Honda CR-V 2.0 PHEV Advance Tech 2WD (2023)
autoreview
Signalement
Uitvoering | CR-V 2.0 PHEV Advance Tech 2WD |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2023 |
Jaar van aanschaf | 2023 |
KM-stand bij aanschaf | 3.689 km |
KM-stand laatst | 16.375 km |
Een zeer prettige kennismaking
- 4.192 km
Introductie
Al sinds ik me kan herinneren ben ik wild van auto's. Als kleine jongen pakte ik bijna dagelijks de Autovisie Jaarboeken van mijn vader. Het was een manier om te dromen over de auto die ik later zou gaan bezitten. Ik had in mijn slaapkamer al mijn schaalmodellen tentoongesteld, ik maakte plakboeken over Porsches, stippelde wereldreizen uit en berekende op 10-jarige leeftijd hoeveel benzine ik nodig had voor die reizen, gebaseerd op de fabrieksopgave uit het jaarboek. Kort gezegd was ik altijd met auto's bezig. Maar toen ik op 12-jarige leeftijd kennismaakte met Gran Turismo ging er een nieuwe wereld voor me open. Gran Turismo bleek een fantastische manier om je favoriete auto's te leren kennen en het dagdromen aan te vullen met virtuele proefritten en races. Door deze game ontstond mijn liefde voor Japanse auto's. Natuurlijk vielen de Nissan Skyline, Toyota Supra en Subaru Impreza snel op, maar ik ontwikkelde vooral een zwak voor de witte Type R modellen van Honda. Ik vond het geweldig dat ze bij Honda niet alleen van de NSX, maar juist van de Civic en Integra een Type R hadden ontwikkelt. Kleine, lichte auto's met hoogtoerige VTEC motoren die de concurrentie op meerdere terreinen het nakijken gaven, geweldig! Hoewel ik genoot van het gamen, droomde ik ervan om ooit zelf een sportauto te bezitten! Maar het zou tot mijn 29ste duren voordat ik de sleutels ontving van mijn eerste auto.
Als je jong bent, lijkt volwassen zijn eenvoudig. Hoewel ik toen weinig wist, leken volwassenen om me heen overal heel goed van op de hoogte. Dus, dacht ik, zodra ik zelf volwassen was, dan zou ik precies weten welke keuzes ik moest maken. Opleiding, woonplaats, partner, dat zou allemaal vanzelf goed komen. Maar ik ontdekte tijdens het opgroeien dat dit helemaal niet vanzelf gebeurde. Waar mijn leeftijdsgenoten rond hun 18e hun rijbewijs gingen halen, daar was ik met hele andere dingen bezig. Mijn ouders waren net uit elkaar en ik vond het erg ingewikkeld om in die tijd een carrière en bijpassende opleiding te kiezen. Daarnaast vond ik het lastig om de emoties in die fase goed te duiden en daar op een gezonde manier mee om te gaan. Het zorgde ervoor dat ik pas op mijn 26e een duidelijke keuze maakte voor een carrière en op mijn 29e een passende opleiding had afgrond én mijn rijbewijs had gehaald. Mijn eerste volwassen jaren waren mijn autodromen onderdrukt gebleven, want ik had er domweg geen ruimte of financiën voor. Maar daar kwam nu verandering in.
