Ford Focus 1.6i 16V Trend (2000)

Ford Focus 1.6i 16V Trend (2000)

UitvoeringFocus 1.6i 16V Trend
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2007

Gebruikservaring na 4 jaar

Na jaren hier op de site rond te kijken en veel reviews te lezen is het nu mijn beurt om te vertellen over mijn ervaringen met de Focus.

Augustus '07 net na het behalen van mijn rijbewijs ben ik op zoek gegaan naar een leuke eerste auto.

De opties waren toentertijd:
- Audi A3, betrouwbare auto maar langzaam en karig uitgerust;
- Alfa 147, leuke auto, goed uitgerust, maar tijdens testritje gingen de lampjes al branden;
- Ford Focus, mooiste auto van de drie, relatief snel en het goedkoopst van alle drie de opties.

Na aankoop bij Ford Renes in Zeist heb ik er de volgende dingen aan veranderd:
- 17 inch Duval Velgen (Origineel Ford)
- Einbach verlagingsveren
- Originele boardcomputer van de facelift versie geplaatst
- Kamei armsteun

Ervaringen

Wegligging
De combinatie met de velgen en de veren maakt de Focus een harde auto maar de wegligging is ongeëvenaard. Ik verbaas me na 4 jaar nog na een scherp genomen klaverblad of bocht.

Prestaties
Voor een 1.6 ben ik zeer tevreden over de prestaties. Boven de 4000 rpm komt de motor echt los en dan kan je mede door het lage gewicht wel een stoplichtsprintje winnen.

Comfort
Het comfort op goede wegen is prima, een bezoekje naar onze zuiderburen is echter wat minder prettig. Maar dat wist ik tijdens het verlagen.

Betrouwbaarheid
De auto heeft me in 4 jaar tijd geen 1 keer laten staan. Echter heb ik wel (onverwachte) gebruikskosten gehad.

Gebruikskosten
In 4 jaar tijd heb ik de volgende reparaties gehad buiten het reguliere onderhoud.
- Stuurbekrachtingspomp is gaan lekken (gerepareerd onder garantie)
- Een veer is gebroken (een originele veer dus niet de Eimbach veren)
- Lekke remcylinder

Daarnaast heeft de Focus zijn reguliere beurten gekregen en is er nooit iets echt stuk gegaan.

Helaas komt het Focus tijdperk tot zijn einde, vanaf 1 september komt zijn vervanger.

Verkocht

Helaas is de auto een week geleden verkocht, zie de auto nog steeds voor het laatst wegrijden. Het blijft een speciaal gevoel je eerste auto.

Ondertussen druk aan het kijken voor de nieuwe lease auto, in de tussentijd heb ik een huurauto van de zaak, een nieuwe Ford Fiesta.

Heb er ruim 2000 kilometer mee gereden dus ik kan nu een goede vergelijking maken met de Focus.

De positieve punten t.o.v. de Focus:
- De ruimte, de fiesta is inmiddels even groot en ruim als mijn 11 jaar oude Focus;
- Het geluidsniveau, deze is echt een stuk beter dan bij de Focus. Niet verwacht dat het verschil zo groot zou zijn;
- De motor, ondanks dat het maar een een 1.2tje is komt deze onwijs goed mij in het verkeer
- De stereo, deze geeft een goed vol geluid.

Nu de negatieve punten:
- De stoelen, wat zitten deze vlak en wat geven deze weinig steun, echt een groot minpunt;
- Het comfort is ondanks dat deze auto niet verlaagd is en geen dunne sportbanden heeft marginaal slechter dan de Focus. Ik had beter verwacht;
- De ergonomie is slecht, de versnellingspook zit naar mijn smaak te ver weg en die van de ramen te dichtbij;
- Kwaliteit van het interieur, wat is dat plastic hard. Een 11 jaar oude Focus doet dat stukken beter.

Al met al mis ik mijn Focus, die Fiesta haalt het in geen velden of wegen bij de Focus.

Daar de Fiesta ook de grootste kanshebber was om mijn definitieve lease-auto te worden ben ik blij dat ik deze eerst als huurauto heb gehad. Door deze ervaring weet ik dat het niks voor mij is.

Heb besloten om weer gewoon voor de nieuwe Ford Focus te gaan alleen wel met 14% bijtelling. Doordat deze pas Q2 2012 te leveren is ga nu lekker in een poolauto rijden te weten een Honda Civic Hybrid. Ook geen verkeerde auto denk ik zo!

Ik hou jullie op de hoogte.

7,0

PRIVATE LEASE Ford Focus