Honda Accord Tourer 2.2i-CTDi Sport (2007)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Accord Tourer 2.2i-CTDi Sport |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
KM-stand laatst | 103.000 km |
ERVARINGEN
- 60.000 km
Ik rijd sinds mei 2007 een Honda Accord 2.2 i CTDI Tourer. Van mijn werkgever moest ik gaan dieselen. Dus op zoek naar een moderne, stille en vlotte diesel. Het lijstje bestond uiteindelijk uit de BMW 320d, Audi A4 Avant 2.0 tdi en de Passat Station 2.0 tdi en op grond van de vele enthousiaste tests de Accord diesel. De laatste is het uiteindelijk geworden. Alle kandidaten hadden pro’s en contra’s. Ik ben uiteindelijk bij de Accord uitgekomen vanwege de sublieme dieselmotor, complete uitrusting en rij-eigenschappen en (relatief) niet extreme catalogusprijs.
Als extra’s heb ik gekozen voor: de graphite pearl lak, parkeersensoren, privacy-glas, Honda Bluetooth carkit, cd-wisselaar en het actie VDO-navigatiesysteem.
Tot nu toe, ik heb er ruim 9.000 kilometer opzitten, bevalt de auto uitstekend. De motor is inmiddels redelijk los. De diesel is subliem, loopt mooi, is stil, is sterk en relatief zuinig (1: 15/16). De auto wil er met deze motor redelijk vlot vandoor. Hij dient wel even 1570 kg kentekengewicht op gang te brengen. De eerste versnelling is wat kort, maar in de tweede en derde versnellig sleurt hij er lekker aan. De tussenacceleratie is prima en op de snelweg is de auto helemaal in zijn element. De zesde versnelling is bij constant rijden vanaf zo’n 100 km/u bruikbaar, maar om even vlot door te trekken naar hogere sneldheden dien je dan wel even terug te gaan naar vijf of vier. Vanaf zo’n 130/140 km/u kun je in de zes wel versnellen.
De motor is zeer stil. Bij koude motor, stationair en bij zeer lage snelheden hoor je als je je oren goed spitst dat het een diesel is, maar verder verneem je niets van de motor (nou ja, de turbofluit dan...). Wat door de stille motor dan opvalt (in de Tourer-versie) is wat bandenruis van achteruit. De Passat 1.8 Turbo die ik had was al met al een stuk roemoeriger.
De wegligging is prima voor elkaar. In een scherpe bocht word je wel gewaar dat er een zwaar blok in het vooronder ligt, de auto is dan een beetje onderstuurd. Vergeleken met de Passat die ik hiervoor had, stuurt de auto een stuk strakker en deint hij veel minder. Het onderstel is lekker stevig zonder dat je vullingen eruit rammelen. De stuurbekrachtiging is perfect en geeft de juiste hoeveelheid tegendruk.
De stoelen zijn lekker stevig en geven goede steun. De ruimte voor de achterpassagiers is iets minder dan in de Passat, maar ruim voldoende. De kofferbak is giga, bovendien is er nog een extra ruimte onder de laadvloer met een afsluitbare klep.
Ik ben enkel naar de dealer teruggeweest om de auto te laten uitlijnen (de auto trok naar rechts, daar hebben gek genoeg meer nieuwe auto’s af-fabriek last van is mijn ervaring). Ik heb in totaal een litertje olie bijgevuld.
Het zal duidelijk zijn dat ik enthousiast over de auto ben. Eerlijk gezegd, snap ik niet dat er niet meer rondrijden. Van de dealer begreep ik dat de Accord vaak niet op shortlists van leasemijen staat. Misschien omdat de Honda wat duurder is dan pakweg merken als Toyota, Peugeot, Ford en Opel en daarom meer in het segment van de Audi, VW, Volvo en BMW terechtkomt. Het maakt de auto in ieder geval wel exclusief.
Pro’s:
- goede wegligging, je voelt het gewicht wel enigzins;
- sublieme dieselmotor;
- zeer stil;
- goede standaard geluidsinstallatie (Alpine);
- perfecte afwerking;
- correctie en prettige dealer (dat was ik bij VW wel anders gewend).
Contra’s:
- krasgevoelige lak;
- verder eigenlijk nog niets kunnen ontdekken.
Ik zal proberen de review regelmatig te updaten.
* Update 60.000 km
De auto is inmiddels vele malen bij de dealer geweest voor het probleem met de uitlijning. De laatste maal heeft de auto in een ultieme poging het probleem op te lossen een week bij de dealer gestaan. En het moet gezegd, de auto loopt nu rechtuit. Wel staat het stuur nu naar links en overheerst het gevoel dat de auto geforceerd naar links wordt gedrukt, waardoor bij mij toch het idee overheerst dat er iets in het onderstel niet in de haak is. Het rijdt allerminst prettig. In de week dat mijn auto onderhanden werd genomen had ik exact dezelfde auto in benzine-uitvoering mee en die spoorde prima.
Tussen de beurten door is de koppeling ingespoten, deze begon te kraken.
Verder drukt de (kleinste) rechter ruitenwisser niet goed op de ruit, waardoor deze irritant piept. Het lijkt een probleem van het type singleframe ruitenwisser omdat mijn vorige Passat exact hetzelfde probleem had. Het gaat met nieuwe ruitenwissers een paar weken goed en dan begint het probleem zich voor te doen....
Met de bouwkwaliteit zit het wel snor. Na 60.000 km zijn er nog geen rammeltjes en kraakjes in de auto te bekennen. En zo hoort het.
Naast de bedrijfszekerheid is de motor het sterke punt van deze auto. Wel gaat er tussen de beurten zeker een liter olie door, ook al wordt de auto netjes warm gereden.
Het gemiddelde brandstofgebruik varieert volgens de boordcomputer van 5.9 - 6.3 liter per 100 km. Aan de pomp gemeten ligt het verbruik tussen een krappe 1 op 15 tot 1 op 16. Netjes voor een auto die bijna 1600 kilo weegt.
PROBLEMEN
- 60.000 km
Auto trok naar rechts en is daarvoor vele malen maal uitgelijnd. Probleem opgelost, maar desondanks voelt het geforceerd.
Krakende koppeling.
Piepende ruitenwisser (rechts).
auto ingeleverd
- 103.000 km
De Honda is vorige week ingeleverd bij de Leasemaatschappij. Ik heb gebruik gemaakt van de door de leasemaatschappij aangeboden mogelijkheid de Honda zonder afkoopkosten om te wisselen voor een BMW 320d EDE. Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid omdat het sporingsprobleem van de auto me echt de keel begon uit te hangen. Dealer, importeur en bandenspecialist hebben allemaal hun best gedaan, maar het probleem is nooit afdoende opgelost. Ik kan me niet indruk ontrekken dat er vanaf aflevering een exemplarische fout in de auto heeft gezeten.
De Honda heeft in de 103.000 km dat ik de auto heb gereden geen enkele storing gehad. Wat betreft betrouwbaarheid is de auto dus top geweest. Wel zijn de afgelopen winter de remschijven voor vervangen. Deze waren na twee weken stil staan in de kou krom waardoor er een vervelende trilling in het stuur werd doorgegeven bij afremmen.
Het gemiddelde verbruik is over de periode tussen de 1 op 16 en 1 op 17 geweest. Pas vanaf een km of 70.000 was de auto op zijn zuinigst.
Wat nu, met name na overstap naar een nieuwe auto, opvalt is dat de Honda behoorlijk wat afrolgeluid doorgaf. Extra bekleding in de wielkasten was geen overbodige luxe geweest.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.