Eindelijk kon ik gaan genieten van het autorijden en het plezier van autobezit. De eerste jaren had ik slechts een klein budget, maar toen ik mijn eigen bedrijf startte in 2017 kreeg ik steeds meer mogelijkheden om een droomauto te realiseren. Het zou tot 2022 duren, maar toen ging er echt een droom in vervulling: ik kreeg de sleutels van een witte Honda Civic Type R uit 2015 (zie foto's). Niet zomaar één, maar met Stage 2 tuning, Eibach schokdempers, Wagner downpipe enz). Het mooie was dat de buitenkant fabriekstrouw was gehouden (je zou kunnen zeggen dat de buitenkant wel extreem genoeg is), dus alle upgrades waren alleen te ervaren voor de bestuurder. Het leek wel alsof Gran Turismo naar de werkelijkheid was gehaald. Na de eerste weken ontzettend veel plezier te hebben gemaakt kreeg mijn uitgekomen droom een harde realitycheck: een Type R is geen auto voor lange ritten. Maar voor een nieuwe opdracht moest ik 40.000 km rijden in 10 maanden tijd. Dit heb ik twee maanden met de Type R geprobeerd, maar ik kwam regelmatig met hoofdpijn en rugpijn aan bij plaats van bestemming. Daarom moest ik aan mezelf een pijnlijke waarheid toegeven: de dromen van een jongen bleken niet te combineren met de realiteit van een volwassen ondernemer.
Ik had de Type R bij Honda Wesselink gekocht, een hele prettige partij om zaken mee te doen. Ze blinken uit in echte aandacht voor hun klant en denken heel goed met je mee. Ik vertelde ze over mijn ervaring en dat ik toch afstand moest doen van de Type R. Ze waren heel begripvol en waren bereid om de auto weer terug te kopen. Ik zocht een auto waarmee ik uitgerust kilometers kon vreten, maar wilde wel bij een Japans merk blijven. Ik vond de toenmalige CRV niet erg mooi en daarom kon ik bij Honda geen passend aanbod vinden. Bij Lexus vond ik auto die goed paste bij wat ik als ondernemer nodig had: de ES300h. Deze kon ik via Honda Wesselink inruilen op de Type R. Twee auto's die niet verder van elkaar kunnen verschillen, maar de ES bleek precies te passen bij mijn situatie. Enorm comfort, ontspannen rijbeleving en een fantastische geluidsysteem. Toch bleef het jeuken.
Toen ik september '23 foto's van de nieuwe Honda CRV zag raakte ik gelijk enthousiast. Ik zag een witte Honda met een sportieve uitstraling, zwarte velgen én het praktische gebruiksgemak van een SUV. Bovendien las ik in (inter)nationale reviews dat de CRV over bovengemiddeld comfort beschikte. Dit bracht alles voor mij samen. De uiterlijke kenmerken van mijn kinderdroom aangevuld met wat ik realistisch gezien aan comfort en gebruiksgemak nodig heb. Ik nam cotact op met Honda Wesselink Apeldoorn en werd uitgenodigd voor een proefrit. Toen ik die in november '23 maakte kreeg ik een geweldige rijervaring en raakte ik overtuigd van zijn kwaliteiten. Ik heb ter vergelijk ook een proefrit gemaakt in een Mazda CX-60, maar, hoewel het interieur er mooi uitzag, was het rijden erg onrustig. Het betreffende exemplaar bleek de geupdate versie te zijn, maar alsnog gaf de CX-60 de indruk te snel op de markt te zijn gebracht. De koets blijft nl heel onrustig, m.n. bij uitrollen en afremmen. Deze ervaring sterkte mijn enthousiasme voor de CRV alleen maar meer. Na een tweede proefrit te hebben gemaakt was ik overtuigd en in december '23 heb ik de Lexus ES300h ingeruild op een Honda CRV Plug-In Tech Advance.
Eerste 500 km
Ik blijf onder de indruk van het uiterlijk van de auto. Het verschil in sportieve uitstraling met het vorige model is zó groot, maar zonder schreeuwerig te zijn. De auto heeft niet eens grote velgen nodig om dit te bereiken, met 18inch gaat dit niet ten koste van het comfort. Wat direct opvalt bij het instappen is hoe goed de ergonomie is van het interieur. Werkelijk alles is gemakkelijk bereikbaar, eenvoudig bedienbaar en voelt heel solide aan. De Bose muziek installatie is met 12 speakers van ruim voldoende kwaliteit. Ten opzichte van het Mark Levinson systeem met 17 speakers van de Lexus ES lever ik iets in op diepte en balans, maar dat vind ik eigenlijk geen eerlijke vergelijking. De carrosserie van een sedan zorgt er namelijk voor dat je veel meer "in" de muziek zit en het intens kunt beleven, dat is altijd anders met de koets van een SUV. Maar zoals gezegd kan ik ook met het Bose systeem goed uit de voeten, de surroundoptie werkt bovengemiddeld goed. De stoelen zitten heerlijk en door het panoramadak heb je een mooie, ruime beleving van het plaatsnemen in de auto. En dan moet het beste nog beginnen.
