Per cylinder kan de ontsteking en inspuit hoeveelheid worden aangepast, vele malen per seconde dankzij een ECU met snelle processor.
ECU wordt bestuurd door 2 x 16-bits 32 Mhz microprocessors
Om te beginnen is de verbrandingsmotor er eentje volgens het Atkinson-cyle principe, patent dateert uit + 1905, beknopt wil dit zeggen dat op het moment van de hoogste compressiedruk de inlaatklep open gaat en heel even wat mengsel terug laat stromen in het inlaatkanaal waardoor de pompverliezen afnemen en de motor erg soepel draait.
Het is een Euro 6 motor mede door de EGR klep, deze voert verbrande gassen voor een klein gedeelte terug het inlaattraject in om de temperatuur te verlagen, om zodoende de Nox waarde lees ; stikstofoxide laag te houden.deze EGR klep is ook opgenomen in het koelwater circuit om het rendement nog wat te vergroten. Op bedrijfstemperatuur is deze uitgeschakeld.
Er zijn speciale bobines gemonteerd, deze onderdelen van het hoogspanningsgedeelte zorgen voor de bougievonk.
Normale bobines leveren een 30 Mj de bobines in de ioniq leveren 110 Mj bijna 4 maal zoveel energie om het low burn mengsel te laten ontbranden.
Onderdeel van het ontsteking mechanisme zijn de bougies, deze zijn van een Iridium legering en dienen na 165.000 Km te worden vervangen. Ja u leest het goed honderdvijfenzestigduizend kilometer. Ongehoord, nog niet eerder ergens gezien.
Rijden en verbruik.
In 2009 kocht ik een nieuwe Daihatsu Cuore, op dat moment 1 van de schoonste en zuinigste automobielen op de markt 1: 23 met een autogewicht van 750 kg en een Co uitstoot van 109 gram.
Deze Hyundai met zijn opgegeven verbruik van 1:29 en uitstoot van 79 gram Co 2 een gewicht van 1445 kg bijna het dubbele van de Daihatsu.
Aspirant-kopers zullen wellicht extra geïnteresseerd zijn in het verbruik ? De opgegeven waarde is zonder meer te halen. Natuurlijk niet op korte stukjes, dan is 1 liter op 22 km wel het max haalbare. Mijn record op een stuk van 110 km staat op 1:34 en daar heb ik amper moeite voor gedaan. Dit geeft met een tankinhoud van 45 liter toch een mooie theoretische actie radius van ongeveer 1120 km, dan rest er nog 5 liter. De techniek is zo goed gemaakt en geïntegreerd dat je totaal niet in de gaten hebt dat je een modern brok techniek rijd. Hoe warmer het is hoe beter de batterij energie opneemt en afgeeft. Juist slechte omstandigheden, stukjes file , langzaam rijden en stadsverkeer, daar is een hybride voor gemaakt en zal daar zijn hoogste rendement afgeven.
Continu met meer als 120 over de snelweg, dat is niet echt zijn meest economische terrein, continu 110 betekent nog altijd 1;25 dat is nog een prestatie van formaat het wagengewicht in aanmerking genomen. Deze waarden zijn aan de pomp berekend en geen waarden van de boordcomputer.
Groot verschil met de Toyota prius is de modernere batterij , waar de Toyota beschikt over een nikkel-metaal hydride batterij met een capaciteit van 1.31 Kwh en 2 elektromotoren en een voltage van 202 Volt beschikt de Hyundai over een Litium-ion-polymeer accu met een capaciteit van 1.56 Kwh en 1 electro motor en een Voltage van 240 Volt.
Ter bescherming van de batterij zal deze softwarematig altijd tussen de 20% en 80% lading gehouden worden.
Ter informatie een Tesla draait op 380 Volt. Ben niet heel erg thuis in de elektrische wereld maar hoe hoger de spanning hoe lager de verliezen hoe hoger het rendement, zoiets.
Ik heb de afgelopen week een 1000 km rondgetoerd in het Sauerland, Arnsberg, Warstein en omgeving.
Was erg benieuwd hoe de auto het zou doen.
