Ford Mondeo 2.0 TDCi 130pk Platinum (2006)

Ford Mondeo 2.0 TDCi 130pk Platinum (2006)

UitvoeringMondeo 2.0 TDCi 130pk Platinum
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2006

De Platinum uitvoering is compleet, alleen metaallak en 17 inch 5 spaaks lichtmetalen velgen toegevoegd. De auto gisteren opgehaald dus ik beperk me tot een eerste indruk na slechts 100 km. Voordeel is dat ik nu nog kan vergelijken met mijn vorige auto (C5 diesel met automaat), over een paar weken ben ik vergeten hoe die auto reed.

De Mondeo is minder hard geveerd dan ik had verwacht. De banden zijn wat lager dan van de C5. Dat voel je af en toe, maar het is niet hinderlijk.

De 130 pk motor van de Mondeo leek buiten de auto wat stiller dan de C5 motor (ik heb wel eens gelezen dat die Franse diesels zo rustig lopen, maar ik vond de Ford echt stiller). Binnen vind ik het verschil in geluidsniveau te verwaarlozen.

Ik heb de motor nog niet echt belast. Nog een paar honderd kilomer rustig aan en daarna eens kijken wat hij kan. Het hoge koppel rijdt wel heel relaxed als je eenmaal in vijf of zes zit.

De Ford stuurt heel precies. De C5 begon in lange snelle bochten vervaarlijk te deinen, dan was je niet meer aan het sturen maar aan het overleven. Halverwege een (te) snel genomen bocht kun je met de Ford nog echt sturen. Ook korte rotondes in woonwijken doet de Ford soepeler. De auto helt niet veel over. Op de snelweg is het precieze sturen van de Ford ook prettig.

Sta elke dag in de file dus ik ga de automaat van de C5 missen. Koppeling en versnellingsbak van de Ford zijn echter prima. Nauwkeurige bediening die niet te veel kracht kost. Mijn ouders hadden een jaar of 10 geleden ook een Mondeo en die vijfbak leek nog wat nauwkeuriger dan deze zesbak maar dat kan ook verbeelding zijn. De zesde versnelling gebruik je in de praktijk overigens echt. Je kunt de auto zonder problemen met heel weinig toeren rijden.

De Ford heeft itt de Citroen geen olietemperatuurmeter en geen elektronische weergave van het oliepeil. Dat vond ik erg handig en ga ik ook missen.

Navigatie werkt probleemloos. De bediening is de eerste paar keer wel even wennen als je de gebruiksaanwijzing niet leest. De audio klinkt prima en de mogelijkheid om in het dashboardkastje een mp3-speler aan te sluiten heb ik direct benut. De CD-speler is tijdens het navigeren namelijk niet te gebruiken. Door de mp3-aansluiting hoef je nu geen CD-wisselaar te monteren (of telkens te wisselen tussen de navigatie-cd en je muziek-cd). De Bluetooth verbinding voor de handsfree telefoon werkte direct met mijn Nokia. Ik moet nog even uitzoeken of en hoe ik het telefoonboek van de Nokia kan overzetten.

Stoel zit lekker, niet te hard en niet te zacht. Door een beetje te experimenteren met de elektrische stoelbediening kun je de holte van je rug echt vullen. Dat is erg comfortabel. De veel genoemde hoge zit in de Mondeo heb ik nu ook ervaren, je raakt er snel aan gewend.

Tot nu toe geen problemen. Rekening houdend met geringe km stand heb ik voorlopig maar Voldoende ingevuld bij Betrouwbaarheid en Kosten.

7,0