Zodra je begint te rijden, laat de auto echt zijn onderscheidende kwaliteit zien. Als ik het in één woord moet samenvatten, zou ik zeggen: moeiteloos. Het vermogen is net iets meer dan je nodig hebt om vlot van je plek te komen, maar nooit opdringerig. Wat vooral opvalt is hoe soepel de auto door het verkeer rijdt. Als de batterij vol is, kiest de CRV er standaard voor om die eerst aan te spreken. Als de batterij nog 20% vol zit, dan krijgt de aandrijflijn een hybride karakter en begint de brandstofmotor als generator de batterij zoveel mogelijk te ondersteunen bij de aandrijving. Dat lukt vooral in en rondom de stad, op de snelweg drijft de brandstofmotor regelmatig de wielen direct aan. Maar of de batterij of de motor worden gebruikt, er is altijd voldoende kracht voorhanden om heel soepel te accelereren.
Wat mij positief verraste is de afwezigheid van het dreunen van de motor. Een hybride motor met CVT transmissie staat erom bekend om bij hard accelereren een dreunend geluid ten gehore te brengen (of zoals Matt Watson zegt: "the sound of a dying cow"). Dit gebeurde ook bij de Lexus ES, ondanks de enorme hoeveelheid aan isolatie in de koets. Bij de CRV blijft dit minimaal door de voorgeprogrammeerde versnellingen en de goede isolatie. Over het verbruik valt nog niet veel te zeggen. Ik laad zoveel mogelijk, maar dit lukt niet altijd. Onlangs moest ik 150 km rijden met een lege batterij (ik had nog geen laadpas), dit resulteerde in een verbruik van 1:16,9. Dat vind ik nog steeds een prima verbruik voor een auto van 1900 kg. Met een volle accu rijd ik ongeveer 65-70 kilometer elektrisch (omstandigheden: 5-10 graden, max. 100 km/h). Gemiddeld heb ik nu een verbruik gerealiseerd van 1:25, maar ik verwacht met continu laden dat 1:30 gemakkelijk te halen moet zijn.
Het veercomfort is erg overtuigend. Drempels worden heel mooi opgevangen en vervolgens verwerkt. Een zachte afstelling, zonder zweverig of deinerig te worden. Het sturen gaat licht, maar met voldoende gevoel en de CRV laat zich goed plaatsen. De gehele rijbeleving geeft een solide, ontspannen, maar toch voldoende vlotte indruk.
Al met al heb ik een hele prettige kennismaking met de nieuwe Honda CRV Plug-In Advance Tech. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen vermaken met een nuttige en persoonlijke introductie op deze geweldige auto. Voor iedereen die op zoek is naar een comfortabele, ruime en soepele SUV; geef de nieuwe CRV ook zeker een kans. Is het mijn droomauto? Nee, dat niet, maar dromen en realiteit zijn niet altijd te combineren. Maar voor mij biedt deze CRV op een verdraaid fijne manier het beste van beiden.
P.S. bij 10.000 km zal ik een uitgebreid verslag doen van mijn rijervaring met inbegrip van een gedetailleerd brandstof- en accuverbruik van de CRV. Stay tuned!
Acht maanden verder
- 16.375 km
Sinds de aanschaf van de CRV hebben we er ruim 12.000 kilometer mee gereden. Korte ritjes, woon-werkverkeer, dagjes uit en een autovakantie verder is het tijd voor een update.