Dringend advies is om de versnellingspook in de sportstand te zetten tijdens lange stukken omhoog, verbruik is dan 1:10 .Dit word ruimschoots gecompenseerd door de stukken omlaag. Bij het langer dan 0.2 seconden loslaten van het gaspedaal gaat de motor uit en ga je elektrisch verder. Onder gunstige omstandigheden werkt dit systeem tot 120 km/h Ik heb op sommige lange stukken naar beneden meer als 10 km zonder verbrandingsmotor gereden. Tijdens die lange afdalingen wordt de energie door de generator gebruikt om de accu op te laden. Ben je na 10 minuten beneden in het dorp zit je accu nokvol met stroom en kun je max 2 a 3 km geheel elektrisch rijden door het dorp. Je merkt hier helemaal niets van behalve dat er voor je neus een EV lampje gaat branden ten teken dat je je elektrisch voortbeweegt.
Omschakelen van de verbrandingsmotor naar elektrisch is merkbaar door een licht rukje in de aandrijflijn, omgekeerd elektrisch naar verbrandingsmotor is absoluut niet merkbaar.
Deze 1000 km in het sauerland gaf een gemiddeld benzine verbruik van 1:28
Kosten en onderhoud.
De overheid verlangt iedere maand 58 Euro van mij voor het gebruik van het wegennet. De tijd dat deze schone auto's vrijgesteld waren van wegenbelasting is voorbij. Als overgang mocht nog een tijd het batterijgewicht van het wagengewicht afgehaald worden, ook dit is verleden tijd.
Mijn VW golf had een service indicator, koude starts werden opgeteld en zodoende kon je max 30.000 km rijden tot de volgende beurt wat ongeveer 300 euro koste Dit kwam bij mij neer op 1 cent per km aan onderhoud.
Als je het onderhoud stipt laat uitvoeren is er een 5 jaar garantie zonder kilometer beperking.
En mobiele service in heel Europa.
De Hyundai Ioniq verlangt iedere 15.000 km vast onderhoud.
Beurt 15000 km kost 227 euro
Beurt 30000 km kost 392 euro
Beurt 45000 km kost 289 euro
Beurt 60000 km kost 517 euro
Ik vind het pittige prijzen aangezien de service interval slechts 15000 km is.
eerste beurt
- 17.000 km
In deze 17000 km niet 1 x terug naar de dealer gemoeten voor wat dan ook.
Auto heeft bij 16000 km zijn eerste beurt gehad a 229 Euro.
Volkomen probleemloos, gelukkig.
Na 17000 km heb ik de fijne kneepjes van het hybrid rijden wel te pakken.
Het is zonder meer mogelijk om de fabriekswaarde [ 1;29 ] te overtreffen, bandenspanning is aangepast naar 3.2 Bar rondom. Ik merk hier niets negatiefs van slijtage patroon en stuurgedrag is niet afwijkend. Had nog wel de 0W20 olie erin willen hebben maar niet toegestaan.
Aangezien het hier geen Teleac cursus is laat ik het bij deze mededeling betreffende zuinig rijden.
Bij het snel rijden op of afrit autobahn in Duitsland voel je het gewicht aan de achterkant wel, dit is wat minder zijn domein, maar rechtuit stabiliteit is zeer goed, nooit hoef ik te corrigeren, met de uitlijning zit het wel goed.
De koude periode die we in januari t/m april gehad hebben waren niet zo goed voor de batterij capaciteit., maar met 1 liter kon ik toch nog tussen de 21 en 24 km ver komen.
Vreemd is dat bij lange ritten zonder enige actie de 240 Volts accu toch oplaad, waar komt die energie vandaan ? uit navraag blijkt dat de generator altijd iets draait en stroom naar de accu voert.
Over de electromotor,
Hij wordt gevoed door een accu bestaande uit Lithium Polymeer cellen: “De interne weerstand van deze LiPO cellen is zeventien keer zo laag als die van lithium ion cellen. Ze worden daardoor niet warm en dus hebben we voor het accupakket geen actieve koeling nodig.
Onder de 10 gr begint de batterij merkbaar capaciteit te verliezen, vanaf zo n 10 gr tot 20 gr normaal, maar nu het boven de 25 gr is lijkt de capaciteit nog verder toe te nemen.
Van mijn 30 km woon werk verkeer rij ik 18 km op benzine en 12 km elektrisch. Ik werk in 5 ploegen en mijn route is erg gunstig voor een hybrid. Let wel, dit is onder de meest gunstige condities !
80 km per uur is niet de meest gunstige snelheid, tussen de 90 en 105 rijdt zuiniger, blijkbaar een gunstiger toerental. heb geen toerenteller maar ligt tussen de 1000 rpm en 1200 rpm bij rustig rijden.
