Ford Mondeo 2.0 16V Titanium X-Pack (2008)
Uitvoering | Mondeo 2.0 16V Titanium X-Pack |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
De eerste kilometers...
Na ruim 2 maanden wachten (de oude Mondeo helaas total-loss gereden) had de Ford dealer deze auto voor mij in petto. De opdracht was simpel: max € 10.000, voldoende ruimte, ruim voldoende trekkracht voor de caravan en een luxe uitvoering zou geen straf zijn. De verkoper kon mij deze auto aanbieden voor dat geld echter, ik moest ruim twee maanden wachten tot deze door de vorige eigenaar werd ingeruild.
De proefrit vond de dealer wel nodig, want je moet wel weten wat je koopt...dus maar gedaan.
Kleine kanttekening: ik had alvast gevraagd of de dealer de standaard velgen (17") te wisselen met de 20" MS-Design velgen die ik er als nieuwe set los heb bijgekocht. Dan had ik een reëel beeld van hoe de auto zou rijden met de door mij gewenste optie. Omdat de auto net was ingeruild kreeg ik de auto gewassen maar niet gepoetst mee.
Vanaf het moment dat ik de startknop induwde viel me al op dat het één en al rust is aan boord. De auto is een stuk stiller dan de vorige. Ook tijdens het rijden viel op dat er erg weinig geluid het interieur binnendringt. Omdat ook de bediening van koppelingspedaal, rempedaal en het schakelen erg licht en soepel gaat, voelde de auto wat afstandelijker aan dan de vorige waarmee je wat meer aan het werk was.
Het comfort is werkelijk uitstekend! Zelfs met de 20" velgen blijft de auto comfortabel maar voldoende stug, het zou met de standaard 17" velgen vast nog comfortabeler zijn! De sportief geprofileerde stoelen zitten geweldig en zijn beide (elektrisch) in hoogte verstelbaar en hebben beide stoelen een lendensteun. Ook achterin heb je naast beenruimte genoeg, drie zeer comfortabele zitplaatsen. Ik, 185 cm en lange benen, kan makkelijk "achter mezelf" zitten.
De motor is dezelfde motor als de vorige Mondeo, de tweeliter 16 klepper met 146 PK (107Kw). In deze auto levert de motor maar liefst 15Nm minder koppel: 185Nm. Ik weet niet hoe het komt maar de motor voelt wat mak aan, misschien rustig bereden door de vorige eigenaar, maar gevoelsmatig hangt hij veel minder aan het gas dan de vorige, terwijl die juist 0,5 seconde langzamer van 0-100 zou moeten accelereren. De auto mag 1500 kilo trekken (geremd).
Qua uitvoering heb ik niets te klagen: De Titanium is al rijkelijk uitgerust, het X-Pack voegt daar nog meer aan toe: Half leer, half alcantara interieur, 7" touchscreen navigatiesysteem, stoelverwarming, voorruitverwarming (dat dit niet standaard is in iedere auto snap ik niet, werkt top!) gescheiden klimaatregeling, geïntegreerde zonneschermen in de achterportieren, blauw getint glas enz.enz. Kortom LUXE met hoofdletters.
De verlichting voor is top, want adaptief, oftewel: ze sturen mee en bij een scherpe bocht gaat er een extra lamp branden (net zoals bij veel VW modellen maar dan mooi... in de lampunit zelf) Wel heb ik alle lampen in de unit vervangen voor BlueVision lampen, dit geeft een veel beter lichtbeeld en betere reflectie van wegmarkeringen en verkeersborden.
De auto heeft bij aflevering iets meer dan 67000 kilometer gereden. Het interieur heeft 0,0 noemenswaardige slijtage. Aan de buitenzijde zijn echter hier en daar een klein krasje en putje te vinden. De dealer heeft de auto nog wel laten poetsen vóór aflevering en de krasjes professioneel laten polijsten en de putjes laten uitdeuken. Het poetsen heb ik daarna nog eens dunnetjes overgedaan met mijn favoriete poetsmerk waardoor de auto er werkelijk als nieuw bijstaat. Mensen geloven niet dat de auto al gewoon 7 jaar oud is.