Algemene indruk
De eerste indruk die de CRV ons gaf was soepel, stil en ontspannen. Daar is niets in veranderd. Het blijft een goedmoedige personenauto waarin alles moeiteloos verloopt. Iedere veel gebruikte functie is eenvoudig te vinden en bedienen. Iedere knop of hendel die je aanraakt is stevig en gewichtig, waardoor je een hoge kwaliteitsbeleving van de materialen hebt. Je krijgt het gevoel dat het interieur voor de eeuwigheid is gebouwd. De ruimte is geweldig en overal zijn handige en ruime opbergmogelijkheden. Met ruim 600 liter bagageruimte kom ik achterin ook niets tekort. Een klein nadeel is dat de bank bij neerklappen net niet vlak is, maar dit merk je alleen even bij het inladen van lange voorwerpen.
Panorama dak
Het panorama dak geeft veel licht, waardoor je een zeer ruimtelijke interieurbeleving hebt. Het elektrisch gordijn beschermt de cabine van te veel zonlicht op warme dagen. De manier waarop dit gordijn sluit draagt bij aan de kwaliteitsbeleving, doordat de handeling zich heel subtiel voltrekt. Dit is een symptoom van het gehele karakter van de CRV; hij dringt zich nooit aan je op, maar staat altijd klaar om je van dienst te zijn.
BOSE stereo
De BOSE muziekinstallatie werkt voortreffelijk. Het geeft een heldere klank en zowel hoge tonen als diepe bassen geven een gebalanceerd gehoor. De koppeling met Bluetooth is foutloos en het systeem schakelt zonder problemen tussen muziek en belgesprekken. Het valt wel op dat de (bekabelde) koppeling met Android Auto een minder hoge kwaliteit muziek ten gehore brengt. Ik ben geen expert, maar dit kan te maken hebben met de matige materialen in een telefoonkabel; die zijn ook niet bedoeld zijn om HIFI te streamen. Dus als je Google Maps wil gebruiken via Android Auto, moet je een verminderd geluidskwaliteit accepteren. Gelukkig valt het verschil pas op als het volume boven gespreksniveau uitkomt. Samengevat ben ik tevreden met het BOSE geluidssysteem; het presteert bovengemiddeld voor dit deel van de markt.
Infotainment
Ook het infotainment laat zich nog steeds heel eenvoudig bedienen. Het verdient niet de hoogste prijs voor esthetiek, maar dat is de ontwerpers snel vergeven vanwege de overzichtelijkheid, grote tegels en de aanwezigheid van fysieke knoppen (zoals Home, Back en volume). Na een paar dagen hoef je je ogen tijdens het bedienen nauwelijks van de weg te houden. Bij andere merken wordt deze meerwaarde vaak opgeofferd voor schoonheid.
Recentelijk is het in de EU verplicht gesteld dat nieuwe personenauto’s een overschrijding van de maximale snelheid met een (geluid)signaal kenbaar moeten maken aan de bestuurder. Hoewel Honda er gelukkig voor heeft gekozen een relatief zacht signaal te programmeren, vind ik het frustrerend. Want vanaf dat je 1 km/h te hard rijdt, hoor je het signaal al. Gelukkig stopt het in de CRV na korte 3 signalen. Het vervelende aan dit systeem is dat de verkeersbordherkenning niet altijd de juiste snelheid leest (m.n. wegwerkzaamheden) en onnodig signalen blijft geven.
Dit brengt me bij een minpunt van het infotainment. De verkeersbordherkenning kan alleen uitgeschakeld worden vóór vertrek. Als je onderweg bent heb je geen toegang tot het menu en moet je wachten tot de auto in de P-stand staat.