De Koreanen hebben hun best gedaan om iets goeds neer te zetten , auto is bijzonder goed aangepast aan het hedendaagse drukke verkeer. Ik heb de basis uitvoering maar ik mis niets en heb geen spijt van mijn keuze.
Geen ergernis over een dure navigatie update, zit er niet op.
Wel erg bij met de adaptieve cruise, zeer fijn gadget evenals de DAB radio.
Na 15000 km kwam ik er pas achter dat het ' gaspedaal ' 3 standen kent, [ 1 ] de normale stand, [ 2 ] snel intrappen resulteert in een kickdown , maar als je hem met veel beenkracht hard doortrapt tegen het schutbord kent de auto nog een soort paniekstand, motor gaat helemaal volgas en accelereert maximaal. normaal kom je daar niet omdat er te veel kracht voor nodig is.
Ik weet, vele wagens hebben een start/stop mechanisme, maar bij de inoiq werkt het zo feilloos je moet het ervaren hebben. Normaal vertrek je altijd in de elektrische mode en afhankelijk van de batterij capaciteit en je rechtervoet zal na enkele meters of na 1 km de verbrandings motor bijspringen.
Nooit heb je in de gaten wat er nou gebeurt, volkomen automatisch werken de systemen op de achtergrond, al zou je willen je kunt niets aan of uit zetten.geldt ook voor de naderings radar in de grill, soms als je te hard aankomt en er wacht iemand voor de rotonde of het verkeerslicht volgt een zeer onaangename piep Ik heb eigenlijk geen idee of de auto zelf bijremt ? lijkt me wel aannemelijk maar nog niet gebeurt.
Van alle Hyundai ioniqs op autoweek heb ik het laagste verbruikscijfer , ik geef toe ik vind het geweldig om de techniek zo ver te gebruiken / uit te melken om het maximale uit de brandstof te halen.
Je hoeft echt geen 15 min eerder weg maar je moet je wel een hybrid rijstijl aanmeten en er wat gevoel voor hebben.
En ik rij gewoon met het verkeer mee alleen op de snelweg beperk ik mij tot max 115 op de teller, maar dat is in het geheel geen straf, ik rij erg graag auto en de atmosfeer in deze wagen is erg prettig.
Negatief vind ik de vaste kosten,
Bij de beurt was de olie geheel blank en stond nog op max, een variabele service was in mijn geval beter geweest, fabrikant gaat uit van het slechtste gebruik door de interval op 15000 km te zetten.
Ook betaal ik 10 euro belasting per maand meer als mijn VW golf , CO uitstoot is niet meer verwerkt in de tarieven, Ook de verzekerings premie is even hoog als van mijn Golf die de dubbele catalogus waarde had . 32 schadevrije jaren resulteren in 42 Euro premie per maand.
update
- 36.000 km
1 van mijn belangrijkste redenen om deze auto te kopen was, ik wil er mee rijden tot aan mijn pensioen. [ nog 14 jaar ] .
Dus helemaal bovenaan mijn lijstje staat de wens , een auto die niet kapot gaat en zuinig is.
Heb in mijn leven al zoveel geld aan auto s gespendeerd, het is mooi geweest.
Beurt gedaan bij 30000 a Euro 410
Tank nu eigenlijk altijd zo om en nabij de 1100 km, tank is dan wel bijna leeg,
Nu 3 x terug roep actie gehad, 1 x software update, en er is een afdek plaatje vervangen van het schakel mechanisme waar eventueel water zou kunnen binnen dringen en er zijn 2 relais vervangen van het hoog spannings gedeelte die zouden kunnen inbranden.
1 uur geheel volgas gereden in Duitsland, batterij geheel leeg, bij dit misbruik is het verbruik 1;11
Ook bij 25000 km de michelins vervangen , banden waren nog prima maar ik moet bij nacht en ontij over binnen wegen en wil iets van winterbanden. 4 seizoens banden van kleber gevonden, rolweerstand is niet merkbaar meer, en geluid is ook prima, de 4 seizoenenbanden zijn volwassen geworden , een prima produkt ! wel op 2,8 Bar.
Ik kan het iedereen aanraden, rijdt echt prima en geen extra herrie .
1 zwak punt begint me op te vallen, rijders stoel is maar net aan, comfort is een mager zesje. Niet slecht maar het houd niet over.
