Ford Focus Wagon 1.8 TDDi 90pk Futura (2004)

Ford Focus Wagon 1.8 TDDi 90pk Futura (2004)

UitvoeringFocus Wagon 1.8 TDDi 90pk Futura
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2008

leuke grijze muis

leuke grijze muis

Deze review betref een ford focus station diesel
Dit is mijn eerste eigen auto en daar hebben we bewust voor gekozen.

ik heb de auto aangeschaft in juli 2008 aan het eind van mijn studie civiele techniek. na de, toen nog herkenbare zomervakantie, ben ik aan het werk gegaan. Ik heb de auto dagelijks nodig voor mijn werk en prive voor familie/vrienden bezoeken. Naar verwachting rijden we 30000km per jaar.

Onze zoektocht naar een auto begon in februari 2008. Het budget was ongeveer 5000 euro. Aangezien we een voorkeur hebben voor franse auto's vanwege het comfort hebben we goed rondgekeken naar de mogelijkheden. We zochten een stationwagen vanwege de ruimte en eventuele gezinsuitbreiding na 2 jaar. Bovendien hebben we ouders in Frankrijk wonen waardoor we geregeld lange afstanden rijden.

Uiteindelijk hebben we voor de focus gekozen vanwege de gunstige prijs kwaliteit verhouding. een focus van 2001 met 150.000km was toen rond de 4500 te koop. Concurrenten waren duurder en vaak ouder. Voordeel van de focus is dat deze lichter is, dus een categorie lager in de wegenbelasting. de tddi is de traditionele turbodiesel. deze is lichter qua kilo en betrouwbaarder dan de tdci, commenrail. let wel op de brandstofpomp.

Zoektocht
We hebben onze garage een zoekopdracht gegeven voor het zoeken naar een focus. Na wat overleg omdat zijn voorkeuren meer bij de Japanners ligt hem toch kunnen overhalen te zoeken naar een focus.

Eind juni 2008 heeft hij een geschikte auto kunnen vinden en ingekocht. De auto was iets anders dan de zoekopdracht omdat het een 2004 auto betrof met 155dkm. Hij was ook wat duurder. Zijn interpretatie was dat hij deze auto beter vond voor ons. omdat we de garagehouder persoonlijk kennen is het geen probleem.

de auto heeft 1,5 jaar later de kmstand van 215.000 aangetikt.
hij heeft diverse vakanties meegemaakt van Italie, Rome, Napels tot zuid Frankrijk, Zwitserland en Engeland. Daarnaast nog bezoekjes aan familie in Frankrijk en België.

De auto heeft zich goed gehouden, op een waterpomp en wiellager na zijn er geen problemen geweest. Het wiellager is kapot gegaan afgelopen winter bij Caen door met 120km/uur door een 10cm diep gat in de weg te stuiteren. Het viel me mee dat er verder niets kapot was, diverse andere weggebruikers, golfje 6 bmw 320 en wat renaultjes stonden langs de kant van de weg met een lekke band en kapotte velgen. maar dat is niet zo verwonderlijk met de laagprofiel banden. Dan ben je blij met de normale banden.
Ik kon mijn weg vervolgen. Schade is later verhaald op de verzekering van de Peage.

verder geen rare kosten gehad.
beurjes kosten voor 1 kleine per jaar 80 euro
1 grote + apk 200 euro.
Valt dus wel mee. Helaas wel banden moeten vervangen. Zaten 4 nieuwe viking banden op, deze aren versleten na 45000km. vind ik wel erg snel. Zitten nu michelin op 195/65 r15 a 85 euro per stuk op, voor en achter....

qua rijcomfort is dit een goede auto. Hij is niet echt stil maar rijdt prima, stuurt direct en accelereert/remt goed. Ik ben franse/zweedse auto's gewend. Peugeot 405/405/406 Renault espace 2 en 3 en laguna 2, Volvo s80 v70. Deze zijn comfortabeler en stabieler. De focus is iets wispelturiger door de directe reactie op het stuur en gas. Daarnaast zijn de zittingen harder.

Ik ben heel tevreden over de auto, het verbruik is in de zomer 1:18/19, in de winter 1: 17

Binnenkort hebben we gezinsuitbereiding. Dan kunnen we de station goed gaan benutten. De ruimte is erg handig.

de auto blijft waarschijnlijk nog 3 jaar, dan zal ongeveer de distributieriem vervangen moeten worden. 1x per 160.000km of 5 jaar dus mooie aantallen. dat zijn dure gelegenheden en waarschijnlijk wil ik dan een nieuwe tweedehands auto.

ik denk niet dat ik dan weer een focus neem. Ondanks dat het geen slecht auto is mis ik het echte comfort. Denk dat de volgende een fransoos is.

Als u op zoek bent naar een goede auto is een focus zeker een aanrader. de focus heeft een aantal constructiefouten zoals roest op de deuren en een slechte brandstofpomp en een waterpomp van plastic. Zou mooi zijn als u die ellende bespaard blijft. Tot nu toe heb ik alleen de waterpomp gehad.

Verkocht

Bij het passeren van de 300.000km wordt het merkbaar dat de auto ontworpen is voor de grens van 3ton. Kleine gebreken ontstaan in de ophanging, rammels en speling. Ik heb kleine reparaties uitgevoerd om de auto te laten functioneren in de wetenschap dat er grotere zaken aan zouden komen. Ruitenwissers begonnen te haperen door speling op de stangen en in de motoren, koppeling welke nog origineel was was ook merkbaar richting het einde aan het gaan en de rammels in de ophanging namen toe.
de ford toch nog een tijd doorgereden maar op zoek gegaan naar een nieuwe auto.
auto is bij 345.000 km verkocht.
Uiteindelijk is dit een zeer betrouwbare auto gebleken welke ons uiteindelijk 2x heeft laten staan met een kapotte waterpomp en vlak voor de verkoop met een lekkage in de koeling. Auto is absoluut een aanrader qua geld en betrouwbaarheid. sober en doelmatig. met een inhaalactie qua onderhoud kan deze auto absoluut nog langer mee maar de investeringskosten hielden mij tegen. Daarnaast had ik een nieuwe eis voor het trekken van caravan van 1500kg en 3 kinderzitjes op de achterbank. (past maar houdt niet over met de grote kinderstoelen) Daarom een klasse groter gekozen en een volvo v70 gekocht.

PRIVATE LEASE Ford Focus