Ford Fiesta 1.3i (1998)

UitvoeringFiesta 1.3i
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2009

Aanschaf

Na een tijdje wagenziek te zijn geworden in mijn oude 19, met dank aan versleten schokbrekers rondom, toch maar de knoop doorgehakt om een wat jongere auto te kopen.
Deze Fiesta werd mij voor een nette prijs aangeboden.
De auto zag er goed uit en tijdens de proefrit reed de auto ook lekker, dus maar gekocht.
Ja, dat was een heel verschil met de 19.
De auto had tenminste een fatsoenlijke wegligging en ondanks dat het vermogen een heel stuk minder is (van 140 pk terug naar 60 pk!), rijdt de auto heel behoorlijk.
Meteen dan maar een goede rit mee maken, daar is de auto voor bedoeld nietwaar.
Ook hierbij geen problemen te ontdekken.
Alleen een flink tikkend bijgeluid maar dat was bij de proefrit ook al zo en op zich hoeft dat geen problemen te geven.
Maar dat bleek toch een voorbode van naderend onheil...

Problemen!

Het onheil kwam sneller dan gedacht!
De volgende dag al.
Mijn vriendin ging ermee naar het werk.
Een kleine 3 kwartier later belde ze mij op dat ze stil stond met een auto die het bijna niet meer deed en verschrikkelijk rookte!
ANWB erbij en die constateerde dat de radiateur kapot was en ook de koppakking eruit lag, de auto liep nu op 3 cilinders.
Dus de auto afgesleept naar het bedrijf waar deze vandaan kwam en de volgende dag gelijk ernaar toe.
Daar hebben we gekeken wat wijsheid was.
We konden de koppakking vervangen maar dan nog bleef die tik in het blok wat ook niet echt goed kon zijn.
Dus uiteindelijk besloten om een ander blok te plaatsen.
Op zo'n moment was ik eigenlijk wel goed ziek van de auto en had ik eigenlijk de hele deal terug willen draaien.
Dat is niet gebeurd, wel is door het leverende bedrijf alles netjes opgelost.

Nu zul je denken dat die blokjes voor het oprapen liggen, nou, niet dus!
Het heeft ruim 2 maanden geduurd voordat er een passend blok gevonden was en toen moest het nog gemonteerd worden wat ook niet gelijk kon omdat ze toen nog met een andere motorwissel bezig waren.
Alles bij elkaar heeft het een kleine 3 maanden geduurd voordat de auto klaar was.
Gedurende die tijd heb ik in een auto van het bedrijf meegekregen, is de Fiesta weer in de bedrijfsvoorraad gezet zodat het mij niet teveel kostte en is uiteindelijk alleen de prijs van de motor aan mij berekend.
De arbeid, de vloeistoffen, de nieuwe radiateur en alle bijkomende kleine materialen zijn voor rekening van het bedrijf geweest.

Uiteindelijk heb ik de auto nog steeds niet al te duur maar niet meer zo spotgoedkoop als dat hij eerst was.
Het is het me uiteindelijk wel waard geweest want nu is het een heerlijke auto.
Er moeten nog een paar kleine dingetjes aan gebeuren maar dat is voor als het weer een beejte beter weer is.

APK

Jahoor, ook mijn Fiesta ontkomt niet aan het jaarlijkse APK moment.
Een paar dagen ervoor de voorremmen even schoongemaakt en ingevet, die geven geen problemen meer.
Alleen zit er een ster in de koplamp...
Even naar laten kijken, dat moet geen probleem zijn want die zit in het gedeelte van het grootlicht, niet in het gedeelte van het dimlicht dus is het voor de APK goed.
En dat blijkt wel weer als ik de auto op haal.
Zonder ook maar 1 aantekening goedgekeurd!
Kreeg nog een compliment over de staat van de auto, ze hadden ze wel eens minder gezien...
Dus we mogen weer een jaartje sturen.

6,5