Dodehoekvertoning
Wat verder het vermelden waard is, is de dodenhoekvertoning. Onder de rechterbuitenspiegel bevindt zich een camera die je dode hoek vertoond op het infotainmentscherm wanneer je je rechterknipperlicht aanzet. Dat geeft een fijn doorkijkje op dagen dat het slecht weer is of wanneer je door een drukke binnenstad rechts afslaat. Het kan echter ook nadelig zijn op de momenten dat je de navigatie hebt ingesteld, want de dodehoekcamera overschrijdt je navigatiescherm op zo’n moment. Autojournalisten doen hier regelmatig hun beklag over. Maar ook hier heeft Honda aan gedacht, want op de kopse kant van de linker hendel zit een knop waarmee je de dodehoekvertoning uit kunt schakelen en terugkeert naar het vorige scherm. Niet alle journalisten hebben dit gezien, maar dit is een snelle oplossing om te zien waar je reis zich vervolgt. Opgelost!
Eén ander nadeel van de dodehoekvertoning is wanneer je een voice command geeft aan Google Assistant. Als je tijdens het inspreken rechts afslaat stopt Google Assistent, omdat je dodehoek in beeld komt. Vervelend als je net een lang Wattsapp bericht aan het inspreken bent. Gelukkig komt deze situatie niet veel voor en kan ik ook dit de CRV snel vergeven.
Overige functies
Ik kan heel kort zijn over de overige functies van de auto. Het geheel werkt probleemloos. Climate Control (met fysieke knoppen!) werkt fantastisch en de gewenste temperatuur is snel bereikt. Alle stoelen zijn eenvoudig te verstellen en zitten goed. Met als opmerking dat ik op zeer lange (vakantie) ritten na twee uur wat aan het zoeken ben naar een prettige positie. Het kan iets persoonlijks zijn, maar het lukt mij dan niet meer om met de stoelverstelling de juiste positie te vinden. Gelukkig rijd ik haast nooit ritten van + 200 kilometer, dus bij normaal gebruik merk ik hier niets van.
De stoelverwarming komt snel op temperatuur en is heerlijk in de winter. De ventilatoren van de stoelventilatie hadden wel iets krachtiger mogen zijn. In mijn vorige Lexus ES voelde ik een prominente verkoeling vanuit de ventilatoren, wat heerlijk was op warme dagen. Diezelfde kracht mis ik tot op heden in de CRV. Ik zal bij de komende beurt dit eens laten controleren, mogelijk dat hier iets aan te doen is.
De verlichting is duidelijk en doet op de achtergrond alles wat het moet doen. De binnenverlichting is subtiel en zorgt ervoor dat je in het donker ook alles kunt vinden.
De elektrische achterklep werkt prima, waarbij ik wel moet vermelden dat wanneer je voor over gebukt staat (bijv. tijdens het stofzuigen) moet opletten. De sensor lijkt soms dan te denken dat je weggelopen bent, waardoor de klep plots begint te sluiten. Gelukkig hoef je maar een kleine beweging te maken waardoor de beweging stopt. Eén druk op de achterklep-knop brengt de klep naar de oorspronkelijke positie terug.
Rijden
Het rijden in de CRV is zo mooi. Na een lange dag werken kom ik tot rust in de CRV. Je merkt hoeveel ervaring Honda heeft met het bouwen van hybride motoren, want de samenwerking tussen motor en batterij is schokvrij en vrijwel onhoorbaar. Vanwege het hybridesysteem is er altijd voldoende koppel aanwezig om snel van je plek te komen; prettig bij invoegen of inhalen. Je hebt nooit het idee dat de auto kracht tekortkomt. De brandstofmotor laat zich nauwelijks horen en doet rustig zijn werk op de achtergrond. Het enige moment dat ik de kenmerkende CVT-huil kon horen was in de bergen tijdens de vakantie door Oostenrijk en Tsjechië. Toen moest de brandstofmotor hard werken om de 1980 kg wegende CRV in beweging te houden. Maar in het vlakke Nederland komt zo’n veeleisende werkomgeving niet voor, op onze wegen zoef je ontspannen en snel door het verkeer.