Update 60K
- 60.000 km
De 60,000 km beurt laten uitvoeren.
Toen ik 3 jaar geleden de auto wilde kopen vertelde de verkoper dat de kwaliteit minstens die van de Toyota prius was. Leek mij heel voorbarig en een mooi verkoop praatje. Maar tot op heden heeft verkoper het gelijk aan zijn zijde, geen enkel probleem !
Niks spannend, lange checklist en schone olie, interieur filter en lucht filter uitgeblazen, zijn 15000 km geleden nog vernieuwd. Rem en koppelings vloeistof zijn doorgemeten en bevat geen water en hoefde dus niet vervangen te worden.
Inclusief 12 maand pechhulp vanaf je voordeur en heel Europa bedroeg de rekening 339 Euro, lijkt mij heel acceptabel.
Ik had bij ongeveer 30000 km 4 seizoenen banden laten monteren van Goodyear. Bij nader inzien een foute keuze. Bij nat weer slipte de achterkant gewoon weg, en er bleven veel steentjes in het grove profiel zitten.
Ik ben een banden freak en kan uren lang neuzen op sites en fora en uitzoeken wat voor mijn gebruik de fijnste band is.
Sommige zweren bij michelin en continental, ik ook, je bent toch bang om slechte banden eronder te leggen, ik heb er veel over gelezen en de Indonesische Maxxis Mecotra 3 moest heel erg goed zijn, band met de allerlaagste rolweerstand die verkrijgbaar is en uitermate goed op droog wegdek. Het is wel een raar iets die banden, de mecotra 2 was slecht maar blijkbaar leren ze snel, over de type 3 is men het eens, een zeer goede band.
Ik rijdt met 2.9 Bar in alle 4 de banden, door de banden maat van 195-65-15 en een banden spanning van 2.4 Bar waggelt de auto aanmerkelijk, gewicht is redelijk fors en zit wat op een hoger zwaarte punt. het maakt een fors verschil in rijbeleving. Auto helt veel minder omdat zo de band wang wat stijver is, blijkbaar.
Auto rijdt zeer fijn, mede door de heerlijk werkende versnellingsbak.
Zeer koersvast, nooit bijsturen, rechtuit stabiliteit is uitmuntend.
Ik heb hem nu 3 jaar en wil zeker geen andere.
Even een beknopte uitleg over die DCT bak,
Een dubbelekoppeling versnellingsbak is een type halfautomatische versnellingsbak die voorzien is van twee koppelingen. Op de ene koppeling bevinden zich de even versnellingen en op de andere koppeling de oneven versnellingen.
Werking
Het grote voordeel van een versnellingsbak met twee koppelingen is dat men kan schakelen zonder krachtonderbreking. Dit kan doordat niet direct van versnelling wordt gewisseld maar van koppeling. Als men vertrekt vanuit stilstand in de eerste versnelling, draait de eerste koppeling, en de tweede koppeling draait ondertussen al mee. Zodra wordt geschakeld, ontkoppelt de eerste koppeling. Gelijktijdig wordt de tweede koppeling gekoppeld. Op deze manier kan onder belasting worden geschakeld.
Slimme elektronica zorgt er bovendien voor dat de volgende versnelling reeds wordt ingeschakeld op de ontkoppelde koppeling. De computer doet een voorspelling op basis van verschillende parameters: toerental, input van de bestuurder en dergelijke. Hierdoor kan veel sneller van versnelling worden gewisseld dan bij een manuele versnellingsbak. Samen met het eerste voordeel, zorgt dit gegeven voor een zeer lineaire en ononderbroken acceleratie. Ten slotte dient te worden vermeld dat de elektronica ook automatisch de koppelingen kan bedienen. Een DCT (Dual Clutch Transmission) versnellingsbak is dus bijna altijd ook een automatische versnellingsbak.
Verbruik is onvoorstelbaar, grote en gewicht in aanmerking genomen. Was een week in Koblenz, heuvel op en heuvel af . 1 liter op 34,3 km.
Als bewijs foto toegevoegd. Maar bij normaal Hollands gebruik een 1 liter per 28 km, die 100 km op de snelweg vind ik prima.
Helemaal volgas volhouden resulteert in 200 op de teller.
Ook nog een offerte laten maken voor een nieuwe, 16500 zou de inruilwaarde zijn bij aanschaf zelfde type. Alleen de nieuwe zijn de laatste tijd aanmerkelijk in prijs verhoogd.