Al met al lijkt de Ford dealer mij een goede auto te hebben verkocht...wordt vervolgd...
De eerste ervaringen op grote afstand
Inmiddels een paar duizend kilometers verder: de auto is veel meer naar mijn hand gaan staan, hij pakt vlotter op en rijdt gevoelsmatig wat sportiever. Het gemiddeld verbruik zit zo rond de 9.2 liter op 100 kilometer.
Vandaag teruggekomen van 2,5 week vakantie in Zuid-Frankrijk met een 1200 kilo caravan.
Toegegeven, ik had mijn twijfels over het vermogen/koppel van deze auto voor wat betreft het rijden mét caravan en belading (5 personen met spullen). Benieuwd ben ik dus aan de reis (ruim 1500 kilometer) begonnen.
Heen over de Route du Soleil beviel prima, het viel op de de auto zich redelijk schakellui laat rijden. Veel op de cruisecontrol gereden dus. Met (in Frankrijk) de snelheid tussen de 110 en 120 kilometer per uur moest ik bergopwaarts geregeld terugschakelen naar een vierde versnelling maar veel minder dan met de vorige Mondeo.
De stoelen zijn op dergelijke afstanden werkelijk uitstekend! Klein detail: deze Mondeo is breder dan de vorige, dus de hand van mijn vrouw op mijn been heb ik moeten missen...Trouwens: Ook geen enkele wanklank van de kinderen achterin, ruimte zat!
De terugweg liet het navigatiesysteem mij rijden over Clermont-Ferrand en Parijs, een compleet ander karakter qua route. Ook hier verraste de Mondeo mij in positieve zin! Omdat dit veel heuvelachtiger rijden is dan de heenreis had ik verwacht dat hij hier moeite mee zou hebben. Deels klopte dit natuurlijk wel door hellingen van 7% waardoor ik toch echt in de "Vehicules Lents" (langzame voertuigen) baan terecht kwam. De snelheid is echter geen moment onder de 60 km/h (in drie) geweest.
Omdat ik de terugweg (op vlakke stukken) de snelheid (met caravan) tussen de 120 en 130 kon houden konden we lekker opschieten. De ophanging van de auto bleef stabiel en leek al dat extra gewicht prima te kunnen handelen. De caravan is geen moment van het spoor geweken en is geen moment ook maar licht aan het slingeren gegaan. Het verbruik ligt dan rond de 15,5 liter per 100 kilometer.
Dit was in de vorige Mondeo anders, hier was 110 echt de max, en heuvelafwaarts voelde je de caravan dan wat "zetten" wat je al gauw wat snelheid heeft doen minderen. Ik denk dat dit kwam omdat de afstand van trekhaak tot achterwielen bij de oude auto groter was en daardoor wat gevoeliger was voor wat gewiebel.
Een minpunt van deze auto blijf ik het (gebrek) aan geluid vinden, het is weliswaar heerlijk rustig aan boord maar voor een iets sportiever ingesteld persoon wat te tam...het gaat allemaal wel érg makkelijk en de motor laat zich maar zo nu en dan horen, dit kan ook een voordeel zijn voor een ander.
Verder is de auto breed.
Vanuit mijn zitpositie (laag en vrij ver naar achter vanwege mijn beenlengte) is de auto zowel voor als achter wat slecht in te schatten, de sensoren voor en achter helpen daarbij enorm. De dikke c-stijl ontneemt vrij veel zicht naar zij-achter.
Verder, maar dat zal geen verrassing zijn, zijn de 20" MS Design velgen naast erg prijzig en mooi (alhoewel...da's smaak) ook behoorlijk stoeprandgevoelig. Met een bandenmaat 245/30/20 zijn ook de banden niet goedkoop maar het oog wil ook weleens wat....zullen we maar zeggen.
Al met al...
Comfort er een sterretje bij
Geen defecten gehad, dus ook een sterretje erbij.
Nog steeds blij!