Ford Focus 1.6i 16V Trend (2000)
Uitvoering | Focus 1.6i 16V Trend |
Bouwjaar | 2000 |
Jaar van aanschaf | 2000 |
De Ford Focus 5-deurs hatchback is een dijk van een auto in een prachtig vormgegeven, tijdloos en origineel jasje.
Van binnen oogt de Focus zeer ruim, met name door de ver naar voren doorlopende voorruit. Zowel voorin als achterin heeft men meer dan voldoende hoofd- en beenruimte. Door de wat hogere plaatsing van de stoelen en de ruim openslaande portieren gaat het in- en uitstappen buitengewoon gemakkelijk. De sportstoelen in de Trend-versie zitten als gegoten en bieden een zeer goede steun, met name ook op langere afstanden.
Alle knoppen op het prachtig vormgegeven dashboard zitten op de juiste plek en zijn gemakkelijk te bedienen. Alle meters zijn zowel bij daglicht als in het donker prima af te lezen. Wel zijn er wat weinig opbergvakjes voor kleine dingen. De afwerking van binnen is verder zeer goed te noemen.
De bagageruimte is voor twee personen ruim voldoende, maar houdt niet over. Een minpunt is het niet volledig vlak kunnen neerklappen van de achterbank.
De wegligging van de Focus is fenomenaal en de wagen stuurt zeer nauwkeurig en direct. Van overhellen in de bochten is totaal geen sprake. Ook het schakelen verloopt zeer vloeiend. De vering is daarentegen vrij straf, maar dat is inherent aan het type (Trend). Motorgeluid is hoorbaar, maar niet storend. Minder aangenaam is het zijwindgeruis bij hogere snelheden. Het benzineverbruik is alleszins acceptabel te noemen, gemiddeld zo´n 1 op 14,5 op stads- en binnenwegen.
Als opties zijn de airco en de fraai vormgegeven Radio-CD-speler, die het geluid automatisch aanpast aan het omgevingsgeluid, een aanrader. De afstandsbediening is wel praktisch, maar stug en onhandig in het gebruik.
Kortom, de Ford Focus Trend 5-deurs hatchback is een betrouwbare, betaalbare en kwalitatief zeer goede wagen. Een aanrader!
Enkele problemen uit de afgelopen acht jaar:
- Een aantal keer een kapotte zekering vervangen
- Koelvloeistofpomp vervangen
- Wieldragers van de achteras vervangen
- Lichte vorm van roestvorming aan de onderkant van het linkerachterportier
- Automatische deurvergrendeling schakelt zich soms zelf in tijdens het rijden
- Af en toe krakend rechter achterportier bij koud weer
- Ventilatie laat soms te wensen over
AFSCHEID
Na ruim 8 1/2 jaar met veel plezier in onze Focus Trend van de eerste generatie te hebben gereden, hebben we besloten om deze in te ruilen voor het allernieuwste model, de 1.6 16V Titanium 5-deurs 100 PK in de kleur Sea Grey.
Voor ons stond het al lang vast dat de nieuwe auto weer een Focus zou worden. Er zijn maar weinig merken/modellen in deze klasse die zoveel waar voor hun geld bieden als de Focus en die er bovendien ook nog eens erg goed uitzien. De oude Focus die we nu inruilen heeft ons nooit in de steek gelaten, was uitermate betrouwbaar, rijdt nog steeds voortreffelijk, maar na ruim acht jaar waren we zo langzamerhand toe aan een nieuwe.
Eind deze maand verwachten we onze nieuwe Focus. We zijn benieuwd of deze ons net zo goed gaat bevallen!