Het onderstel blijft een verademing; wat mij betreft blinkt de CRV hier het meest uit. De vering en demping zijn van zo’n hoog niveau. Alle oneffenheden worden prachtig strakgetrokken. Het klinkt gek, maar vanwege dit onderstel geniet ik zelfs van het rijden over drempels, zo mooi vangt dit onderstel ze op. Dit draagt natuurlijk bij aan de ontspannen beleving van de CRV. Hij nodigt je niet uit tot sportief rijden, hoewel de SPORT-stand voldoende peper in de aandrijving biedt. Het enige nadeel van de SPORT-stand is het fake motorgeluid over de speakers, dat is wat mij betreft een misser. Het geluid is absoluut niet inspirerend of emotioneel. Ik vind het ook niet passen bij het karakter van de CRV, ondanks het sportieve voorkomen blijft het een ontspannen SUV.
Verbruik
Ik was van plan om deze review eerder te updaten, maar ik wilde per se de actieradius van de batterij getest hebben bij zomerse temperaturen. Helaas bleef het kwik dit jaar tot half juli rond 18-20 graden. Gelukkig hebben we vervolgens een aantal warme weken gekregen en heb ik een totaalbeeld gekregen van het verbruik.
Vooraf kan ik zeggen dat ik een rustige rijder ben en nauwelijks harder dan 100 km/h rij. De verhouding stad/snelweg is in mijn geval ongeveer 25/75. Ik rijd altijd in de NORMAAL-stand, de ECO-stand zet ik alleen aan als ik lange stukken snelweg op constante snelheid kan rijden. De SPORT-stand gebruik ik sporadisch.
Volgens Honda heeft de CRV PHEV een actieradius van 82 km (WLTP). Dit blijkt alleen met temperaturen boven de 20 graden haalbaar, maar dan zijn ook veel hogere waardes haalbaar. Mijn record staat op 99 km op een lading. Hieronder zal ik de gemiddelde actieradius van de laatste 8 maanden verhouden tot de toenmalige buitentemperatuur:
-5 t/m 0 graden: 51 km
0 t/m 10 graden: 60 km
10 t/m 20 graden: 72 km
20 t/m 30 graden: 84 km
Dan het benzineverbruik; dat is zeer indrukwekkend. Met een lege accu rij ik zonder problemen 1:18/19, wat een geweldige score is voor een SUV van 1980 kg. Deze zomer hebben we met ons gezin (2 volwassenen, 2 kinderen tot 11 jaar) de CRV met volle bagage bijna 900 kilometer gereden naar Tsjechië. Voor vertrek heb ik de auto volledig opgeladen. We scoorden een gemiddeld verbruik van 1:19,5, briljant!
Mijn gemiddelde verbruik van de laatste 8 maanden is 1:35, omdat ik regelmatig kan laden. Het verbruik van een PHEV blijft natuurlijk heel persoonlijk, als je wekelijks een aantal keer laadt kan je écht zuinig rijden, maar met lege batterij blijft de CRV als hybride rijden en haal je zoals gezegd nog steeds zeer nette waarden.
Het blijft verbazingwekkend dat ik -zelfs met lege batterij- hetzelfde verbruik bereik als in de Lexus ES 300h, terwijl de CRV ruim 200kg zwaarder is! Dit bewijst hoe goed Honda het hybride rijden heeft doorontwikkeld.
Conclusie
De Honda CRV PHEV is een auto die weinig fout doet. Ik ben onder de indruk van het onderstel, de hybride techniek, het verbruik en het gebruiksgemak. De BOSE-stereo geeft een bovengemiddelde klank en de bagageruimte is gigantisch. Mijn ervaren nadelen, zoals de matige stoelventilatie en kleine infotainment irritaties staan niet in verhouding tot al het goede dat de CRV te bieden heeft. Het feit dat ik na zeer lange ritten (+200km) de juiste zitpositie even kwijt ben betekent misschien dat ik gewoon vaker moet pauzeren. Maar laat dat nu zo lastig zijn in deze Honda; zodra je vertrokken bent, wil je gewoon blijven rijden.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.