Fiat Punto 1.2 16v ELX (2002)

autoreview

Fiat Punto
Fiat PuntoFiat PuntoFiat PuntoFiat PuntoFiat PuntoFiat PuntoFiat Punto - interieur

Signalement

UitvoeringPunto 1.2 16v ELX
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2002
KM-stand bij aanschaf17.000 km
KM-stand laatst0 km
Lezerswaardering: 44%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

Zelf in 2002 een 1.2 16V (demoversie) gekocht. Hiervoor jaren gereden in Uno 1.4S, geweldig blok met fijn geluid maar technisch compleet achterhaald. De overgang naar de Punto met zijn super stuur- en rembekrachtiging was dan ook een hele vooruitgang. De lichtblauwe metallic lak vindt ik een enige echte fiat kleur en blijft ook na jaren mooi.

De wat matige uitstraling van de wielpartij heb ik laten opleuken met paar mooie LM velgen. Punto krijg daardoor een lekker sportief karakter en bochten kunnen ook met hoge snelheid moeiteloos worden genomen. Ongunsitge Invloed op het verbuik door hoger weerstand heb ik niet kunnen vaststellen. Wel onvoldoende gerealiseerd dat LM met bredere maat velg en groter diameter de nodige invloed heeft op het weggedrag. LM xzijn lichter waardoor auto meer kan gaan zweven. Verder neemt de dikte van de band omgekeerd af dooor een de grotere diameter van de velg. De band wordt dus minder flexibel en de besturing daardoor harder en directer. Dit leidt tot meer sportief gevoel in het sturen maar let op; oneffenheden worden ook meteen een stuk harder doorgegeven aan de inzittenden. Door de combinatie van deze factoren is bij de Punto vooral tussen 110 en 130 km/u concentratie vereist. Vanaf 130 km/h komt auto meer in balans en spoort stabiel.

Voor de rest is de Punto een zeer praktisch (lekker ruim) en zuinige auto (gemiddeld 1:17,5), waarvan ik de vormgeving eigenlijk steeds meer begin te waarderen. Vooral de mooie zijlijn die doorloopt in de “vinnige” achterlichten en de bolle neus met de koelribben in de voorspoiler maken het tot een karretje waar ik nog steeds ieder ochtend met plezier instap.

PROBLEMEN

Inmiddels 50.000 op de teller en geen echte technische gebreken, maar wel een paar eigenaardige problemen.
- In het stuurhuis een kortsluitingachtig geluid bij de eerste paar slagen van de voorruitenwissers, daarna is het weg en blijft weg tot de volgende rit/regenbui.
- Stuiterende ruitenwisserbladen. Dit probleem goeddeels verholpen na monterne originele Fiat/Lancia wisserbladen; maar bij snelheden > 120 kmh dreigt dit euvel wel weer de kop op te steken.
- Condensvorming aan binnenzijde voorkoplampen (klassiek Punto probleem).
- Enige maanden geleden storing in massapunt. Blijvend opgelost ad Euro 77,91.
- In achterklep vreselijk irritante rammel die uit de binnekant van de achterklep lijkt te komen. Misschien zit de bedrading los maar de garage kan niets vaststellen.
Helaas lijken al deze eigenaardigheden definitief niet oplosbaar, ondanks de nodige duurbetaalde bezoeken aan garage Fivan te Capelle a/d IJssel. Maar dat kan natuurlijk ook aan deze garage liggen (zie myreview Fivan)

6,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.