75000 eerste reparatie
- 75.200 km
Alweer 4 jaar in mijn bezit. Het waren 4 fijne jaren, belangrijkste is dat de auto nul [ 0 ] storingen heeft gehad. zo moet dat ! Ondanks veel electronica geen ellende.
Ook de lak, ondanks altijd buiten vertoont geen enkele ouderdoms verschijnselen.
Als die vies is was ik hem, en 4 x per jaar fijn waxen.
Dus de eerste APK gedaan, was een non issue natuurlijk.
De riem die de startgenerator en de waterpomp aandrijft moet om de 4 jaar of 105000 km vervangen worden.
Het is 45 min werk, riem mee gekregen, was zeker niet versleten maar begon toch wel oud te worden, blij dat er een nieuwe opzit. Voor 135 euro wil je niet dat hij stuk gaat.
Totale beurt incluis de riem 389 euro ,remvloeistof bevatte 1% vocht waar 3% het maximum is. Dus mag nog een jaartje. Lucht en intrieurfilter uitgeblazen. Iets versmeerd. Hierbij zit ook een 12 maand pechhulp, ook bij je voordeur en heel Europa,
Heb me wel eens druk gemaakt over de interval van 15000 km maar eigenlijk is het maar beter zo, fijne schone synthetische olie geeft een prettig gevoel.
Ik had al eens geklaagd over een krakende ophanging aan de voorkant.
Volgens de monteur is de torsiestang niet meer helemaal goed. Is een constructie met geperste bussen, hier is blijkbaar rommel tussen gekomen en deze wordt vervangen onder garantie. Lang leve de 5 jaar garantie !
Was de eerste die ze ooit vervingen, komt nooit voor. Ik geloof de monteur.
Over de airco heb ik ook wat geleerd, ik ken het R134 gas met smeermiddel.
Deze wordt eens in de 3 jaar vernieuwd.
In deze Hyundai zit het middel R-1234YF 600 gram vulling.
De R-1234YF is een gefluoreerd koudemiddel dat afkomstig is uit de ‘HFO familie’. De HFO (Hydro-Fluor-Olefin) zijn de nieuwe generatie koudemiddelen. De R-1234YF heeft dezelfde koelcapaciteit als de R134a, bijkomende voordeel is dat naast een efficiënter brandstofverbruik de R-1234YF ook een kortere atmosferische levensduur heeft.
Dit wordt nooit vernieuwd maar pas bijgevuld als de airco niet meer werkt á 300 euro, waar de oude 125 kost.
Brandstof verbruik is nu met de warme maanden altijd tussen 1 op 25 en 1 op 33.
Ik vind het de fijnste auto die ik ooit gehad heb mede te danken aan de zeer fijne DCT automaat.
5 jaar oud en 90000 km
- 90.000 km
Gisteren de 90000 km beurt laten doen, A 389 euro.
Als je de hierbij behorende Europese mobiliteitspas afhaalt a 156 euro resteert een bedrag van 255 euro netto voor de werkzaamheden en olie etc.
Lijkt me alleszins te behappen.
Nu na 5 jaar de balans opmakend, durft ik wel te stellen dat Hyundai een goed produkt op de markt heeft gebracht.
0 [ nul ] storingen, en toch flink wat electronica aan boord .
Auto staat al 5 jaar buiten en het is niet te zien, lak is in nieuwstaat, geen enkel krasje, niet 1 x de stoeprand gekust. Nog niet in de wasstraat geweest , alleen manueel, 3 x per jaar wassen en lak afnemen met spiritus en fijn in de sonax colourwax.
Geen druppel olieverbruik, en stuurt heel fijn met de maxxis HP5 banden.
Werd gebeld of ik nog een nieuwe wilde? ja hoor slechts 9 maand wachten....
Ik heb nog nooit zo lang de zelfde auto in bezit gehad als deze, zeer tevreden!
Einde
- 98.000 km
Helaas de Hyundai verkocht.
Waarom ? Nu na 5 jaar en 3 maand nog steeds uiterst tevreden, maar nooit zit er iemand achterin en ik wil graag meer bagageruimte.
Een Dacia jogger gekocht.
Gelijk de achterbank eruit schroeven zodat er 180 cm bagageruimte komt.
Ik hoop dat u veel leesplezier heeft gehad !
Gegroet.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.