Ford Focus Wagon 1.6 16V Cool Edition (2002)
Uitvoering | Focus Wagon 1.6 16V Cool Edition |
Bouwjaar | 2002 |
Jaar van aanschaf | 2002 |
Ik heb deze Focus ongeveer 4 jaar geleden nieuw gekocht. Wat me meteen opviel was het solide gevoel dat de auto me gaf.
En heel veel ruimte. Maar ja, dat was ook de reden dat we de auto aangeschaft hebben. Ook het stukje no-nonsense dat de auto uitstraalt spreekt me wel aan.
Niet te veel gadgets, maar wel degelijk en betrouwbaar.
Het weggedrag mag bekend zijn. Ik kan dat alleen maar beamen: rijdt retestrak. Dat is niet alleen leuk, maar is tevens een belangrijke vorm van actieve veiligheid.
Het dashboard is eigenzinnig vormgegeven en ik hou er wel van. De naden en kieren zijn wat aan de grove kant, maar kraken doet ie in ieder geval niet. En alles is blindelings te vinden. Het geeft de auto wel een eigenwijze uitstraling en een ruimtelijk gevoel.
Het geluid van de richtingaanwijzer is ook leuk en apart.
De ruimte van deze auto is handig en zeer efficient te gebruiken. Ideaal voor vakanties en ook in te zetten bij verhuizingen.
In het begin waren er de volgende problemen:
- scheur in voorruit, vanuit de zijkant (heb ik meer gelezen)
- achterklepslot vervangen, sloot niet goed
- dynamo vervangen ivm flikkeren dashboardverlichting
Alles hersteld onder garantie.
Wat minpuntjes:
- onhandige afstandsbediening
- geen handgreep achterklep
- achtergordel kan maar nèt rond de maxi cosi
- geen one-touch raambediening bij raam sluiten
- passagiersairbag niet uitschakelbaar.
De auto heeft zeker mijn vertouwen en sympathie en ik stap met plezier in de Focus.
Update oktober 2005
Nadat in de voorgaande twee jaren klein onderhoud voldoende was, was het nu tijd voor de eerste grote beurt. En uiteraard de eerste APK.
Voor de grote beurt rekent Ford een standaardbedrag. En dat is ook precies wat ik af moest rekenen. Geen bijzonderheden en zonder problemen door de APK. De eerste APK is in combinatie met de grote beurt gratis bij Ford.
De voorbanden heb ik er achter op laten leggen en de achterbanden verhuisden naar de voorkant. Zo kunnen de banden nog wel even mee. Best netjes: eerste set banden pas, na bijna 50000 km.
update 17-03-2006:
Lekkage via voorruit in de wasstraat. Ongeveer drie jaar geleden is de voorruit vervangen. Nooit problemen gehad, alleen wat veel condens, maar dat las ik meer bij de Focussen. Hoop dat dat probleem nu ook getackled is. Gezien dat de voorruit drie jaar geleden vervangen is, geen garantie meer. Wel coulance (?). Kosten 100 euro werd door 2 gedeeld. Maar ja, 50 euro is nog aardig aan de prijs vond ik.
Update 25-08-2005:
Inmiddels 60000 km op de teller. De banden zijn nog steeds niet versleten. Verder weinig nieuws onder de zon. Rijdt nog prima en ben er nog steeds blij mee, met die Focus!
Update 15-06-2007:
Met een derde kind op komst waren we aan het orienteren op een auto met nog meer ruimte. Dan kom je al gauw op de MPV’s zoals de Renault Grand Scenic, Opel Zafira, Toyota Verso en de Volkswagen Touran.
Maar op de een of andere manier is dat vlees noch vis. Je kunt extra zitruimte creeeren, maar dat gaat dan ten koste van bagageruimte. En de vraagprijs van dat soort modellen is ronduit stevig.
Nou heb ik altijd al sympathie gehad voor de Fiat Multipla en ook ditmaal bleef het knagen. Mijn vrouw was er niet echt van gecharmeerd en ze was ook niet overtuigd van de bagageruimte. Toen ik op Autotrack een mooie zwarte uit 2005 zag staan, heb ik ze kunnen overhalen om eens mee te gaan kijken en een proefrit te maken.
De kinderen waren razend enthousiast en de jongste (3 jr.) huilde tranen met tuiten dat we niet met de Multipla naar huis gingen. Mijn vrouw was ook enthousiast over de auto, waar werkelijkwaar alles op en aan zit.
Dus...met pijn in het hart neem ik toch afscheid van de trouwe Focus. Een bijzonder fijne auto. Maar vanwege nog meer ruimte en de mogelijkheid van nog steeds een extra stoel over, staat er binnenkort een zwarte Multipla voor de deur.
Focus, bedankt voor je trouwe dienst, gedurende 4,5 jaar!!